huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Het nirvana van de gegeneraliseerde Riemann-hypothese"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Mistboog"]

12/23/2004: "Helder zicht"


Lang was het geleden dat Johan gelukkig was. Hij woonde nog thuis en z'n ouders zorgden voor hem. Als kind was hij een blije jongen, die iedereen aan het lachen kreeg. Het leven was simpel in die tijd, vaste patronen, spelen in de buurt, naar school en geen gezeik.

Vanaf het moment dat hij een jaar of 16 was kwam de kentering in z'n leven. Door school werd hij uit z'n vaste ingesleten patronen gedwongen. Hij kwam er niet meer vanaf met een halfuurtje huiswerk per dag, hij moest boeken lezen, stage lopen, scripties maken, allerlei onzin waar hij toch niet beter van zou worden. Meekomen met de klasgenoten wilde hij niet. Hij verafschuwde ze, zijn klasgenoten die zich ineens veel beter thuis leken te voelen bij deze leeftijd. De sukkels van vroeger werden de helden van nu, en andersom, zo leek het. School was een verplicht nummertje voor hem, meer dan een half uur huiswerk was er nog steeds niet bij en hij slaagde uiteindelijk met vijven en zessen.

Een aantal jaren later was het niet beter geworden. Veel psychologen had hij niet gehad, maar zijn angst om verder te moeten in het leven werd met de dag ondraaglijker. Hij had nog een korte vervolgopleiding gedaan en nu was de tijd gekomen dat Johan het huis uit moest. Voor zichzelf zorgen. Ook dat verfoeide hij. Hij begreep echt niet wie in Godsnaam had uitgevonden dat een mens moest werken, en ook nog sociale contacten onderhouden omdat je anders depressief werd. Zijn ouders hielpen hem met het inrichten van z'n flatje op zes hoog en de eerste keer dat hij alleen in z'n nieuwe huisje sliep, zei z'n moeder: "Nou Johan, slaap lekker vanavond h?" Dat was het dan. Twintig jaar voorbij en overgelaten aan z'n lot door z'n ouders.

Johan sliep die eerste nacht niet zo goed als z'n moeder hem toewenste. De volgende dag moest hij naar z'n werk. Een simpel baantje bij een schoonmaakbedrijf. Verstandelijk kon hij meer, maar geestelijk gaf hem dat te veel druk. In elk geval liep hij niet meer tegen afwijkingen in z'n vaste patronen aan. 's Ochtends om zeven uur beginnen en s' middags half vier naar huis. Soms een keer overwerk maar daar viel mee te leven.

Toch werd het na een paar maanden bijna ondraaglijk voor hem. De wetenschap dat hij beter kon dan hij was knaagde aan hem, maar de moed het patroon te doorbreken ontbrak. Uit pure frustratie zette hij dan 's avonds zijn cd-speler keihard aan. Zweedse death metal was favoriet. Avonden hield hij dit vol. Tot ongenoegen van zijn buren, die regelmatig wraakacties ondernamen. Zijn auto werd besmeurd en zijn balkon lag onder de zut. In zijn brievenbus vond hij regelmatig een hondedrol. Johan zat er niet mee. Depressief lag hij op de dunne vloerbedekking te wachten tot de cd uitgespeeld was.

Op een middag had hij het allemaal klaar in z'n hoofd. Na het werk als hij thuis kwam zou hij er een einde aan maken. Hij had de beslissing genomen en hij zag het allemaal weer helder. Voor het eerst in lange tijd. Na het werk reed hij opgewekt naar huis. De zesde verdieping waar hij woonde was hoog genoeg. Hij nam de lift, groette een medebewoonster en liep naar zijn voordeur. Linea recta liep hij door naar het balkon aan de achterkant. Een kwartiertje had hij naar beneden staan kijken. Als je hier zou vallen zou je zeker dood zijn. Hij liep naar binnen en kwam terug met een veiligheidskabel die hij bevestigde aan het balkon. Het andere eind maakte hij vast aan zijn veiligheidsvest en liet zich over het balkon glijden. Als glazenwasser was hij wel gewend aan grote hoogten. Fluitend begon hij de ramen van al z'n buren op zes hoog te wassen.


Reedsch...76 toevoegingen, reedsch

Wat soft. Jezelf opnieuw uitvinden? Ik dacht dat het lijntje zou breken, de donkere dagen voor Kerst enzo. Maar jij hebt de winterdepressie al achter je gelaten, begrijp ik? Is dat nou niet een beetje vroeg?

bromde Lawyerzwelgje om 10:45 AM (op 23-12-2004)


Knappe vertelling, mack.

bromde mack om 10:53 AM (op 23-12-2004)


kopje koffie glazewasser

bromde harry om 10:57 AM (op 23-12-2004)


Lawyerzwelgje, zou jij je hier eerst even willen identificeren en ook willen tekenen voor genomen eigen verantwoordelijkheden voordat je met dat keukenmes naar de badkamer loopt?

bromde de Bicatpolitie om 10:59 AM (op 23-12-2004)


Mack, ik was verbaasd te zien dat dit verhaal van jou is.

Maar een knappe vertelling hoor. Ik werd gegrepen door het verhaal. Ik voelde de ellende van Johan gewoon. Zijn keus om niet te springen maar glazenwasser te worden beleef je gewoon zelf. Hulde. Geweldig. Perfect. Gigantisch. Fantastisch. Etc.

Ps. Vandaag friet! Want morgen zijn we vrij. Wat een geweldige dag.

bromde Lennard om 10:59 AM (op 23-12-2004)


*pinkt traan weg van geluk*

Nu durf ik ook! Lennard, ik voel met je mee. Wat een hrlijk Happy End zo tegen kerst. Dank je wel, Mack!

bromde Kiers om 11:05 AM (op 23-12-2004)


Dan laat ik mijn verhaal over de doorgedraaide vader van zeven kinderen maar even op m'n computer staan. Als ik zo de stemming peil.

bromde Marnix om 11:12 AM (op 23-12-2004)


Dat verhaal ken ik! Die vader kwam terug van de Lidl en toen bleek er ongevraagd een au pair (Ene S. Witje) de boel te hebben overgenomen. En toen is hij naar het Wilde Westen getrokken om daar bij het licht van de ondergaande zon weg te rijden uit dorpjes waar helemaal niks aan de hand was geweest. Toch tevreden dat hij zijn bijdrage leverde. Omdat hij gewoon een hele makkelijke man was verder.

bromde Hoof om 11:24 AM (op 23-12-2004)


En nou schijnt er ook nog ene C. Albers formule 1 te gaan rijden volgend seizoen. Het kan niet op.

bromde mack om 11:30 AM (op 23-12-2004)


Waar zijn de zakdoeken?!

bromde Kiers om 11:38 AM (op 23-12-2004)


Gisteravond bleek mijn hoofd zo vol, dat ik het overzicht een beetje kwijt was. De beste remedie daartegen is voor mij om briefjes te maken. Aangezien mijn hoofd heel vol bleek en ik het idee had de komende dagen aan veel dingen moest denken, heb ik deze keer verschillende briefjes gemaakt. En voor de dagen dat ik veel te doen heb en n losse, met dingen die niet perse op n bepaalde dag, maar wel een dezer dagen moeten gebeuren. Zo raakte mijn hoofd weer grotendeels leeg en kon ik lekker gaan slapen, wat ik dan ook van harte heb gedaan.

De laatste tijd merk ik dat ik kritischer naar televisie kijk. Programma's als Extreme Make-over's en dat soort is zeer wel aan mij besteed. Omdat ik in Brabant woon heb ik ook de mogelijkheid om naar Omroep Brabant te kijken. Dat doe ik niet zo vaak. Alleen is er een programma waar ik steeds blijf hangen: De Olifantendoders. Daar zijn ze niet bang om tricky onderwerpen aan te pakken. Een paar afleveringen geleden werd het onderwerp drugsverslaving besproken. Heftig, joh!

Lekker fris die guitige korte stekels op mijn schedel. Vanochtend is de kapper bezocht voor een gezellig uurtje dorpsgeruchten aanhoren terwijl schaar en handen het dikke haar modelleren. Vaste prik dat ik mezelf korte tijd voor de feestdagen laat trakteren op een knipbeurt. Straks geen gedoe met shaper in het haar smeren terwijl je over vijf minuten op een feestje wordt verwacht. Absolute zekerheid dat je op geschoten partyfoto's oogt om door een ringetje te halen.

bromde Kiers om 11:39 AM (op 23-12-2004)


Goh, ik lees nu ook al de uitslag van de eerste Grand Prix van Australi.

1. M. Schumacher
2. C. Albers
3. Mack

(ik startte met 5 ronden achterstand vanwege koppelingsproblemen dus dan is het nog best goed.)

bromde mack om 11:59 AM (op 23-12-2004)


Fijn verhaal Mack. Glazenwassen is niets voor mij, ik haat het als het koude water mijn mouw inloopt als ik boven mijn hoofd sta te boenen. Dat verpest mijn D&G blouse zo!

Ik ont-topic even. * plop *

Ik zag dat Nelson Piquet Jr. (jawel de zoon van) mogelijk gaat testrijden voor BAR - Honda. Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik zou ook graag Heidfeld weer zien rijden, die reed voorheen erg goed in de Formule 3. Misschien een poging bij BMW - Williams?

Daarna gok ik dat Toyota dit jaar een heel goed jaar gaat rijden met zowel Trulli als Ralf Schumacher als coureurs. Toyota is toch wel mijn knuffelteam.

bromde bewegende om 12:31 PM (op 23-12-2004)


Vergeet mij niet, h? Ik ben neerlan's hoop in bange F1 dagen!

bromde Robert Doornbos om 12:32 PM (op 23-12-2004)


Zeg, schrijf mij niet af h

bromde Jos om 12:41 PM (op 23-12-2004)


't Verhaaltje op zich is min of meer ok, maar het taalgebruik en de zinsbouw is als van een 16-jarige zonder ambitie om ooit betere teksten te schrijven.

Mijn eerlijkheid siert mij, h jongens?

bromde Vincent Nemo om 01:00 PM (op 23-12-2004)


Gelukkig wel Vincent, stel dat je je enige sierlijkheid ook kwijt zou zijn...

bromde mack om 01:08 PM (op 23-12-2004)


Meanwhile, in the kitchen...

Godverdomme, waar is die trut?

bromde Kiers om 01:12 PM (op 23-12-2004)


De titel. De titel is aardig gekozen. 'Helder zicht'. Ja.

bromde Paul om 01:15 PM (op 23-12-2004)


Dat is dan ook het enige wat m'n oom Gerard aan het verhaal heeft bijgedragen, Paul.

bromde Mack Reve om 01:18 PM (op 23-12-2004)


Deze bedoelt u, heer Kiers?

bromde P. om 01:21 PM (op 23-12-2004)


joehooo, meneer Kiehiiieers...

bromde het jongste keukenhulpje om 03:15 PM (op 23-12-2004)


Mooi verhaal Mack. Tot de laatste alinea ontroerend omdat het het verhaal van mijn zoon is. Ik was even bang dat het slecht zou aflopen en begon al te fantaseren over zijn en mijn eigen toekomst. Maar er is dus nog hoop. Daar kunnen we de kerst mee in!

bromde jan om 03:21 PM (op 23-12-2004)


bromde een ander geil poesje om 03:23 PM (op 23-12-2004)


Hardrijdende automobilisten zijn eerste klas eikels van de grootste soort.

bromde Lennard om 03:41 PM (op 23-12-2004)
HAHAHAHAHHAHAHAHA

(want poesjes zijn lieffffffff)

*hug*

bromde Dreknek om 03:43 PM (op 23-12-2004)


En dan bedoel ik vooral die klootzak die nog geen halfuur geleden het leven uit een twaalfjarige dorpsgenoot van me heeft gereden.

bromde Lennard om 03:44 PM (op 23-12-2004)
Voor de ouders van de twaalfjarige dorpsgenoot van Lennard. Omdat je altijd moet blijven lachen en poesjes lieffffffffffffff zijn!

bromde Dreknek om 03:49 PM (op 23-12-2004)


Welk een ongekende empathie, heer Dreknek, u wordt nog zacht zo tegen de kerst!

bromde king om 04:04 PM (op 23-12-2004)


Mack, ik val je niet persoonlijk aan, enkel je tekst. Whale crap. Wie zegt: 'knappe tekst, Mack' zit maar wat uit zijn nek te lullen.

Over whale crap gesproken, heeft er toevallig iemand een foto van een schijtende walvis?

bromde Vincent Nemo om 04:09 PM (op 23-12-2004)


HEER DREKNEK, WILLU VANDAAG IETS BIJ MEREL IN DE COMMENTS PLAATSEN BIJV?

bromde PAUL om 04:09 PM (op 23-12-2004)


DE MEREL. SORRY ENZ.

bromde P. om 04:12 PM (op 23-12-2004)


Paul, zieke geest, ik heb Dreknek net een email gestuurd om hem aan te sporen die mislukte poesjes KatYo en Saskia af te branden. Met lampolie en een stormlucifer.

bromde Kiers om 04:18 PM (op 23-12-2004)


*schopt Vincent in noten*

Ha, ha, ha, die mack!

Niet slecht voor een boekhouder!

*gniffelt na*

bromde Eduardo om 04:46 PM (op 23-12-2004)


Een happy ending... en dat bij bicat.
Ik word helemaal warm van binnen en voel me bijna beroerd dat ik zelf zo'n zwart kerstverhaal heb geschreven ;)

bromde Marco om 04:52 PM (op 23-12-2004)


do re mi do do re mi do mi fa sol?

Ah, mack is een boekhouder! Zeg dat dan! Goed gedaan Mack jongen! Prachtverhaal!

bromde Vincent Nemo om 05:09 PM (op 23-12-2004)


wassen. Hij was zo ingespannen bezig met het reinigen van de ruiten dat hij niet zag dat...

bromde deprosof om 05:23 PM (op 23-12-2004)


... ook daar het woord pierig wel eens van toepassing kon zijn.

bromde Lennard om 05:30 PM (op 23-12-2004)


Ik ben een boekhouder en het is december, gloeiende, gloeiende!! En dan ook nog commentaar op m'n verhaal!
Kerstpakket was zeker ook niet goed? huh?

*gaat verder met jaarafsluitingsvoorbereidingen*

bromde mack om 05:41 PM (op 23-12-2004)


Ik weet eigenlijk niet wat ik ben. Eerlijk gezegd.

Maar ik weet wel wat ik net ben.

bromde Marnix om 05:54 PM (op 23-12-2004)


Dt, mrnx, is d uitspraak van het jaar,

wat mij betreft.

bromde Eduardo om 05:59 PM (op 23-12-2004)


Wat mij betreft niet, Eduardo. De uitspraak van het jaar is natuurlijk:

"eerst dit biertje opdrinken..."

bromde Hank om 06:18 PM (op 23-12-2004)


"Biertje?"
"Nou, nog eentje dan. En daarna nog eentje."

Maar die heb ik niet zelf verzonnen.

bromde Marnix om 06:55 PM (op 23-12-2004)


Ach......vergeet ik bijna iets.

bromde Eduardo om 07:04 PM (op 23-12-2004)


Ahaa. Tijd voor een diner!

OBERT!

De hele kaart, en neemt u zelf ook iets.

Ghehe, gluhwein in de Ferdi B. Gratis. Wat een mooi toeval dat ik daar woon.

bromde Hank om 07:14 PM (op 23-12-2004)


Een pilsje hier twee whiskies daar
(En sjansen met un dame in de "late night bar")

bromde bicat om 07:33 PM (op 23-12-2004)


Ja, Baron!

Doe maar!

*frottel*

bromde Eduardingest om 08:40 PM (op 23-12-2004)


En dan te bedenken dat ik jaren heb lopen zoeken naar die vermeende "late night bar". Ja ja, dat was een van de best bewaarde geheimen van Henny Vrienten.

Het is ook nooit iets geworden met mij en sjansen...

bromde bewegende om 08:45 PM (op 23-12-2004)


Nee, dat leuke tentje met dat leuke bandje, dat is nogal een succes geworden toen ik de knop op de tv had gevonden.

1827 dronken boeren die bier over je heen gooien. Dt is pas gaaf!

* giet klein scheutje bokbier over hoofd *

Hahaha. Bokkepruik.

Eh. Op m'n rug. Inmiddels.

bromde Hoof om 09:04 PM (op 23-12-2004)


Nou bij mij is het wel wat geworden,

qua sjansen.

Nog steeds,

maar dt ga ik u niet aan den neus hangen!

bromde Eduardingest om 09:05 PM (op 23-12-2004)


Ik ontdek altijd een paar maanden later dat ik sjans had. Omdat mensen me dat vertellen in de hartgrondige overtuiging dat ik dat natuurlijk zelf ook wel doorhad.

Ik had me helemaal gek kunnen neuken de afgelopen 15 jaar.

bromde Hoof om 10:07 PM (op 23-12-2004)


*geeft geen antwoord*

*kuch*

bromde Eduardo om 10:23 PM (op 23-12-2004)


Goh. Ik dacht even dat Mack in mijn huid was gekropen.

bromde Von om 10:45 PM (op 23-12-2004)


Hoezo, Von?

Doet hij dat wel vaker?

*laadt dubbelloops door*

bromde Eduardo om 10:53 PM (op 23-12-2004)


Dat doet ie nooit. Vandaar mijn schrik.

bromde Von om 11:20 PM (op 23-12-2004)


Kan me de schrik wel voorstellen.

Maar ja, je weet het nooit met mack, sinds hij hier rondhangt.

Ik ben altijd netjes opgevoed, maar dat is allemaal verpest...

...sinds bicat.net!

Heb er verder geen problemen mee, om als psychopaat door het leven te gaan.
Ben eigenlijk wel blij!

*kwijlt uit alle gaten*

bromde Eduardingest om 12:11 AM (op 24-12-2004)


beste kiers,

dit type vrouw
kenne we nu wel
(overigens niets dan lof voor de heerlijke treffendheid)(zeg je dat zo?)
maar euh.. nou!?
kijk het is een spel
en ik ben nieuwschierig
dus verblijd me en vertel
hou verhoudt een ander type
vrouw
zich tot jou?

groeten!

bromde eef om 12:35 AM (op 24-12-2004)


*is met stomheid geslagen*

Huh!?!

bromde Eduardo om 01:03 AM (op 24-12-2004)


Besmuikt de stomheid met ferme slagen.
Aldoende gade geslagen door die of gene.
Of niet.

bromde Sjors om 01:07 AM (op 24-12-2004)


En als je dan verliefd wordt op jouw meisje dan ben je toch niet meer geinteresseerd in wat de laatse mode zegt over hoe zij zich moet gedragen? Of wat ze moet eten en hoe ze ruikt en hoe ze eruit ziet?

Sorry eef, ik ben je vraag kwijt.

Vreemd, ondanks dat ik me de laatste tijd niet buitensporig veel heb afgetrokken, heb ik toch blaasjes aan de zijkant. In de zomer gebeurt dat om de haverklap maar zo tegen Kerst is dat ongebruikelijk. Zit ik daar met blaasjes aan de zijkant whiskey te nippen terwijl oma mij af en toe een gemoedelijke por in de zij geeft met Kerst.

Een por als, niemand lacht maar als ik jou nu hard in je zij ram dan kijk je wel naar me en als ik dan een gekke bek trek dan ga jij wel lachen. Al is het maar om de ancinniteit die je bij mij moet eerbiedigen, grote kleinzoonklootzak die je d'r bent.

bromde Kiers om 02:02 AM (op 24-12-2004)


Godverdegodverdegodver, Sjors, ouwe klootzak! Dat rijmt bijna!

Gore hufter. Zal ik je een slepende groningse bloedneus slaan? Esoterische charmeurt die je er bent. Je schoonmoedert heeft je liefer dan je vrouw. En vooral je schoonvadert. Viezerik!

bromde Hank om 02:02 AM (op 24-12-2004)


acneteit, u kunt sjors zo mooi samenvatten, heer kiers. Zelfs in een paar, ja een paar, lettergrepen. Hoe mooi!

bromde Hank om 02:07 AM (op 24-12-2004)


Kun je Eduardo voordat hij gaat schieten alsjeblieft even een cursus wapentechniek geven voordat er ongelukken gebeuren? Een dubbelloops wordt geladen, doorladen is meer voor de riot-gun.

bromde Lawyerzwelgje om 02:18 AM (op 24-12-2004)


huh?

bromde eef om 02:20 AM (op 24-12-2004)


heb ik iets verkeerds gezegd?

bromde eef om 02:20 AM (op 24-12-2004)


Nou en of Eef. Wil jij er ook van langs?

Ik ben nu toch bezig.

*plop, plop, plop, plip*

bromde Hank om 02:26 AM (op 24-12-2004)


neh liever niet

*rookt nog een vredespijpje en trekt alvast kleren uit*

bromde eef om 02:33 AM (op 24-12-2004)


een verhaal om mee te biecht te gaan en straffeloos de kerk mee uit te lopen. Bevrijdend, zo'n positieve wending, zo'n omslag, het lijkt wel of u van de bekering bent. Komt dit nog in de Strijdkreet ?

bromde nove om 02:43 AM (op 24-12-2004)


Slaat de vredespijp over/weg en slaat gade.

bromde Hank om 02:48 AM (op 24-12-2004)


Au! Lul!

bromde Gade van Hank om 08:56 AM (op 24-12-2004)


Ik ga weer bouten.

bromde mack moet iedere ochtend, precies om 09:00 AM (op 24-12-2004)


Zelfbevrediging is binnen het huwelijk nog steeds een taboe.

Ontdekte ik toen we gisteren met het hele gezin het journaal zaten te kijken.

Misschien had ik ook beter even naar het toilet kunnen lopen. Of de douche.

bromde Hoof om 09:10 AM (op 24-12-2004)


Het journaal, ja, dat was een leuke tijd.

bromde Paul om 09:45 AM (op 24-12-2004)


Wie presenteerde het, Hoof?

bromde mack om 10:02 AM (op 24-12-2004)


Piellip.

bromde P. om 10:07 AM (op 24-12-2004)


Hoof gaat toch niet rukken omdat hij Philip ziet? Komop zeg. Het is hier geen nichtcat.net!

bromde mack om 10:14 AM (op 24-12-2004)
huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)