huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Freudiaans konthaar"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Dikke Jongen 8 - "Groundhog Day""]

09/08/2003: "Le Grand Zed"

De oude denker staart uit zijn raam van de derde verdieping over de Seine.
Zijn ogen gericht op een ver punt boven de kokendhete daken van een nazomers Parijs. Terwijl bitumen traag en viscoos het laagste punt op zoekt blijven zijn ogen gefixeerd op dat ene punt, voor iedere sterveling onzichtbaar. Eenmaal op deze leeftijd aangekomen is er geen behoefte meer aan snelheid, slechts nog aan intensiteit. De jonge vrouw bevochtigt zijn lippen met een nat washandje en handelt naar zijn zin snel veel te snel.
Zijn stem is hees en kraakt als zijn scherpe geest niet meer de woorden kan afdwingen te vormen naar een gelijke waterval als zijn gedachten. Zijn stem is gebarsten zoals zijn lippen, getekend door een leven van kortademigheid.

"Vandaag zijn we bij de Z, monsieur" spreekt ze zalvend. Haar bovenlipje is zo vertederend gekruld, het herinnert hem aan de jonge meisjes uit zijn jeugd. Na enkele minuten herhaalt hij haar woorden "...Le Zed" alsof hij haar tot bedaren wil dwingen. Haar zorgzame handen hebben voor hem een wildheid gelijk een rodeostier.

"Alle grote denkers hebben de Z in zich net als u, Nietzsche, Zen, Zarathoustra, Leibniz, Spinoza... BergZon." De filosoof lacht om haar spitsvondigheid met een raspend geluid en de vrouw lacht op haar beurt om hem. Haar jonge lach kaatst tussen de oude witte muren van zijn appartement, de lach van een naïeve godin van de liefde. Hier staan ze dan als Eros en Thanatos vereeuwigd voor het raam als op een schilderij van de franse meesters.

"Zen" en hij wijst naar de verte waar hij al minuten lang naar staart "is het omgekeerde van Nez" en hij laat zijn gekromde oude vinger langs haar kleine perfecte neusje glijden. Ze staart hem verlangensvol aan. "Diezelfde zigzag beweging als Le Zed" mijmert hij bijna onhoorbaar als hij de zigzag van haar voorhoofd over haar neus naar haar lippen volgt. Zijn vinger smaakt bitter, bitter naar drukinkt en oude bladzijden. Hij schetst met zijn vinger een neus in de lucht boven de horizon, "Het is de elementaire beweging die vooraf ging aan de schepping van dit alles."

De jonge vrouw gaat dichter bij hem staan en ze drukt haar onderbuik tegen zijn broze onderlijf. Ze weet dat hij onder die kleren is als van porselein, spierwit - haast doorschijnend als het duurste glazuur - en uiterst fragiel.

"Ik was bezig een boek over de schepping van het heelal te lezen, ziet u... over een eindeloze kromming die wij alleen kunnen denken." Haar hand gleed over zijn heup. "Ik vermoed dat er aan de oorsprong van de dingen geen grote knal was, er was alleen de Z, de Zen, het zigzag pad van de vlieg die door de kamer vliegt onbewust van het groter geheel waardoor heen hij zich beweegt.."

Ze wil zijn hand pakken om hem te leiden naar de leegte in haar maar hij blijft hardnekkig wijzen naar de plek boven de horizon en schudt haar poging af als dat van een ongeduldig kind die de aandacht van haar vader wil vangen. Hij onderricht haar met een schorre stem van een leven vol astmatische aandoeningen. Hij onderricht haar dat hij niet gelooft in universitaliteit, maar meer in aggregaties van singulariteiten.

"Hoe disparate singulariteiten in verhouding tot elkaar te brengen? Hoe potentialen in een verhouding te brengen om in de termen van de natuurkunde te spreken? Als je kan denken in een chaos van potentialen, hoe deze te denken in een religie?" vraagt hij aan haar, verwachtend dat ze hem begrijpt en antwoordt. Maar ze begrijpt hem, niet met haar geest maar met haar onderbuik, diep in haar moederorgaan. En haar lichaam antwoordt hem.

"Iemand heeft mij ooit uitgelegd dat tussen twee potentialen een fenomeen plaats vond dat vorm gegeven was door het idee van het sombere voorteken...de potentialen raken in een staat van reactie van waaruit een zichtbare gebeurtenis ontstaat, als een luchtbel die aan de oppervlakte van een groot meer komt."

Haar handen vinden zijn organen, zijn organen die lang geleden lijken te zijn afgekoppeld van zijn intellectuele orgaan.

"Dus, er is een somber voorteken dat niemand ziet", hij gebaart een grote Z in de lucht, "en dan is er daar de bliksemschicht die verlicht, en dan is er de wereld." Haar ademhaling wordt oppervlakkig en ze schuurt zich langs zijn rug terwijl haar eigen vingers onder haar rok glijden. "En dit is ook wat het denken zou moeten zijn, en wat filosofie zou moeten zijn, Le Grand Zed, maar ook de wijsheden van Zen. De wijsgeer is de sombere voorganger en de knal van de stok komt omdat de Zen meester in het voorbij gaan zijn discipelen met zijn stok slaat." Haar adem raspt nu net zoals de zijne dat al tientallen jaren doet, en met een vertrokken gezicht bereikt ze de top.
"Voor mij is deze knal van de bliksem datgene dat de dingen zichtbaar maakt..."

En even is het weer stil in het nazomerse Parijs waar het bituum traag en viscoos het laagste punt zoekt. Het nazomerse Parijs waar een oude man berustend uit het raam staart. "Ravi Ravi!" mompelt hij nog.

Reedsch...56 toevoegingen, reedsch

Bravo Bewegende!

bromde familie van de heer Westra om 04:39 PM (op 08-09-2003)


in 1 woord: Prachtig!

Alleen...Ravi, Ravi?

We hebben het toch niet over RAVI SHANKAR ?

bromde Dick T. om 04:42 PM (op 08-09-2003)


Oei, da's wel even omschakelen, na het kontneuken, indianen lynchen en whisky snuiven. Ik geloof dat ik het nóg een keer moet lezen. Pittige kost. Daar hebt u vast wel even op gezeten.

bromde Marnix om 04:46 PM (op 08-09-2003)


Goddomme Z Z ik maar wachten op zorro en het enige zwarte wat voorbij sijpelt is traag en viscoos bitumen??? Wat een teleurstelling!! Ik wil Zorro!!! Goed dan: Ik wil Zeta Jones. Dat ze me PIJPT op de plee van een klein litt. cafeetje. Krantje en pijpje d'r bij. En ffe schijten, ja ik zit er toch.

bromde Grrrits om 05:19 PM (op 08-09-2003)


Hans Teeuwen.

bromde familie om 05:20 PM (op 08-09-2003)


Maar dat ging om een dik mokkel. Zeta Jones is toch niet dik?

bromde Marnix om 05:36 PM (op 08-09-2003)


Dat is waar ook. Zonde van Catherine Zeta Jones. Zo tussen neus en lippen door op het literaire toilet. Zou het niet beter zijn haar te bewaren voor een andere lokatie? Iets met mos en fijne regendruppels...
Ach wat, ik heb d'r ook helemaal geen verstand van.
'Eén Zeta Jones, om hier te nuttigen.'

bromde familie om 06:02 PM (op 08-09-2003)


Even een plaatje om de sfeer van het verhaal iets beter over te brengen lijkt mij een goed idee;

bromde Paalsma om 06:15 PM (op 08-09-2003)


Is dat nu zo'n blik chocolade die de soldaten uitdelen aan ontheemde kinderen in afrikaanse dorpjes?

Mensen naar de maan, plastiken harten, grote jetsers op bestelling...
Maar chocolade die niet smelt...ho maar.

bromde bicat om 06:18 PM (op 08-09-2003)


Zelfvullende whiskyflessen. Dáár zou de NASA eens naar moeten kijken.

bromde Marnix om 06:29 PM (op 08-09-2003)


Of een toiletpot dat meebeweegt met een nachtelijk kletterende straal dronkemansurine.

bromde bicat om 06:39 PM (op 08-09-2003)


Een zelfvegende aars lijkt me ook best handig.

Ik ga meteen even bellen met Chriet.

bromde Paalsma om 08:27 PM (op 08-09-2003)


Slechts een woord: Zorro.

bromde Dreknek om 08:40 PM (op 08-09-2003)


Godsamme wat is het hier dónker mannen! Kan iemand mij even bijlichten? Dan kan ik zien waar ik bén! Ik voel me net professor Barabas in zijn TeleTijdMachine, verdulleme nog es an toe zeg! Saloons, chateaux, castles... we hoppen maar van hot naar haar en... héé! Broodje paard! Lekker! Waar staat de mosterd?

bromde Neon om 09:12 PM (op 08-09-2003)


Chriet zegt dat "dingen zien" hopeloos ouderwets is. Daar zijn ze bij de Nasa ook mee gestopt.

bromde Paalsma om 09:19 PM (op 08-09-2003)


Ik ga even de kelder opruimen. Als er iemand voor me belt, ben ik de kelder opruimen. Daar is tenminste licht.

bromde Marnix om 09:41 PM (op 08-09-2003)


Kom je wel op tijd terug voor de nachtballonvaart?

Peddel ik nu even naar het tankstation. Ik zit namelijk zonder vloei.

Tot zo.

bromde bicat om 09:46 PM (op 08-09-2003)


Marnix! Telefoon!

bromde Neon om 10:06 PM (op 08-09-2003)


Ah, zo, daar ben ik weer. Ik zie dat er hier ook weer licht is. Anders zag ik dat natuurlijk niet. Wat zegt u, telefoon? Had u dat niet even kunnen zeggen!

Het was vast belangrijk.

bromde Marnix om 10:54 PM (op 08-09-2003)


Teeuwen? Ja goddomme wie dacht je dan, sinterfuckingklaas?

Zeta leek me wel leuk, en zij wilde wel eens een utrecht upper decker zien. Wa wasda?

http://www.getunderground.com/underground/columns/article.cfm?Article_ID=529

Zorro strikes again!

bromde Grrrits om 11:12 PM (op 08-09-2003)


Om op de vraag terug te komen, Zorro is grote inquisitor, de rechter, de man die oordeelt. Oordelen en veroordelen daar heeft deze denker juist een broertje dood aan. Vrije interpratie en vrijheid in het denken zonder veroordeling daar is waar het om draait.

Dank u voor uw lof trouwens. Ik heb het nogal druk zodat u mij niet vaak meer aanwezig gezien hebt op de commententaar bacchanalen. Maar in stilte probeer ik af en toe nog een verhaaltje eruit te poepen. Dus u zult nog van mij horen.

bromde bewegende om 11:29 PM (op 08-09-2003)


Laat ik even inhaken op bovenstaande.

Ondanks drukte de tijd nemen om te poepen. Zo mag ik het graag zien. Dat voorkomt verstopping en bijpassend rothumeur.

bromde Paalsma om 11:32 PM (op 08-09-2003)


Tot morgen. Ik ga Xander even chaufferen. Heeft een gig in een Utrechts dispuutshuis. Hij rijdt terug.

bromde Marnix om 12:09 AM (op 09-09-2003)


bewegende, ik heb jouw verhaal nu voor de vijfde keer gelezen maar het blijft moeilijk. In de zin van intrigerend. Het kijkt me aan, het daagt me uit, ik lees het weer en daarna kijkt het me weer aan, etc. Ik heb even een stoot drank nodig.

bromde Kiers om 12:24 AM (op 09-09-2003)


Misschien helpt dit:

'the driver slid past, not even realizing the man looking at him was the Maestro.'

Waarbij ik dus de driver ben en jij de Maestro.

Dit gaat overigens over Fangio die een ronde rijdt op de Nurburgring. Inderdaad, zo hoog heb ik je zitten.

bromde Kiers om 12:27 AM (op 09-09-2003)


Een compliment uit uw mond is mij veel waard, heer Kiers. Voor uw sloot drank heb ik nog wel een Johnny Walker staan. Hier neem nog een slok op de kosten van het huis! En ik raad u aan om gelijktijdig te luisteren naar "Sam Lightnin' Hopkins - This world is in a tangle". Het werkt zeer inspirerend. Overigens kan ik 12 september in mijn agenda noteren voor een culinair festijn? Ik wil best weer samen met Marnix en Paalsma achter de stoof kruipen zolang Xander maar thuis blijft. Zijn brallerige verhalen beginnen me namelijk de keel uit te hangen... en ik weet dat Marnix zich soms ook in een hoekje gedrukt voelt. Maar broederlijk slaan we ons er doorheen.

bromde bewegende om 12:35 AM (op 09-09-2003)


Heer Marnix, dat betekent niet dat mij uw relaas van Xander's leven de keel uithangt. Daar geniet ik nog steeds van. Het is meer die arm om mijn schouder van Xander als hij weer eens halfdronken een verslag doet van een overwinning tussen de lakens, lispelend in mijn oor. Dan nog liever Marianne op 78 toeren!

bromde bewegende om 12:37 AM (op 09-09-2003)


Toen ik de ruimte waar de weblogmeeting werd gehouden naderde rook ik het al een beetje. Maar toen ik de deur opendeed en de darkroom betrad was het toch weer even fascinerend als alle voorgaande keren. Op de matras op het podium in het midden van de dark-light verlichtte kamer stond Reet op handen en voeten, terwijl hij anaal flink bereden werd door zijn vader die bezig was op deze manier wat extra vlieguren te maken. Dat Reet geen ballen had was andermaal door het publiek eromheen te bewonderen. “Klootzakken hebben nooit ballen”, fluisterde het magere meisje dat mijn hand vasthield. Het was inmiddels een publiek geheim dat Reet enunch was. “Scrotumontsteking in mijn wilde jaren”, zei hij zelf altijd verontschuldigend. “Maar viagra houdt me hoog!”voegde hij er meestal met een geile glimlach aan toe. Vader Koert R.o-t.h had inmiddels zijn puisterige staaf uit Reets anale hol getrokken en rukte zich bijna schuimbekkend boven Reets kromgespannen rug af. Toen hij spetterend klaargekomen was smaakte Reet andermaal het zilte genoegen zijn oude vaders paal schoon te likken voordat hij het podium mocht verlaten om zich bij zijn vrienden, de andere webloggers, te voegen. Hij werd door diverse aanwezigen hartelijk op de smalle schouders gebonsd. Ook nieuw geld stinkt niet moet je maar denken …………………..

bromde Reet om 03:10 AM (op 09-09-2003)


Mooi verhaal Bewegende. De Z zal voor mij nooit meer het zelfde zijn.

bromde Lennard om 08:16 AM (op 09-09-2003)


Goeiemorgen, de krant!

bromde Marnix, de krantenjongen om 08:36 AM (op 09-09-2003)


Met koffie natuurlijk. Een krant 's ochtends moet met koffie.

bromde Lennard om 08:49 AM (op 09-09-2003)


Doe mij de sport efkes. Wellicht staan er nog foto's in van het dames hockey.

Met die korte rokjes. en die lange kousen. En geen slipjes hoor, de meesten. En strak geschoren jonge kutjes. Allemaal zeiknat natuurlijk, dat zie je zo. Harde tepels.
Ik lees de sport wel even op het toilet, tot zo.

bromde Dick T. om 09:34 AM (op 09-09-2003)


Lees maar rustig de sport.

bromde Krantenjongen om 09:51 AM (op 09-09-2003)


Dick T., doe mij de wetenschappelijke bijdrage even. Daar staat een interessant artikel over traag en viscoos bituum.

Het is 10:00 precies. Klein scheutje melk bij de thee graag.

bromde Kiers om 10:02 AM (op 09-09-2003)


God oh god, laat mij even wakker worden. Stijve spieren in de ochtend, het teken dat je oud wordt, of dat je beter toch met het raam dicht moet slapen. Geeft u mij even de kunstbijlage alstublieft.

bromde bewegende om 10:07 AM (op 09-09-2003)


Alstu, de wetenschap, et voila, de kunst.

Geen hockey foto's overigens vandaag in de sport..
Terwijl het toch een prachtige overwinning was gisteren, op Spanje. Die Spaanse dames zijn ook allemaal lekker hoor, trouwens. Tjesus. Lekker.

bromde Dick T. om 10:20 AM (op 09-09-2003)


Er gaat bijna niets boven een Spaanse hockeysnor in overwinningsroes over de gespannen penistop en zwartbehaarde vrouwenarmen die met stevige knuist de roede flink heen en weer bewegen.

bromde Kiers om 10:32 AM (op 09-09-2003)


HAHAHA!
HAHAHA!

Lees ik in de horoscoop dat ik aankomend weekend in de verre zon een schone jongedame aandraai!

HAHAHA!

bromde bicat om 10:43 AM (op 09-09-2003)


En dan maar hopen dat dit geen zweterige Senegalese of Azerbedzjaanse horoscoop is.

bromde Kiers om 10:45 AM (op 09-09-2003)


Of een Aboriginalese, for that matter.

Oeps, 11 uur!
Tijd voor de jacht, is het niet?

Nog wensen? De sppringbokken zijn op, maar ik zag gisteren uit de ooghoeken wat wildebeesten, bavianen en luipaarden.
Ik weeeeet toevallig dat lui paard met mierikswortel echt belachelijk goed samengaan.

Zal ik dan maar wat luie paarden en wat mierikswortel afknallen voor de lunch?
Kan wel even duren voordat ik terug ben, want de mierikswortel laat zich niet makkelijk vangen dit jaargetijde.

Dus als jullie erg honger hebben kunnen we misschien beter voor gefrituurd wildebeest met mayonaise gaan.
Of baviaan natuurlijk, maar mij persoonlijk komt dat de neus uit, intussen.

Ik hoor het wel.

bromde Dick T. om 11:08 AM (op 09-09-2003)


Hoor je het al?
Het geluid van uit de neus komende bavianen.

Mierikswortel is niet te vangen. Koop maar gewoon de tam-gefokte.

Als het jou wel lukt krijg je mijn vrouw.

Maar dan moet je haar wel houden hoor! Ik neem ze niet terug.

bromde Lennard om 11:40 AM (op 09-09-2003)


Zie hier:
http://www.thesetup.biz/monica-bbw.jpg

Ik heb haar vorige week gekregen.
Iets met dwangbuizen.
Je krijgt er McDonalds kortingsbonnenboekjes bij!

bromde Lennard om 11:48 AM (op 09-09-2003)


mmm, met die deern' wil ik heus wel 's wild bloem'n plukk'n

bromde Dick T. om 11:56 AM (op 09-09-2003)


Het is op mijn atoomklok inmiddels 11:58 en ik heb nog geen eten gezien. Voor mij graag een hotdog. Beetje warme hazewindhond mag ook.

bromde Kiers om 11:59 AM (op 09-09-2003)


@Dick T.
Jij hebt gister het zelfde gezien als ik.

Wel eerst buut'n brommers kiek'n

bromde Lennard om 12:13 PM (op 09-09-2003)


'n lelluk wief of 'n mooi wief, 't kan mien net scheeln ak zoep.

bromde Lennard om 12:17 PM (op 09-09-2003)


Ravi, Ravi,
Wie helpt me? Wat betekend dat?

bromde Lennard om 01:30 PM (op 09-09-2003)


............

bromde (Marnix, zachtjes sluipend langs de plinten...) om 02:21 PM (op 09-09-2003)


Ravi Mohanlal? Zelfbenoemde Feyenoord ster.
Ravi is inmiddels synoniem voor leugenaar en fantast. Helpt dit?

bromde familie om 02:46 PM (op 09-09-2003)


Ik zal jullie maar uit de brand helpen. Zo ben ik dan ook maar weer. "Ravi" betekent vurrukkulluk. Op zijn frans dan. Lennard gaat dat mooie stuk vlees aan het spit of wordt het koud genuttigd?

bromde bewegende om 02:54 PM (op 09-09-2003)


Ravissant?

bromde familie om 02:59 PM (op 09-09-2003)


Jammer dat het weer betrekt.
Gaat de bikini-contest nu nog wel door?

bromde bicat om 03:43 PM (op 09-09-2003)


Bewegende, waarheid gebied te zeggen dat uw 'Zed' mij, indachtig zinedine zidane, geinspireerd heeft tot een -met vriendelijke dank aan de baas voor de sponsoring- product. Ik zed het -bicat volente- zo aanstonds bovenop het uwe. Komt het best tot zijn recht indien u er 'come to daddy' van Aphex Twin bij op Zed?

Vr Grrr

bromde Grrrits om 05:46 PM (op 09-09-2003)


Ik houd het even kort.

bromde Marnix om 06:41 PM (op 09-09-2003)


Ik snap hem niet, neuken ze nu wel of neuken ze nu niet ?

bromde RealUgly om 08:41 PM (op 09-09-2003)


Dat slempen en eten enzo, bewegende, dat gaan we weer eens doen, hè! Met z'n allen, toch? Ik heb nog ruim 12.873 digitale foto's en 20 Gig aan videomateriaal van de vele bbq's, die kan ik dan mooi laten zien. Uiteraard voorzie ik de omgebouwde bakkerskar van een frisse laag verf.

bromde Marnix om 10:40 PM (op 09-09-2003)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)