huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"]

07/02/2003: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"

Deel 4 Creatie van de 'disciplines'

De vroege Europeanen verschilden beslissend in een enkel opzicht van andere wereldbewoners en dat betrof hun omgang met de tijd.

Wanneer Columbus aankomt in Amerika signaleert hij dat de bewoners van Amerika geen enkele regel en orde aanbrengen in hun tijd. Zij gebruiken zelfs hun maaltijden niet op vaste uren, maar hebben de "barbaarse" gewoonte om te eten wanneer het hen uitkomt.

Wat uit de verslagen van Columbus en Vespucci naar voren komt, is vooral de ergernis over het ontbreken van de soort regels en praktijken die Foucault zou omschrijven als 'disciplines'.

'Disciplines' zijn het lichaam of de structuur dat geschikt is voor verrichtingen met specifieke onderdelen en een afgemeten tijdsduur.
Voorbeeld van zo'n structuur is een maatschappij.

De disciplines vinden hun oorsprong in de middeleeuwse instituties van klooster en kerk waar bidden, arbeid en slapen onder strikte tijdgebonden structuren plaatsvond.

Ook worden militaire handelingen in hun elementen ontleed: de houding van het lichaam, de wijze waarop het geweer moet worden vastgehouden en geheven worden in strikte tijdsvolgorde vastgelegd.

Foucault vergelijkt de uitvinding van de disciplines qua belang met technische uitvindingen als de microscoop en de stoommachine.

De rol van wetenschap is vaker onderzocht in de botsing tussen het Westen en de rest van de wereld. Daarbij wordt onderstreept dat de westerse wetenschap en technologie bij de eerste ontmoetingen met niet-westerse landen als China en India allerminst superieur waren.

De hardnekkige mythe dat het Westen dankzij zijn hoge wetenschappelijke en technische prestaties de andere continenten kon veroveren en overheersen kan via nauwkeurig historisch onderzoek ontkracht worden.

Westerse veroveraars waren slechts op een gebied superieur: dat van oorlogvoering. Maar ook hier kwam het overwicht niet zozeer van de technologie als wel van hun discipline en organisatievermogen. Waarbij we mogen aantekenen dat dit overwicht veel te maken had met een technologie waarmee Europa de andere werelddelen overtrof: de zeer nauwkeurige tijdsrekening via het mechanische uurwerk.

Met het gebruik van buskruit in de oorlog en van het kompas in de zeevaart waren de Chinezen bijvoorbeeld zeker even ver gevorderd als de eerste Europeanen met wie zij te maken kregen. De Europeanen echter beschikten met de klok over een mechanisme dat het hun mogelijk maakten hun tijd
efficienter en dus doelmatiger in te delen. De Europeanen konden vechten als een gecoordineerd, efficient opererend lichaam dat complexe handelingen binnen een afgemeten tijdsduur verricht.

Het zal duidelijk zijn dat de kolonisering van de andere continenten door het Westen ook vanuit de disciplinaire omgang met tijd als een "tijdoorlog" kan worden omschreven.

Reedsch...11 toevoegingen, reedsch

Juist.

Het begint me duidelijk te worden.

Voor diegenen die met de handen in het haar zitten na het lezen van de tekst:

Het komt erop neer dat wanneer ik een beter horloge heb dan mijn tegenstander ik win.

bromde Paalsma om 03:19 PM (op 02-07-2003)


Ik heb geen horloge. Dat betekent dus al bij voorbaat verlies?

bromde Marnix om 03:41 PM (op 02-07-2003)


Je kan er anders ook zelf eentje vouwen?!

bromde bicat om 04:08 PM (op 02-07-2003)


U is scherp!

Zo zit het.

Ik ben er alleen nog niet uit of het om een kwalitatieve danwel kwantitatieve vergelijking gaat.

Hoe zit het bijvoorbeeld als ik 2 horloges heb van miserable kwaliteit en u 1 van topkwaliteit?

Hoe was Golfoorlog (de meest recente uitvoering) afgelopen wanneer Irak 1.000.000.000 polskwartshorloges van Koreaanse kwaliteit ingeslagen zou hebben?

Ik hoop dat het vervolg uitkomst brengt!

bromde Paalsma om 04:14 PM (op 02-07-2003)


Paalsma, u bent van ongekende klasse. Bij de vorige post was u verongelijkt over zoveel onzin en duidelijk tegenstander van de stof. U hebt echter een sprong gewaagd over uw eigen schaduw en nu staat u open voor de stof. U bent leergierig en daar doet u uw voordeel mee.

U staat zelfs boven de stof door uw vraagstelling in verband te brengen met de Golfoorlog. U hebt een zienersblik want in een volgende post komt dit aan bod.

Weliswaar niet de Golfoorlog maar de vergelijking met oppermachtige tegenstanders.

bromde Kiers om 04:30 PM (op 02-07-2003)


heel wat anders;heer kiers kan u eens een foto van the sharknose op u log plaatsen?
zou tof zijn.

bromde lapswanz om 06:08 PM (op 02-07-2003)


@Lapswanz, volsta ik hier even met het vermelden van een website waar the Sharknose Ferrari uit 1961 van Phill Hill mooi te zien is.
http://www.geocities.com/elenaferrari2/156hill.html

bromde Kiers om 07:29 PM (op 02-07-2003)


Ook zeer de moeit ewaard is http://site.ifrance.com/F1GT/Galeries/Gal1961.htm

bromde Kiers om 07:33 PM (op 02-07-2003)


Ah, verzoekjes! Ben ik dol op.

Is er misschien ruimte voor een plaatje (hoeft niet direct heel groot te zijn) van de éérste pot pindakaas? Het groene etiket?

bromde Marnix om 09:35 PM (op 02-07-2003)


ik had vroeger een racebaan van fleischman(n). had ik racewagentjes die heel erg veel op the sharknose leken.ik moet dat wagentje nog ergens hebben. okk heb ik nog schaalmodellen van de ferrari van schumacher. en van auto's van Montermini en Badoer.
Is inderdaad een mooi wagentje die Sharknose. ik ga eens in mijn boek over de historie van Ferrari kijken,of tie daar ook bijstaat. Thanxx!

bromde Rowan om 11:25 PM (op 02-07-2003)


Oh, zucht. Autoliefhebbers. Ik geloof dat ik maar snel een stuk proza ga opzoeken.

bromde Marnix om 01:39 AM (op 03-07-2003)






huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)