huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Bob"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Sletje"]

05/07/2004: "Zomermeer"


1975. Begin augustus. Ik kom de dijk op die ons huis beschermde tegen het woeste water van de Strang. Korte broek, bruinverbrand zonder 1 minuut bewust gezond te hebben. De intense kleur van het actieve buitenleven. Een avonturier van 7 jaar met borrelend zomerbloed. Het moest gebeuren.

Een kleine 10 minuten doormarcheren bracht me bij de meest mysterieuze plek die er in het hele land van Maas en Waal te vinden was. Een plek vervuld van mythische dromen, grote wensen en halve waarheden uit de plaatselijke bakkerij.

Op zaterdag mocht ik er helpen met het bakken van brood, en tussen de middag lag ik steevast in de zinderende etalage te luisteren naar visverhalen van de mannen uit het dorp. Oh ja, vissen. In dit uitgestrekte, ongerepte deel van Nederland had ik de beginselen van het waterjagen onder de gehavende knie gekregen.

Een bamboehengel van onschatbare waarde, twee dobbers (een met loslatend plakband) en een klein groen doosje met gouden haken en lood vormden m'n uitrusting. Aan de oever van de Strang met z'n rottende riet, wankelend op de gladde keien, ving ik m'n eerste voorns. Dikke, glanzende vissen. Sterke vechters die mij met hun oranje vuurvinnen tartten. "Maak me dan los, doe het dan. Durf het dan!" Een enkele baars beet zich vast in de sappige pieren die ik uit de mesthoop van boer Koen haalde. Of uit onze achtertuin, een klein voetbalveld groot. Want alles in de omgeving was zwanger van het vissen.

Die baarzen met hun stugge huid, hun agressieve strepen, deden me naar adem happen. Natuurlijk durfde ik ze te onthaken. Maar ik had toch liever dat iemand anders het deed.

Ik ving de hele zomer lang, elke dag, van het moment dat de zon zich uitrekte aan de horizon tot de laatste stralen voor de avondhuiver. Ik ving veel, want de vis wilde. En kleine jongens met slordige broodvlokken en vochtige maden waren geen haar minder dan de professionele visser met z'n ingenieuze visplateau, de solide stek van de dag. Ik ving, maar ik wilde meer. En dat kreeg ik.

Het meer was groot zoals dat alleen in de ogen van een kleine jongen kan zijn. Donker en diep, angstaanjagend en lonkend. Na nachten van onrustig dromen had ik genoeg moed verzameld om het met m'n hengel te gaan bestoken. Vissen van prehistorische afmetingen waren er uitgeranseld door sterke mannen met dikbeaderde onderarmen. Nu was ik aan de beurt. Ik en het mooiste bezit wat een jonge visser kan hebben: een verjaardags-werphengel.

Uit een pakket met een heldhaftig springende, geschilderde vis op het karton. De hengel was wit, glanzend wit, en van een ongehoord soepele kwaliteit. Een knoert van een molen met een geruststellend dikke lijn was de motor van dit droomwerktuig. En er zat ook nog een beest van een blinker bij! Wat zeg ik; een reuzendoder, met een knot stugge rode wol. Een snoekenmagneet!

Achter me, over de dijk, reed een vrachtwagen van de steenfabriek. M'n hengel wees 'm na terwijl ik de jongenszwiep uitvoerde. Zwiep! Zwoesj! Raaaaang!! Als een kogel van Batman vloog de blinker over het rimpelloze water. Geen wonder, daar had ik hard op geoefend. En anders deed die bonk lood die eraan hing wel een duit in het zakje. Want blinkeren, dat was een bijna Olympische prestatie. Blinkeren was buffelen met een grote B, arm-uit-de-kom-werk.

Zo'n veertig meter verderop spatte het water woest op. Ik fixeerde me met toegeknepen ogen op de gulle kringen en begon met woeste halen in te draaien. Ja, blinkeren was nog een hele toer.
De zon schoof in hoog tempo (en dat met die hitte) langs het dak van de lucht terwijl ik zwiepend de middag doorbracht. Bijna elke worp leverde wel iets op. Maar toch vond ik het iedere keer weer een heel gedoe om de plastic zakken, fietsbanden en het onduidelijke draad van m'n blinker te pulken. Tot... m'n laatste worp.

Was het m'n laatste worp? Was ik écht van plan er voor die dag mee op te houden? Het doet er niet toe. Het was de worp. Hij kwam verder dan alle voorgaande keren. Waarschijnlijk gaf de wetenschap van het weggaan me een extra beetje kracht.

Ik greep de slinger van m'n molen en begon geconcentreerd in de halen. Een halve meter, een meter. Steeds iets dichter bij het onvermijdelijk afscheid van een visloze visdag. En toen zat ik vast. En ik trok. En ik draaide. En ik ploegde de vorstelijk buigende werphengel met m'n hele vermogen naar achter.

Stukje bij beetje wond de 32/100 zich om de spoel. Onder protest. En bij elke slag van de slinger kreeg ik meer spijt van m'n onbezonnen avontuur. Wat moet een jongen van 7 tijdens z'n zomervakantie zonder blinker? Ik draaide en wrikte. Een meter, een halve meter. Alsof de blinker een slaapkamer was binnengevlogen en een boerenbed had geënterd. Ik haakte de hengel onder m'n oksel en probeerde met beide handen te draaien. Een metertje erbij. En nog een.

Terwijl de augustusschemer inzette, kwam er beweging in het water. Zo'n zes meter uit de kant zag ik de eerste, grootste en tegelijkertijd meest ontspannen snoek uit m'n leven tergend langzaam dichterbij drijven. En ik stopte. En m'n hart stopte. En ik kon dwars door het troebele water kijken. Naar dat weldoorvoede, gestroomlijnde lijf. Nog vier meter. En ineens ging het licht weer aan. Niks schemer. Een stralend aura omgaf het donkergroene snoekelijf. Drie meter. En hij keek. En ik hapte naar adem. En in één keer besefte ik waarom ik nooit eerder een snoek had gevangen: een ingenieuze kosmisch-gekoppelde vorm van zelfbehoud. Ik kon me bij god niet voorstellen hoe ik dat monster ooit op de kant kon krijgen.

Daar, in dat tovermeer, lag een wezen dat groter was dan ik. En vele malen sterker.

In 1975, op het platteland, was de dril nog niet uitgevonden. Schepnetten bestonden niet. En ik kon daar aan de waterkant blijven staan tot het meer bevroren was, maar die snoek kon ik vergeten. En toen, genade. Een roofvis met sympathie voor een kleine doodsbange jongen. De lijn knapte, en met lome slagen keerde de snoek om naar onbekende diepten. Het begin van jarenlange, onrustige groene dromen.


Reedsch...81 toevoegingen, reedsch

w00t!

*zijgt neer*

bromde Paul om 01:18 PM (op 07-05-2004)


Een literator, Marnix is een literator. God, wat goed, zeg.

bromde Paul om 01:26 PM (op 07-05-2004)


Je jaagd er nog altijd op, is het niet? Mooie omgeving ook. Maasbommel, Appeltern, Batenburg, Deest, Druten, Wamel. Tovermeren genoeg daar. En fruit natuurlijk.

En opeens begrijp ik die passie voor vissen een stuk beter.

bromde Lennard om 01:29 PM (op 07-05-2004)


Tjee, wat nostalgisch. Maar wel mooi hoor, daar niet van. Ben zelf nooit zo'n visser geweest. Heb wel eens wat stekelbaarsjes en een enkele paling aan de haak geslagen, maar altijd met de nodige tegenzin. Ik haatte het namelijk om vissen vast te pakken om ze te onthaken. Ieder z'n ding, zeg ik altijd maar. Sommige mensen worden vrijwillig hartchirurg, sommigen bejaardenwasser, sommigen bedienen graag de bargeque en sommige maken graag vissen los van haakjes. Wat ik graag doe is me bedenken dat anderen al die dingen graag doen.

Trouwens, raar om het woord 'gezond' zo te zien staan. Heb ik niet vaak gezien, realiseerde ik toen ik ermede geconfronteerd werd.

bromde Max om 01:29 PM (op 07-05-2004)


Bedenk me net dat ik nog nooit een vis heb geneukt

bromde Dick T. om 01:40 PM (op 07-05-2004)


Ah, toch gevangen zie ik?

bromde Dick T. om 01:45 PM (op 07-05-2004)


Een ware vertelling, waerde Marnix. Met de lichtinval van het jongensboek. Maar dan echt. Tegen zulke een zoete herinnering kan niets op.

bromde Kiers om 01:48 PM (op 07-05-2004)


Marnix, ben jij dat?

bromde de snoek uit 1975 om 01:48 PM (op 07-05-2004)


Marnix, de man die met zijn zinnen en woorden duizenden harten veroverde, daar op dat maagden-eiland. Eindelijk weer een Marnix-verhaal op dit podium; ik voel me vereerd.

bromde bicat om 01:55 PM (op 07-05-2004)


Ik realiseer met net dat het eigenlijk helemaal geen vuig verhaal is.

(Als het dan tóch moet, Dick, dat neuken, zou ik een karper nemen.)

bromde Marnix om 01:59 PM (op 07-05-2004)


Kleine stukjes, grote stukjes, Marnix doet het weer!

https://www.bicat.net/proza.html#marnix
en
http://www.marnix.nl/log/

*rent halsoverbeen naar Gall & Gall*

bromde Verstokte Marnixfan om 02:03 PM (op 07-05-2004)


Paul, niet doen!

Hier, Dick:Hij is misschien wat aan de grote kant, ja. Mmmm...

bromde Marnix om 02:17 PM (op 07-05-2004)


Geil kieuwdeksel.

bromde bicat om 02:21 PM (op 07-05-2004)


Heeft die karper nou die Chinees op het land getrokken?

bromde Kiers om 02:22 PM (op 07-05-2004)


Goh. Lees ik net een ander verhaaltje van Marnix uit het archief, kom ik in de comments het oorspronkelijk plan tegen:

Met name het idee van Paalsma spreekt me erg aan. We nemen texel in.

Maar waarom niet en passant tevens de Duitse wadden, gewoon om te kijken wat de reactie is op zo'n brutale inval. Misschien moeten we voor het effect wachten met onze trip tot begin mei 2004.

We huren in Nederland een jacht met weinig diepgang. Daarmee trekken we langs de Nederlandse waddeneilanden naar de rustige en afwisselende Duitse Wadden. We hoppen van eiland naar eiland. Nemen wantij en geulen en passeren drempels. We plannen dus goed en leven met de op- en afgaande tijden van hoog en laag water. Als het weer mee zit vallen we eens droog, werpen een lijntje uit of gaan in de weer met het garnalennet.
’s Avonds varen we de vaak smalle en ondiepe geultjes van de havens in. De havens variëren van modern (Norderney en Borkum) tot oud en authentiek ( Baltrum en Greetsiel)
Twee weken heb je eigenlijk wel nodig om dit gebied in te nemen, maar één week kan ook. Je stapt dan op in Harlingen of Norderney en stapt af op een van de Duitse eilanden. Daar knallen we per eiland een paar eilanders overhoop, om te laten merken dat we serieus genomen moeten worden.

We varen in deze Waddentocht met een Pilot Cutter (3-5 mensen) en een andere kleine platbodem
(5-7 mensen). Of gaan er meer dan 12 vrinden mee?

bromde Dick T. om 02:36 PM (op 25-07-2003)

bromde Lennard om 02:24 PM (op 07-05-2004)


Kijk! Aandacht voor de Klassiekers. Sieg Heil!

bromde Kiers om 02:27 PM (op 07-05-2004)


Chinees, Kiers? Dat zijn toch Filippino's? Ik dacht dat jij een expert was op dat gebied.

bromde Paul om 02:45 PM (op 07-05-2004)


Ik zou er bijna van gaan vissen.

Maar dat komt misschien omdat ik zelf ook ENORM weinig diepgang heb.

Ik ga er ook een beetje van schreien. De flarden jeugdherinneringen die nooit meer méér worden dan dat. Vooral ook omdat iedereen ze schijnt te hebben en ik niet. En het lijkt me nu wat laat om ze nog te maken.

* kijkt naar buiten om te zien of het een beetje visweer is *

Ach wat. Gisteren in Sea-Life wel weer genoeg vissen gezien. Die haak denk ik er wel bij.
Dan maar lekker klussen aan de jeugdherinneringen van Tom. Die zal de dag niet snel vergeten. Dat kwam ook een beetje door de afsluiter. De Officiële Overhandiging van het debiel lollige spel Whiplash.
Voor mijn eigen jeugdgevoel ook vrij probaat.

http://www.eidos.co.uk/games/embed.html?gmid=147

Voorts vooral druk dus afwezig.

Of, zoals Boris zich al afvroeg: "piept de zool altijd?"

bromde Hoof om 02:47 PM (op 07-05-2004)


Ha. Ik heb niet voor niets een vrije dag opgenomen. Sinds get vallend ezelskadaver wist ik dat Marnix een meester des woords ik en vandaag is dat dan bevestigd. *denkt aan een baan als geluidsman.*

bromde grtsfj om 02:53 PM (op 07-05-2004)


bromde grtskjg om 02:57 PM (op 07-05-2004)


De bel ging.

*plop* voor mij
*plop* voor Paul
*plop* voor enz. etc.

Oh sorry Paul, jij hoeft niet hè?

bromde Lennard om 03:17 PM (op 07-05-2004)


Ik zit weer feestelijk aan de cola!

*burp*

bromde Paul om 03:20 PM (op 07-05-2004)


Nou, Paul, je moet maar zó denken: jij voelt je morgenochtend ongetwijfeld beter dan wij. Qua gezondheid, dan.Lennard, geen friet vandaag?

bromde Marnix om 03:37 PM (op 07-05-2004)


Marnix, wel friet vandaag.
Frietlog is verplaatst.

bromde Lennard om 03:44 PM (op 07-05-2004)


En ook al een vis op je log.
Snelle jongen, die meneer Lennard.

bromde Paul om 03:49 PM (op 07-05-2004)


'nl.bnn.weblog.WeblogDatastoreException'

Klinkt interessant.

bromde Marnix om 03:52 PM (op 07-05-2004)


Gratis hè. Dan mag dat af en toe.

bromde Lennard om 04:01 PM (op 07-05-2004)


Mag ik ook meedoen?

bromde Lemon om 04:57 PM (op 07-05-2004)


Nou, doei. Tot maandag à dinsdag.

bromde Paul om 04:59 PM (op 07-05-2004)


Dat hangt er vanaf of jij een beetje een interessant goudvisje bent.

Heeee PAUL!! Ga je echt weg? Ja sorry dat ik dat zo op de valreep moet zeggen maaarreeuuuh... ik denk dat ik je ga missen.

Ooit raakte ik op een bepaalde manier gehecht aan Dikke Jongen. Net zoals je gehecht raakt aan slecht weer. Wat dat betreft is het gewoon een fijne dag vandaag. Je merkt pas dat je ergens aan gehecht bent als het er niet meer is. Realiseer ik me nu.

*realiseert zich nu dat Paul er nog is*

Ik voel nu al heimwee naar maandag a dinsdag.

bromde Kiers om 05:00 PM (op 07-05-2004)


Marnix: bij deze draaag ik je voor de ballotagecommissie voor het virtuele ereburgerschap van de Nederlandse meren

bromde Vilé om 05:09 PM (op 07-05-2004)


Da's een mooi gebaar, Vilé. Ik ben bezig met een verhaal over gevaarlijke jam maar het wil niet echt vlotten.Santé dan maar.

bromde Marnix om 05:13 PM (op 07-05-2004)


Ik wilde graag iets met je doen met Schotse meren.

bromde Nessie om 05:20 PM (op 07-05-2004)


Haggis met Nessie

Ingrediënten:
1 Nessie-maag
1 Nessie-hart
1 Nessie-lever
225 gram vers niervet
¾ kopje havervlokkken
3 uien, klein gesneden
1 theelepel zout
½ theelepel vers gemalen peper
¼ theelepel cayennepeper
½ theelepel nootmuskaat
¾ kopje bouillon

Was de maag goed, smeer het in met zout en spoel het af. Verwijder het vlies en overtollig vet. Laat het in koud gezouten water weken gedurende een aantal uren. Haal de maag binnenstebuiten voor de vulling.
Doe de hart en lever in een pan met veel water. Breng aan de kook, zet het vuur zachter, en laat het een half uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Snij daarna het hart stukken en rasp de lever.

Rooster de havervlokken in een koekepan, tot ze goudbruin zijn.

Mix alle ingrediënten, en vul de maag ermee voor ongeveer twee-derde. Havervlokken zetten uit tijdens koken.

Druk de lucht uit de maag en maak het stevig dicht. Doe de maag in een pan met kokend water. Laat drie uur zachtjes zonder deksel koken. Voeg water erbij tijdens het koken om de maag helemaal bedekt te houden. Als de maag gaat zwellen, prik er met een scherpe vork in om te voorkomen dat het barst.

Plaats de Nessiehaggis op een warme schaal. Serveren met koolraap en aardappelpuree.

bromde De Schotse Kok om 06:42 PM (op 07-05-2004)


Ik ging laatst snachts vissen. dom idee.

bromde grtstj om 06:50 PM (op 07-05-2004)


Bolkestein over Pim Fortuyn: "Potsierlijk. Een pleefiguur".

bromde Kiers om 08:22 PM (op 07-05-2004)


Was dat niet andersom, juist?

bromde Marnix om 10:00 PM (op 07-05-2004)
Of is het gewoon een klein mannetje?

bromde Marnix om 10:05 PM (op 07-05-2004)
Overigens heb ik het later weer helemaal rechtgetrokken. Deze was van mij.

bromde Marnix om 10:11 PM (op 07-05-2004)


Jibbedie, Jabbedie. Mooi verhaal, en je kan 'm ook met kibbeling vertellen.

bromde mack om 12:18 AM (op 08-05-2004)


Hmm, Paul weg. Dan zit ik nu helemaal in mijn uppie hier zeker. Hoewel, nee, er wordt altijd gevraagd om koffie linksboven. Maar die drinken alleen en zeggen niet veel geloof ik.

Ow wacht, Mack is er ook!

bromde CiNNeR om 01:40 AM (op 08-05-2004)


CiNNer, niet dat ik nu zo helder uit de ogen kijk vandaag. Ik moet gewoon vroeg op in het weekend. Maar links is de hand waar om u een ring heeft en rechts is waar de mensen de koffie geschonken wordt. Rechtsboven in dit geval. Ik denk, ik zeg het maar even. Misschien ben ik wel dronken deze ochtend.

bromde Kiers om 10:21 AM (op 08-05-2004)
HOMOBETOGING IN POLEN GIERT VOLLEDIG UIT DE KLAUW

Uitgegeven: 8 mei 2004 00:06

KRAKOW - Een homodemonstratie in het Zuid-Poolse Krakow is volledig uit de hand gelopen. Voorstanders van de manifestatie raakten opgehitst door de politie. Zeker een agent raakte bij de vrijpartijen betrokken. De politie ging over tot meerdere penetraties.

Ongeveer 1200 personen hadden zich voor de demonstratie in de binnenstad van Krakow verzameld. Enkele honderden jongeren begonnen geile teksten naar de deelnemers te roepen. Daarna raakten relnichten bijzonder opgewonden door de manifestatie. Een honderdtal agenten peep in.

De organisatie van het evenement had de uitdrukkelijke steun gekregen van twee Poolse winnaars van Latent Getinte literatuur, Milosnikkelwitz en Szlymborskawarammemd'rinowitsch.

bromde de Poolse polite om 11:28 AM (op 08-05-2004)


hohoho! Kan dat wat minder met dit soort teksten op de vroege ochtend? Dit is een nette website, hoor.

bromde Kiers om 11:39 AM (op 08-05-2004)


Het is bepaald jammer dat ik gewoon twee ballen heb. Anders zou ik het toch zeker ook een poosje proberen in de homopornoindustrie.

Ja. Ik bedoel. Een man weet tenminste hoe het moet. Dat onhandige gezuig en getrek (dames, er hoeft niets ontstopt te worden, subtiliteit is zeker een te moeilijk woord?), dat kun je beter aan een man over laten. Stel ik me zo voor.

Maar ja. Helaas. Ik ben te oud voor die onzin. En aanstaande zondag wéér een jaar ouder. Nog een jaar 15 en ik kan gaan sparen voor een Harley en een blond wijf (voor d'r bij) wat op mannen met lichtere haren in hun 5 o'clock shadow valt.

Ik kreeg laatst een mailtje waar meisjes zich aanboden voor FREE SEX IN YOUR NEIGHBOURHOOD omdat die dan getrouwd waren met hele saaie mannen ofzo, ik heb het verhaal niet goed gelezen. Dat kwam door de plaatjes.

Gelijk lid geworden. Blijk ik er toch een soort van ouderwetse normen en waarde op na te houden, in de praktijk. Ik vind Texas, of iedere willekeurig andere Amerikaanse staat, toch écht niet naast de deur.
In mijn beleving gaat het kopen van een ticket en het inpakken van een bijbehorende koffer met condooms en dergelijke toch niet snel ongemerkt voorbij. Heeft ze je al door nog voordat je überhaperhaupt buiten het besproken suikerpotje proeft.

Ik voel me eerlijk gezegd een beetje bekocht. Gelukkig valt 129 dollar in euro's best mee. En ik mag nog de hele maand geile meiden benaderen en met ze afspreken in hotels, waar zij vast om kwart over 11 in een kamer gaan liggen wachten in een transparant negligé.

bromde Homoof om 11:54 AM (op 08-05-2004)


'The eyes never lie' en als ik jou zo eens diep in de ogen kijk, waerde Hoof, en tussen de regels doorlees, dan zie ik een opmerkelijk aanbod karaktertrekken.

Zo lees ik dat jij twee ballen hebt.

Wat mij betreft duidt dat erop dat jij een doorsnee heterosexueel bent. Met gevoel voor evenwicht en het verstandelijke dat twee ballen met zich meebrengt.

Als ik de langdoorgetrokken middenstreep in jouw handpalm lees, zie ik dat jij over 15 jaar 50 jaar oud bent. Een snelle rekensom leert mij dat je nu 34 bent en morgen jouw verjaardag viert. Dat voel ik. Dat jij morgen jarig bent. Boogschutter?

Hoof, namens Bicat mag jij jezelf feliciteren vandaag met je verjaardag. Wij zijn wezen sjoppen en hebben een fijn kado voor je uitgezocht. Ik zal verder niets verklappen maar het is een ondoorzichtig negligee. Ondoorzichtig omdat Charlotte er in zit die je overigens geheel vrijblijvend op de proef mag stellen.

Gefeliciteerd!

bromde Kiers om 12:18 PM (op 08-05-2004)


"Hallo, eh, Charlotte. Dus. Eh. Ik begrijp dat dit een moeilijk moment voor je is, terwijl je moeder zo tergend langzaam in dat rechthoekige gat in de grond verdwijnt om door middel van grote hitte tot as verpulverd te worden. Enzo. Maar wat een ontzettend geinig jurkje."

Ik weet niet hoor. Ik ben niet zo goed met eerste indrukken. Maken vooral.
Hébben gaat goed. Alhoewel het wel steeds moeilijker wordt als je al wat langer op internet zit. Alles al gezien.

Deze zag ik net voor het eerst:

bromde Hoof om 12:46 PM (op 08-05-2004)


Sorry, geen tijd voor feestjes. Ik moet mijn slaapkamer opnieuw stucadoren.

bromde Kiers om 01:07 PM (op 08-05-2004)


Mag ik meedoen?

bromde De Stucadoor om 01:47 PM (op 08-05-2004)
Ja, gezellig!

bromde Nico om 01:54 PM (op 08-05-2004)


Oh, maar als Nico meedoet dan willen wij ook.

bromde Rob en Myrna om 02:11 PM (op 08-05-2004)
Dan mag ik zeker niet meedoen?

bromde Dennis om 02:28 PM (op 08-05-2004)


And how 'bout us then?bromde Gavin and Jake om 02:35 PM (op 08-05-2004)


Allemaal neptimmermannen. Er gaat niets boven het origineel.

bromde Jozef uit Betlehem. om 03:25 PM (op 08-05-2004)


Zo is 't maar net. Hier zien we de heiland in de schuur van Kiers, vakwerk blijft vakwerk tenslotte.

bromde Dreknek om 06:40 PM (op 08-05-2004)


Wat een eerzaam beroep had de jonge Jezus. Was hij maar timmerman gebleven dan was hij niet zo'n gruwelijke dood gestorven daar eenzaam aan het kruis.

Welk een werk deed de jonge Mohammad eigenlijk voor de kost? Of was hij gelijk zijn volgelingen ook al een parasitaire criminele verschijning?

bromde Kiers om 07:13 PM (op 08-05-2004)


Ah, Jezuske...

I hear stories from the chamber
How Christ was born into a manger
And like some ragged stranger
Died upon the cross
And might I say it seems so fitting in its way
He was a carpenter by trade
Or at least that's what I'm told

Like my good hand I
tatooed E.V.I.L. across it's brother's fist
That filthy five! They did nothing to challenge or resist.

In Heaven His throne is made of gold
The ark of his Testament is stowed
A throne from which I'm told
All history does unfold.
Down here it's made of wood and wire
And my body is on fire
And God is never far away.

Into the mercy seat I climb
My head is shaved, my head is wired
And like a moth that tries
To enter the bright eye
I go shuffling out of life
Just to hide in death awhile
And anyway I never lied.

My kill-hand is called E.V.I.L.
Wears a wedding band that's G.O.O.D.
`Tis a long-suffering shackle
Collaring all that rebel blood.

And the mercy seat is waiting
And I think my head is burning
And in a way I'm yearning
To be done with all this measuring of truth.
An eye for an eye
And a tooth for a tooth
And anyway I told the truth
And I'm not afraid to die.

And the mercy seat is burning
And I think my head is glowing
And in a way I'm hoping
To be done with all this weighing up of truth.
An eye for an eye
And a tooth for a tooth
And I've got nothing left to lose
And I'm not afraid to die.

And the mercy seat is glowing
And I think my head is smoking
And in a way I'm hoping
To be done with all this looks of disbelief.
An eye for an eye
And a tooth for a tooth
And anyway there was no proof
Nor a motive why.

And the mercy seat is smoking
And I think my head is melting
And in a way I'm helping
To be done with all this twisted of the truth.
A lie for a lie
And a truth for a truth
And I've got nothing left to lose
And I'm not afraid to die.

And the mercy seat is melting
And I think my blood is boiling
And in a way I'm spoiling
All the fun with all this truth and consequence.
An eye for an eye
And a truth for a truth
And anyway I told the truth
And I'm not afraid to die.

And the mercy seat is waiting
And I think my head is burning
And in a way I'm yearning
To be done with all this measuring of proof.
A life for a life
And a truth for a truth
And anyway there was no proof
But I'm not afraid to tell a lie.

And the mercy seat is waiting
And I think my head is burning
And in a way I'm yearning
To be done with all this measuring of truth.
An eye for an eye
And a truth for a truth
And anyway I told the truth
But I'm afraid I told a lie.

bromde grts om 12:28 AM (op 09-05-2004)


Een bakske vol met stro

Heel lang geleden voor de allereerste keer
Dat had ge moeten zien 't was verschrikkelijk slecht weer
Lag hij daar te bibberen in een kouwe koeiestal
In een kribbeke met een os en een ezel dat was al
Maar boven in de lucht kon je een sterretje zien staan
Dat alsmaar zat te fonkelen, d'r hing een wegwijzertje aan
En 't heeft niet lang geduurd of dat was daar volle bak
Het krioelde van de herders niet een dikke wollen frak

refr.:
Jezeke is geboren alelua alloo
Jezeke is geboren in een bakske vol met stro

Toen kwamen de drie koningen, een zwarte en een witte
Ze vroegen of ze ook mochten komen babysitten
Ze schonken een rol balatum en een grote pot vernis
Een salami met look en een aquarium met een vis
De zwarte gaf aan jozef een paar vijzen en een boor
En aan Jezeke een sjalleke en een broekske in ivoor
Maria kreeg een zak cement met een grote roze strik
En een potlood met een gommeke om te gommen krege 'k ik

refr.

De heilige geest die hing daar te schijnen aan 't plafond
In zijn blauwe training en zijn purperen plastron
Op dat moment zei Jozef: "Kijk dat is hier mijne kleine
Bezie maar zijne neus, 't is helemaal de mijne"
De heilige geest moest lachen: "Och arme sukkelaar
Die kleine die is van mij want ik was de ooievaar"
Jozef gaf de geest een goei mot op zijn gezicht
Toen zaten ze meteen zonder klank en zonder licht

refr.

Ze bleven daar maar zwaaien met hun vuisten in het rond
De os en de ezel lagen knock out op de grond
Toen kwam God de Vader en hij sprak: "Dit is mijn zoon"
Nu stonden ze te gapen, nu zaten ze daar schoon
Jozef kon niet volgen en die is beginnen zuipen
En Maria van afronten die wist ook niemeer waar kruipen
Dat werd me daar een kermis, dat werd me daar een klucht
Toen viel er nog een nest met engelen uit de lucht

refr.

Jezus nam zijn fles met pap en havervlokken
En heeft nog rap een verse pisdoek aangetrokken
Hij zei: "Vrede op aarde aan iedereen die dat wil"
Toen werd weer alles weer kalm en alles werd weer stil
Hij had erdaar genoeg van en ging er maar vandoor
En trok zijn aureooltje scheef over zijn oor
Hij is gelijk een grote in zijn sportwagen gekropen
Al wie dat mij volgen wil zal wreed hard moeten lopen

refr.

bromde Hoof om 12:47 AM (op 09-05-2004)


* wrijft in haar ogen, rekt zich uit en vloekt wat over ongristelijk vroege uren *

Wat lees ik Hoof, ben jij jarig? Van harte dan maar enzo!

bromde Adriana om 09:20 AM (op 09-05-2004)


Jajaja Adriana, dat zijn geen malse tijden. Ik moet even Dikke Bertha melken. Neemt u vast een kaakje bij de koffie.

bromde Kiers om 09:38 AM (op 09-05-2004)


lang zal ik leven
lang zal ik leven
lang zal ik leven
in de gloria

ik leve hoof
ik leve hoof
ik leve hoof
ik leve hoof
ja hoof
ja hoof
ik le - ve ho-oo-oo-oo-f

(ik heb gisterenmorgen onder de douche een treurig verhaal over iemand die 35 jaar wordt bedacht, allemaal fictie natuurlijk, iets met een zwembad en 'en nu drink JIJ teveel!', als het nou niet al te druk wordt vandaag dan zal ik zien of ik het naar alhier zie te krijgen, nadat ik het weloverdacht en dergelijke heb opgetijpt. Maar wie weet wordt het gezellig)

* wrijft de punt van zijn nieuwe schoen aan de achterkant van zijn broekspijp op met een beetje spuug *

Ik kan niet wachten tot het volgend jaar is. Dan krijg ik de andere.

bromde Hoof om 10:59 AM (op 09-05-2004)


*gaat staan en tikt met mespunt tegen antiek Ierse kristallen glas*

ahum... Hoof, beste Hoof, ik eeuh... sorry, ik zie dat ik mijn speech die ik hier voor jou had moeten hebben, niet bij me heb. Geef me even een momentje.

bromde Kiers om 11:39 AM (op 09-05-2004)


Beste Hoof,

Op deze fijne dag vind ik het plezierig namens Bicat jou een gebaar te kunnen maken.

Met warme gevoelens kijk ik terug op jouw samenwerking met Elleke Entzinger en Beo Dusink. Kwaliteit, doorzettingsvermogen en investeren in samenwerking met andere fracties legde een basis. Dat waren nog eens mooie tijden! Enigszins tot onze verbazing werden wij een serieuze kandidaat. Het hielp een beetje door veel te hoge eisen te stellen en de partners pijnlijk in een zenuw te raken. Niet helemaal bedoeld, maar toch gebeurd. Voor ons op de redactie bij Bicat was de strategie duidelijk: als we aan tafel zitten hebben we kansen om het beleid en vooral de stijl ingrijpend te consolideren. Maar op de een of andere manier was er over en weer altijd respect. Van het begin af aan gaf jij jouw nieuwe ploeg de volledige ruimte en zorgde voor sfeer binnen de kamer en vooral ook buiten de gemeente. Jij kreeg het zelfs voor elkaar om de vrouw van Fijke en mijn vrouw regelmatig mee te krijgen naar diverse evenementen.

Dames en heren, ik kijk met een zeer goed gevoel terug op 35 jaren Hoof. In zeer goede samenwerking is er erg veel gebeurd. Waar ik in mijn begintijd tegen heb moeten knokken mogen we nu met recht trots zijn op iemand als Hoof. Niet alleen de stemmen van de coalitiepartijen tellen en de oordopjes indoen als de oppositie spreekt, maar net zo goed in de richting van de niet-collegepartijen je stinkende best doen om te argumenteren en goede voorstellen van overnemen. En met plezier gebruik maken van kennis, kunde en creativiteit in de samenleving buiten de politieke arena.

Hoof, dank je wel voor alle goede jaren!

*neemt een slok water en overhandigt het Moederdag kado*Nou ja, dat was dan niet zo zeer een speech direct aan Hoof gericht maar het gaat toch om het gebaar op zo'n dag.

bromde Kiers om 01:09 PM (op 09-05-2004)


Hoof, ik ben met de hoed rondgegaan. Iemand stopte dit erin:Nog vele jaren, enzo. En af en toe een guitig stukje, graag.

bromde Marnix om 01:17 PM (op 09-05-2004)


Hoof, voor u kwam ik terug in de bewoonde wereld. Ziet u, ik leef al een paar weken in een primitief doch smaakvol ingerichte trekkershut op de Malpie. Ik bestudeer daar het wel en wee van de nederlandse korenhaan. Internet en telefonie ontbreken daar maar ik kreeg een fax per postduif. Wie die apparaten zo kundig om die slanke nekjes weet te binden weet ik ook niet, maar knap is het wel. Enfin, zodoende vernam ik van uw verjaardag. Nog vele jaren, en u weet het hè? De intellectueel productiefste jaren liggen nog voor u.

Overigens at ik vanmiddag heerlijke duif op brood. Jammer van dat ringetje tussen mijn tanden. Morgen maar weer de kaakchirurg faxen.

bromde bewegende om 04:39 PM (op 09-05-2004)


MAN KOMT OM NA SCHIJTPARTIJ

Uitgegeven: 9 mei 2004 13:40

DEN SCHEET - Bij een schijtpartij op een overvolle plee in een café in Den Scheet is in de nacht van zaterdag op zondag de 31-jarige Laszlo om het leven gekomen. Dat meldde de milieupolitie zondag.

De milieupolitie gaat ervan uit dat in de nacht een spontane schijtpartij is uitgebroken onder enkele bezoekers van café 't Schijthuukske aan de Grafweg. Daarbij is enkele keren op het slachtoffer gescheten. Die verslikte zich en overleed ter plekke.

Toen de milieupolitie arriveerde, waren er nog vijftien bezoekers in het café aan het schijten. De nog onbekende dader is buiklopig. De recherche schijt van de zaak.

bromde Kiers om 04:53 PM (op 09-05-2004)


*iets met de moederdag van de moeder van satan*

verdomd ik moet nog bellen

bromde grtsryhs om 07:51 PM (op 09-05-2004)


Lekker is dat. Organiseer je 'levend sjoelen' komt er geen hond opdagen. Ik zal nog eens wat.

bromde bicat om 09:53 PM (op 09-05-2004)


Misschien is 'levend ezeltje prik' iets voor een volgende keer?

bromde Adriana om 10:24 PM (op 09-05-2004)


'Levend bridge'

dat is dan een beetje een contradictio in terminus

* sluit weer aan in de polonaise *

bromde Hoof om 11:00 PM (op 09-05-2004)


Het gaat niets meer worden vandaag. En om nu de hele dag in 1 uur over te doen, lijkt me geen goed idee. Ik denk dat er niet veel meer overblijft dan haar op handen en knieen te zetten en naar huis te duwen. Probleem in deze is dat we al thuis zijn.

bromde Kiers om 11:15 PM (op 09-05-2004)


Ach. Morgen is Paulus de Wodkabouter er weer.

Dan vliegen de verrassingen je links en rechts om de oren.

* maakt z'n laatste spelletje Super Collapse II af *

bromde Hoof om 12:28 AM (op 10-05-2004)


och nou, daar ben ik dan hoor. lag even uit de roulatie vanwege geen beeld enzow. Hoof had ik ergens anders al gefeliciteerd zodat ik eens op tijd was, maar bij deze nog even te laat: gefeliciteeeeerd!!

Kiers: verrek ja, ik bedoelde rechts natuurlijk. Heb rechts ook mijn ring om, daarom raakte ik in de war zeker. Hoewel ik links niets hoef in te schenken, al zeker geen koffie.

*Krijgt hoofdpijn van de kleine lettertjes*

bromde CiNNeR om 04:05 AM (op 10-05-2004)


verlaat cadeau:
http://tgp.dookie.biz/

the gift that keeps on giving - hoop ik dan maar.

bromde goodie2shoes om 04:56 AM (op 10-05-2004)


* spriets *

bromde Hoof om 09:50 AM (op 10-05-2004)


*kledder*

bromde bicat om 09:53 AM (op 10-05-2004)


*kwak*

bromde Dick T. om 10:16 AM (op 10-05-2004)


Ouchkonche te vstup a nastup, de dzvere da vcacy.

Mohu vam necho nabidnoud?

Wat zo'n moederdag al niet losmaakt...

bromde Vilé om 10:16 AM (op 10-05-2004)


Mooi kado, goodie2shoes. En bedankt ook Hoof dat je zo edelmoedig je kado's deelt met al je vrinden.

*flop*

Ik zal eens wat moois posten in het verlengstuk hiervan.

bromde Kiers om 10:37 AM (op 10-05-2004)


Ja, het is dus niet dat ik hier als laatste wil reageren, maar ik word er wel geil van.

bromde Kiers om 12:38 AM (op 13-05-2004)


Ja, het is dus niet dat ik hier als laatste wil reageren, maar ik word er wel geil van.

bromde Kiers om 12:39 AM (op 13-05-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)