huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Mortuarium-medewerkers gezocht"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Types - De Paashaas"]

03/25/2005: "Vruchtvlees"


Het voelt op een vreemde manier bekend. Als je bijna al het vruchtvlees weggeknabbeld hebt, breek je een huls en je betreedt een verborgen plek. Je tanden stuiten op de houtachtige structuur die in iedere appel verborgen zit. Het vruchtvlees zelf is overal, sappig en zoet. Je appel is groot en hulpeloos als een ganzenlever, een tamme, getergde berg zoetigheid waarin je je tanden diep kunt zetten, zo anders dan zure wilde appeltjes. Maar tussen vier of vijf houtige vliezen zitten bijna altijd nog bruine pitjes. Pitjes perfect als waterdruppels in de zon en zo vallen ze ook, op de grond uit appels die je te ver doorbijt. En dat is jammer, want je vindt het prettig om er een paar in je mond te nemen, nietwaar? Om ze te zoeken met je tong en dan doormidden te bijten en de amandeltjessmaak te proeven. De smaak van blauwzuur in de pit, om knaagdiertjes te ontmoedigen. Moeder natuur denkt aan alles.

Bij elke hap appel die je vandaag neemt, lopend over de natte stoep langs metallic lak en knalpijpen, de kauwgomvlekken tellend, denk je aan de appelboomgaard van je opa, achter zijn huis in de provincie. Het veldje van je opa vol met appelboompjes, krom en klein als hijzelf. De appeltjes liggen er ongeplukt op de grond, wegrottend, en pony's uit het weitje ernaast mogen eraan komen kluiven, met hun grote tanden en nieuwsgierige lippen, briesend, schuddend met hun manen. Het gras ruikt zoet, naar fruitsuikers en rotting, en jij en je opa klimmen op keukentrapjes en staan op stoelen in het hoge gras en je oma maakt appeltaart, appelmoes, appelcompote, ingemaakte appeltjes, appelzuur, appelflappen, enzovoorts enzovoorts en de wespen vliegen af en aan, niet stekend want high van de appeldampen die opstijgen van tussen de grashalmen.

En op een morgen vroeg vind je daar, in het gras dat nat is van de regen van die nacht, het perfecte klokhuis. Een appel is ver van de boom gerold en het vruchtvlees is weggegist in de zon en weggespoeld door de regen. Maar het tere binnenste is ongebroken en staat fier overeind en je kunt de pitjes erin zien liggen, in vijf transparante zaadlobben, met de vorm van een vijfpuntige ster. Je pakt het kunstwerkje voorzichtig bij het steeltje, maar het steeltje laat los. Het huis breekt bij de aanraking van je vingers. Maar je hebt het wonder aanschouwd. Een perfect klokhuis, dat op zichzelf bestaat, zonder appel, en niet alleen dat, het is misschien wel de reden dat de appel bestaat.
Je veegt de resten af aan je broek. Je veegt druppels van de schommel die je opa ooit voor je heeft opgehangen en gaat erop zitten. Het touw houdt je nog maar net. Je schommelt en mompelt: 'Zaadjes in klokhuizen, bomen in zaadjes, appels in bomen, klokhuizen in appels…' En wat dient voor wat?
Je denkt aan een gedicht over vallende bloesems. De bloesem is ook deel van de boom. Maar zo kort maar. Je bewondert de wespen, die zich nu al verliezen in een zoemende orgie van overrijp fruit. Hebben dezelfde wespen voor de bevruchting van hun voedsel gezorgd? Of doen bijen dat? Je neemt je voor om beter op te letten volgende keer en het aan opa te vragen. Oma roept je naar binnen voor ontbijt. Je voelt aan de billen van je spijkerbroek. Nat. Je klimt de trappen op naar de veranda en opent de hordeur. Oma vraagt of je lekker geslapen hebt. Je zegt van wel.

Maar nu ben je hier, in deze stad waar je naar school gaat, en er vallen sneeuwvlokken uit de hemel die smelten zodra ze de stoep raken. Je hapt in je appel en die appel hangt in een kleine mistwolk, de adem uit je mond. Mist die begint met de vorm van je mond. Je hapt nog een keer. Je hebt gelijkmatige, grote tanden en mooie volle lippen en daar heb je niets voor gedaan. Je bent zeventien nu en je bent perfect. Met klokhuis. De zon hangt achter sneeuwwolken, koel en duidelijk als een volle maan. Je zuigt een paar pitjes uit het klokhuis en gooit de resten in de goot. Ze landen precies tegen het radiaalprofiel van een autoband. Je loopt verder, de huizen tellend. Nummer 74 moet je hebben.

Daan doet open en je bloost. Daan is mooi. Hij is een van de knapste jongens van de school, heeft blond haar tot op zijn schouders en hij scheert zich niet erg vaak, maar hij kan het hebben. En hij heeft die lichtblauwe ogen die dwars door je heen gaan. Jullie zitten naast elkaar met biologie en jullie gaan leren voor het proefexamen. Of eigenlijk, Daan gaat leren en jij gaat hem helpen. Daan is beter met surfboards snijden. Hij zit al op de vloerbedekking als je zijn kamer binnenkomt, de boeken om zich heen. Daans moeder komt binnen met thee en koekjes en als ze weg is, knabbelen jullie de chocola eraf en blazen op de hete vloeistof en je giechelt om zijn grappen en strijkt een lok blond haar weg voor je oor, zodat Daan je oor beter kan zien. Niet bewust natuurlijk. Je lippen tintelen, en als Daan je aankijkt om je iets te vragen, gaan ze iets uit elkaar. De lichtjes in je ogen schijnen helder, achter pupillen die wijd openstaan om het beeld goed op te slaan. Je verstaat niet echt wat hij zegt, maar dat hoeft ook niet. Daan weet waarschijnlijk ook al niet meer wat hij vroeg. Hij buigt zich over de boeken op het kleed naar je toe en je hebt geen keus. Je buigt mee, als een rietstengel in de wind. Je boek valt uit je hand en de rug ervan prikt in je rug, als Daan je zacht achteroverduwt, tegen het tapijt aan. Daan gaat half op je liggen en zijn handen zijn overal, en zijn mond, zijn mond... Terwijl je daar ligt en het bloed door je oren suist, maakt je lichaam zich, voor het eerst, klaar voor bevruchting. Je wilt dit. Je komt verhit en hijgend overeind, om je t-shirt doodserieus uit te doen, en precies op het moment dat je je shirt over je oren trekt en weer kunt zien, kijk je in zijn prullenmand. Je ziet een bruine, half opgegeten appel, liggend tussen de papierproppen.
En ineens denk je aan je vriendinnen en hun verhalen over Daan. Daan en zijn meisjes. Je hebt die verhalen nooit geloofd, maar nu je naar die half opgegeten appel kijkt, voel je iets vreemds in je buik. Je shirt hangt half over je hoofd heen en Daan trekt het grinnikend weg. Je laat het toe. Hij pakt je bij je zachte roze middel en zoent je hartstochtelijk en zijn vingers zitten al in de sluiting van je bh, als je zijn armen beetpakt en hem van je afduwt. Hij kijkt verbaasd. Je wangen zijn rood van de opwinding, maar iets anders in je neemt het over en en zegt: 'Sorry Daan, maar ik kan dit niet.'

Daan hijgt nog na, hij wordt een beetje boos.
'Waarom dan? Vind je me niet leuk?'
'Jawel, maar ik… Ik heb al een vriend.'

Dat is niet waar. Maar jij zegt het niet. Iets in je zegt het voor je. Je trekt je shirt weer aan en pakt stil je boeken bij elkaar. Lang voordat de zondagmiddag voorbij is, loop je Daans kamer uit en klos je de trap af. Daans moeder is een wijze vrouw. Ze fatsoeneert je haar met haar handen en legt een hand op je wang. Ze zegt iets liefs en geeft je een appel mee, van de fruitschaal op de keukentafel.
Je glimlacht dankbaar en loopt de deur uit, trekkend aan de bandjes van je rugtas. Buiten nummer 74 is alles nog hetzelfde. Alleen de sneeuw is op sommige plekken blijven liggen. Je veegt een traan weg en haalt je neus op, maar je bent niet echt verdrietig. Je kunt het nog niet benoemen, maar je weet dat iets je vanmiddag bewaard heeft. Bewaard voor een betere gelegenheid. De appel van Daans moeder is groot en rood. Je hapt erin en het sap loopt langs je kin. Als je halverwege bent, kijk je naar de sneeuwwolken en het gele vruchtvlees. Je loopt verder en eet. Iets in je is blij. Iets dat woont in de plek waar je dromen opgeborgen zitten, als pitjes in het stervormige vruchtvlees. Iets dat doorbreekt rond je lippen, in een brede glimlach. Je moet je inhouden om niet te gaan huppelen.


Reedsch...44 toevoegingen...

Wat een mooi, ja zelfs wonderschoon en zowaar lief verhaal. En dat op Goede Vrijdag. Is onze Lieve Heer dan toch niet voor niets gestorven?

bromde Max om 11:32 AM (op 25-03-2005)


Helemaal niks mis mee. En zónder neuksex!

bromde Marnix om 11:34 AM (op 25-03-2005)


Meanwhile, in the kitchen......bestrooit Tiny de champignon van Ab en proeft of deze op smaak is.

bromde Kiers om 11:37 AM (op 25-03-2005)


Marnix heb gelijk, er zit geen neuksex in. Dat dit verhaal door de keuring gekomen is, zeg!

bromde Paul om 12:07 PM (op 25-03-2005)


gatver, dat plaatje is ruk, misschien Daans natte droom, zo tussen zijn boeken verscholen. Ongepast, het doet afbreuk aan Sams verhaal, dit is heus niet zo leuk voor een meisje wat nog niet zo bedreven wil raken in het kauwen op pitjes omwille van kick van het blauwzuur en de industrie van het hele klokhuizen tot appelmoes koken in stoompannen op inductieplaten nog helemaal niet wil beheersen en vooralsnog geen functie ambieert in de zakenelite van megaproleten en aan haar rauwe intuitieve i.p.v. het haar opgelegde voorgekauwd zgn. dierlijk gevoelsleven voorrang geeft. Respecteer haar solitude a.u.b. Wat een stevig eigenwijs klokhuisje is dat. Ik denk dat ze echt lekker ruikt, naar appelbloesem NoDoubt.

bromde nove om 12:10 PM (op 25-03-2005)


bromde grtseh4jh om 02:32 PM (op 25-03-2005)


bromde De Schommel om 02:50 PM (op 25-03-2005)


bromde een van de ponies om 02:54 PM (op 25-03-2005)


*gooit bierblikjes over de kasteelmuur*

Hier vangen!

bromde mack om 02:58 PM (op 25-03-2005)


Grrrits, jongen, heb ik niet voor niets de nachten en dagen geteld totdat het weer vrijdag werd. Ongetwijfeld zal ik voorlopig bij het eten van een appel aan dit verhaal terugdenken. Misschien zelfs langer. Mooi.
Wederom dank.
En dat neuken komt nog wel. Gegarandeerd.
Ik ken dit soort meisjes.
Kun je op de vingers van een verminkte hand uittellen.

bromde Arnaud om 03:22 PM (op 25-03-2005)


Ik ben opgegroeid tussen de appelbomen en heb er duizenden geplukt (hoogstammen he, dus met gevaar voor eigen leven)en ik dacht alles van appels te weten. Maar dit verhaal voegt daar nog iets aan toe. Mooi!

bromde jan om 03:41 PM (op 25-03-2005)


Een lief verhaaltje op goede vrijdag. En ik heb geen friet op vandaag.

Ik ga wel even langs de huisartsenpost.

bromde Lennard om 03:45 PM (op 25-03-2005)


Appelbomen plukken.

Daar ga ik eens goed over nadenken.

bromde Marnix om 03:46 PM (op 25-03-2005)


Kaalplukken is ook plukken, nietwaar?
Koffie met appelbomentaart dan maar.

bromde bicat om 03:54 PM (op 25-03-2005)
Oh nee.

Nog even wachten.

bromde Marnix om 04:06 PM (op 25-03-2005)


Als'ie dan toch open is dan wil ik 'm wel.

bromde Lennard om 04:07 PM (op 25-03-2005)


Nou. Oké. Vooruit. Eentje dan.

En een beetje rustig opdrinken, hè.

bromde Marnix om 04:16 PM (op 25-03-2005)


Geef mij maar een appeltje voor de dorst.

bromde djoey om 04:49 PM (op 25-03-2005)


Haar klokhuis smaakt naar overrijpe perzik. Daarom wilde ze niet. Kutwijf.

bromde Daan om 05:15 PM (op 25-03-2005)


bromde Marnix om 05:18 PM (op 25-03-2005)


*wacht op de eerste eikel van het jaar die 'bedaank voor die bloemen' zegt*

bromde Kiers om 05:38 PM (op 25-03-2005)


*plop*

bromde kabouter om 05:43 PM (op 25-03-2005)


Tijdens de workshop heb ik zelf een paasdecoratie met voorjaarsbloemen gemaakt! Er waren ook blinde cursisten dus de cursusleidster hield het best wel eenvoudig maar ondanks dat vond ik het nog best wel moeilijk ook. Als basis moest ik toen een pot met oasis prepareren en een takkenconstructie opbouwen. Nou, dat was pittig moeilijk zo de eerste keer. Daarna deed ik verse bloemen en groenmateriaal in een parallelle schikking. De ‘final touch’, het versieren met paasattributen, gaf alles een frisse voorjaarsuitstraling. Geen traditionele paasboom of -mand, maar mijn eigen zelfgemaakte paasbloemstuk brengt dit jaar de lente in mijn huis!


Ik deed laatst mij aan een onderzoek over Pasen en toen vroegen ze 'Wat gaat u doen met de paasdagen?' en toen zei ik 'Ik ga lekker iets anders thuis doen of buiten de deur doen.' Mijn zus gaat met de paasdagen in bed, en komt er na pasen weer uit. Echt waar. Ik weet het nog niet of ik een schoonmaak ga doen in huis en ik zat er ook naast met of dat er een Elf Steden tocht in maart ja of nee zou komen. Heeft u ook al paas eitjes in de winkel gezien? Ik ben zwanger maar het worden 2 jongens.


Ik ben een echte spinning bike freak dus wie fietst mij eruit? Ik ben een gezellige vrouw en een sportfanaat. Ben bijna elke dag op de sportschool om mijn spiertjes in beweging te houden. Ik zit in de horeca maar al die mannen aan de bar die zijn het niet. Ben jij degene die aan mijn bar wil komen zitten? Ik voel me aangetrokken tot een leuke verzorgde en gezellige man.


Ben je wel eens op de meubelboulevard geweest? Met Pasen staat de lente en het mooie weer voor de deur. De mensen willen hun huis opknappen, nieuwe meubels kopen. Sinds jaar en dag spelen de meubelwinkels daar handig op in. Tweede Paasdag, voor iedereen een extra vrije dag, kan volgens deze winkels maar het beste bij hen worden doorgebracht. Het schijnt ieder jaar weer bijzonder druk te zijn op de meubelboulevards. Of wel eens van EasterEgg gehoord? Dat is een websitegrapje op Internet. Sommige websites bevatten een (verborgen) boodschap, als grap of waarschuwing. "Find the eastereggs" is dan de boodschap!


Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ik ben een Schorpioen uit 1949 en woon in de Ronde Venen. Ik ben dus op zoek maar ja, wat is ideaal???Een attente,open, ontwikkelde,verzorgde en goed uitziende charmante man met gevoel voor stijl. Gelijkwaardigheid,humor, respect voor elkaar, eerlijkheid, realisme zijn ook belangrijk voor mij.Verder een serieus gesprek ga je niet uit de weg, maar vindt het ook leuk om eens flink uit je dak te gaan. Ik wil met je lachen..........ik wil met je vrijen..........ik wil met je dansen..........ik wil als het het moet met je huilen..............kortom, ík ben er voor jou ! .....Ga je mee, gaan we lekker een weekendje weg, lekker eten, lekker slenteren door de natuur, lekker de stad in, lekker naar de sauna.......................Jij werkt ook nog,liefst niet in de VUT (veel van deze mensen, zie je ouder worden in hun doen en laten) nee, jij bent vol energie, hebt het druk met werk, familie en sociaal leven, maarrrrrr mist toch ook die ene speciale..............wie weet !!!!IK WEET VOOR 100% ZEKER, DAT ALS IK MIJN LIEF ONTMOET, DAT HIJ AAN DEZE OMSCHRIJVING VOLDOET.Dat is "leven", vol verrassingen !!! oh en vergeet niet dat ik afknap op Onverzorgd en dik bah!! Geitenharensokken in sandalen. Macho mannetjes, bla, bla figuren.......LIEGEN EN BEDRIEGEN

bromde de postbode met de Speciale Paaseditie om 05:56 PM (op 25-03-2005)


Heerlijk, Gerrits. Ik zie lange nazomerdagen, veranda's met schommelstoelen en een diepblauwe lucht met rozerode strepen aan mijn geestesoog voorbij trekken.

* zucht *

bromde Adriana om 06:15 PM (op 25-03-2005)


some parts of it are excellent

bromde ome peet om 07:18 PM (op 25-03-2005)


Sinds die hoge abonnementskosten voor Bicat.net wordt er helemaal niet meer gereageerd hiero. En terecht want wat voor een KUT site is het wel niet!

*zoekt plaatje van KUT*

*is té typsy*

Nou goed, dan toch niet?

bromde Kiers om 12:45 AM (op 26-03-2005)


asseblief hr kiers ik heb de 30 eurovoor april al overgemaakd hoor !

bromde Paul om 03:09 AM (op 26-03-2005)


Goed dat Paul er is zeg.

bromde Lennard om 07:59 AM (op 26-03-2005)


Waar zou die plotselinge behoefte aan een cheeseburger toch vandaan komen?

bromde hb om 09:30 AM (op 26-03-2005)


Goedesmorgens en wát een zonsopgang zóóó hééé. Dit is de ochtend van de Rijzende Flamoes.

Bedankt Paul.

bromde Kiers om 11:45 AM (op 26-03-2005)


Niet om het een of ander, maar is het niet een beetje een Stille Zaterdag?

Of ligt het aan mij?

* sluit synthesizer aan *

Wie weet later resultaat...

bromde Hoof om 01:21 PM (op 26-03-2005)


Tous les vendangeurs finissent l'ouvrage
Font du vin rouge et du vin blanc pour nous
Le temps de la récolte ça vaut la peine
Pour cette année la cave elle est remplie

Mais dans les rues
Mais dans la main, on s'aime
Arrive la fin de cette saison française
Les villageois sont très mélancoliques
L'animation déjà finit, dommage!

C'est la douceur d'une voix que dire, je t'aime
Ce soir pour le meilleur et pour le pire
Joignons notre ivresse dans mon refuge
Et écoutons les musiciens jouer

Mais dans les rues
Mais dans la main, on s'aime
Arrive la fin de cette saison française
Les villageois sont très mélancoliques
L'animation déjà finit, dommage!

Mais dans les rues
Mais dans la main, on s'aime
Arrive la fin de cette saison française
Les villageois sont très mélancoliques
L'animation déjà finit, dommage!

bromde BZN om 02:35 PM (op 26-03-2005)


Heeft iemand hier het telefoonnummer van Jenna Jameson?

bromde Marnix om 02:57 PM (op 26-03-2005)


056392276653

(56392276653 cent per minuut)

bromde Paul om 03:06 PM (op 26-03-2005)


ruktrekpijpbef

*gaat een euro in z'n spaarpot stoppen*

bromde mack om 03:20 PM (op 26-03-2005)


L.S.

Laten jullie het Frietlog niet in de steek? Stemmen!

bromde Weblogrecensies om 03:39 PM (op 26-03-2005)


Ik ben zó berig vandaag.

bromde Kiers om 04:08 PM (op 26-03-2005)


...dat zal komen doordat ik alle spam- en re-direct- en spysoftware, die je met ongelimiteerd bare backend pornosurfen binnenhaalt, heb weggehaald. Kost een half uurtje en dan ben je weer helemaal clean. Maar wel een vol scrotum dus.

Met dank aan Dick T.

Enne... Dick T., kom je mij dan van de week even op m'n knop zuigen om de ergste nood te ledigen?

bromde Kiers om 04:14 PM (op 26-03-2005)


Voorjaarsmoeheid

Een fenomeen dat overal veel opzien baart
Dat is het onderwerp dat nu wordt aangekaart
Te weten, dat de tijd verstrijkt in snelle vaart
Want het is binnenkort al weer eenentwintig maart
Dat is te merken in Zuid-Beveland en Drente
En waar men elders nog naar zijn kalender staart

Weldra begint het levenslustige seizoen
Met zijn gekwinkeleer en al dat jonge groen
En vele meisjes in coquet gekleurd katoen
Die zich vertonen langs de straat en in 't plantsoen
Behalve Truus de apothekersassistente
Omdat die altijd in het wit haar werk moet doen

Als maart is afgelopen volgt de maand april
Daar staan we nu alvast maar eventjes bij stil
Het kan dan regenachtig zijn weleens, en kil
Geen weer voor ijsjes, badkostuum en zonnebril
Begrijp me goed, ik zeg dit niet ten detrimente
Maar het is nu eenmaal zo: april doet wat hij wil

En als april voorbij is, komt de beurt aan mei
Dan zien we lammeren en geitjes in de wei
Dan komt er links en recht een vogel uit een ei
Dan grijpen dichters vurig naar hun schrijfgerei
Want kijk, we hebben hier te maken met het voorjaar
Zoals ik u al eerder in dit nummer zei

De lente speelt in radio en op TV
En brengt de beeldend kunstenaar op een idee
Natuurlijk doet de journalist van harte mee
En voorts de dominee alsook de chansonnier
Zo trekken massa's mensen al jaren rente
Van het cliche

bromde Drs. P. om 04:39 PM (op 26-03-2005)
Laat míj er even buiten, ja!

bromde de dokter om 06:25 PM (op 26-03-2005)
Hohoho, die man met bril en microfoon kan ik me nochthans niet herinneren van college!

bromde de échte dokter om 06:28 PM (op 26-03-2005)


*ruktrekpijpbeft een eind heen*

Dank mack!

bromde Eduardo om 06:37 PM (op 26-03-2005)


LAAT MIJ JE BUNZING ZIJN

Vaak heb ik mezelf gewassen
Ik lag uren in het bad
Van al dat poedelen en plassen
Wordt een mens geweldig nat
En je hoeft geen junk te wezen
Als je soms jezelf niet scheert
Je nagels knippen, je neus eens snuiten
Het is toch allemaal aangeleerd

Altijd schoon is ook niet fijn
En vunzig kan best prettig zijn
Laat mij, laat mij, laat mij je bunzing zijn

Ik ken diverse schoonmaakspullen
Ik genoot ook van de douche
Ik kan u nog veel meer onthullen
En toch ben ik niet louche
En je bent toch nog geen zwerver
Als je kleren smerig zijn
Je hoeft niet altijd in de tobbe
Heel hard schrobben doet vaak pijn

bromde een Amazing Stroopwafel om 03:01 AM (op 27-03-2005)


Jongens, wat ben ik moe. Ik moest er verdorie om twee uur 's nachts weer uit om al die verdomde klokken een uur vooruit te zetten. Ik kan je vertellen dat dat funest is voor je slaapritme.

bromde bewegende om 09:19 AM (op 27-03-2005)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)