huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Hersteltechniek"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"]

07/02/2003: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"

Deel 3 Tijd als schaars produkt

De meeste wetenschappelijk historische beschouwers zijn het erover eens dat zich in de Europese tijdsbeleving aan het eind van de Middeleeuwen een beslissende verandering gaat aftekenen. Deze verandering wordt omschreven als een algemeen gevoel van 'angustia', van benauwenis, het idee dat er weinig ruimte en tijd is voor de mens. Om hieraan te ontkomen ontstaat de wens om de ruimte te overwinnen en de tijd te beheersen.

Er is zelfs een min of meer exacte datum aan te geven voor de ommekeer in tijdsbeleving die de late Middeleeuwen kenmerkt. Deze exacte datum is gesitueert in de catastrofe van de pest, die tussen 1348 en 1351 de Europese bevolking zo ongeveer halveerde.

De enorme schok hiervan zou de aanleiding zijn geweest voor een fanatieke jacht op 'het leven als laatste gelegenheid'. Versnelling, levensverlenging, besparing van tijd, nadruk op een goed gebruik ervan, liggen allemaal in het verlengde van de ontredderende ervaringen die men had opgedaan met de Zwarte Dood.

"Tijd", schreef Petrarca aan keizer Karel IV, die in het jaar van de Zwarte Dood zijn regering begon, "is zo'n kostbaar, ja onschatbaar bezit, dat het de enige zaak is waarvan de geleerden rechtvaardigen dat men er gierig mee omgaat".

Om tijd te winnen worden dan beheersingstechnieken ingezet. Het gebruik van het mechanisch uurwerk 'de klok' doet zijn intrede. Het gebruik van het uurwerk door enkelen leidde tot een tijdsregime waaraan op den duur iedereen zich moest onderwerpen.

Reedsch...6 toevoegingen, reedsch

7x per dag bukken voor Allah jah, nee dat is een lekker tijdsregime waar ik blij mee ben!

bromde Ribbens om 11:01 AM (op 02-07-2003)


Let goed op wat komen gaat! Exact hier, rond 1350, komt die splitsing tussen het Westen en het Midden Oosten. Rond 1350 gaat het Westen in de versnelling lineair denken en het Midden Oosten blijft maar traditioneel denken.

Vanaf hier kunt u uw voordeel doen.

bromde Kiers om 11:48 AM (op 02-07-2003)


Exact hier? exact hier bij mij in de achtertuin in Barneveld?

GAAF!

bromde Ribbens om 11:52 AM (op 02-07-2003)


Rond die tijd zit ik ergens over een te schrijven brochure te praten. Met als gevolg dat ik Zweng waarschijnlijk niet zie starten, en k niet strak kan inloggen op lineair dan wel traditioneel denken. Tijd is geld, zie mijn grootvader. En hij had maar weinig tijd.

bromde Marnix om 11:52 AM (op 02-07-2003)


Niemand had mij aan het begin van deze dag kunnen wijsmaken dat de tweede juulei tweeduizendendrie zo historisch zou worden!

Nog een uurtje...!

bromde Paalsma om 12:39 PM (op 02-07-2003)


Ik gooi paarlen voor de zwijnen. Gelukkig ben ik zelf ook zo een zwijn dus ik zal mijn paarlen blijven gooien.

bromde Kiers om 12:55 PM (op 02-07-2003)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)