huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Dierentuin"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Oude dag (2040)"]

09/09/2004: "Peter"


'Hee joh! Niet zo kijken jij!'
Onbewust keek hij naar het groepje jonge buitenlanders dat langs de gracht zat. 'Nee, niet hierheen kijken, vuile hond!'. Peter liep door de stad zonder iemand kwaad te doen en nu werd hij, puur uit provocatie, uitgescholden door dit groepje tuig.
Hij liep door. 'Hond' werd hem nog nageroepen. Inwendig begon hij te koken. Dit was onrecht waar hij niet tegen kon. Het groepje bleef gelukkig zitten. Hij voelde angst en woede. Hij durfde niets te doen, maar het liefst had hij ze allemaal in elkaar geschopt. Keihard! Ongenadig! Hij had er ntje loeihard op z'n smoelwerk moeten slaan, maar zijn verstand won het altijd van zijn emoties. De gevolgen van zo'n daad konden wel eens erger zijn dan wanneer hij niets deed. Toch zat het hem niet lekker. Dat stelletje kanslozen dat niets anders deed dan andere mensen intimideren.

Toen Peter vijf minuten later weer enigszins tot bedaren was gekomen, realiseerde hij zich dat hij straks ook weer terug moest. Hij moest zien te voorkomen dat ie weer langs dat tuig moest. Hij kende de weg in deze stad niet zo dus wist hij niet precies hoe hij langs een andere weg terug zou moeten. Zijn auto stond in de parkeergarage en daar moest hij sowieso naar toe.
In het winkelcentrum bleef hij voor een etalageruit staan. 'Feestartikelen en kostuums' stond er op de ruit. Hij aarzelde even maar ging toen naar binnen.

Een kwartier later kwam hij weer naar buiten. Peter voelde zich weer wat meer op z'n gemak. Hij was op bezoek bij zijn tante in deze voor hem onbekende stad. Hij zou voor haar wat boodschappen doen, ze was de jongste niet meer en niet meer heel erg goed ter been.

Na de boodschappen in de supermarkt gedaan te hebben liep hij weer terug. Zijn tante was de enige familie die hij nog had. Zijn vader en moeder kende hij niet en z'n oom was vroeger al overleden.
Z'n tante was alles voor hem, en Peter was alles voor haar. Z'n tante was altijd bezorgd om hem omdat hij haar enige neef was. Peter was zich hier van bewust en instinctief ging hij gevaar uit de weg.
Terwijl hij terugliep nam hij de stad nog eens goed in zich op. Hij was hier vroeger met z'n tante wel geweest maar erg veel herinnerde hij zich er niet meer van. Hij begon zachtjes te fluiten.

De volgende afslag was de straat waar hij op de heenweg uitgescholden was. Hij haalde een keer diep adem en liep de straat in. Het groepje zat er nog. Hij liep er zachtjes fluitend langs. 'Hee hond! Jij mag hier niet lopen als wij hier zitten. Terug jij!' Peter liep zonder te kijken verder. Twee jongens sprongen op en beletten hem de doorgang. Peter keek hen met een rustige blik aan. 'Jij hond! Oprotten hier, flikker!' werd hem toegeroepen. Zijn blik maakte de twee onzeker. Peter was zijn angst kwijt. Hij keek eens opzij naar de vier nog zittende jongens, en toen weer naar de twee die voor hem stonden.

'Weet je' zei Peter, 'Weet je dat ik een tyfushekel heb aan jullie soort? Je krijgt precies drie seconden om aan de kant te gaan of je moet goed kunnen zwemmen.' Onmiddelijk kwamen de andere vier om hem heen staan. Hij zag een mes in de hand van een jongen. 'Jij hebt een grote bek tegen ons, dat had jij niet moeten doen.' zei de jongen met het mes. 'Kom maar' zei Peter tegen de jongen. 'Als jij de eerste wilt zijn.' De jongen stak toe. Peter ontweek de stekende beweging behendig en pakte razendsnel de jongen's arm . Hij draaide de arm van de jongen op diens rug en ving de messteek van de tweede met hem op. De getroffen jongen viel neer en bleef bloedend liggen. Peter trapte het mes uit de hand van de tweede belager, greep hem vast, tilde hem met twee handen boven z'n hoofd en smeet hem vier meter verder de gracht in.

De anderen keken elkaar verschrikt aan. Dit was duidelijk niet verwacht. Ze draaiden zich om en vluchtten weg. Peter schoot een verlaten steeg in, ontdeed zich van zijn kleding, trok zijn rode masker over zijn gezicht , schoot een webdraad uit zijn pols en slingerde hen achterna.


Reedsch...55 toevoegingen, reedsch

Zeker de tijd van het jaar?

Wat spinnen betreft.

*mept vlieg naar andere wereld*

bromde Eduardo om 10:21 AM (op 09-09-2004)


Misschien was een gewenningsperiode hier op zijn plaats geweest.

bromde Iejoor. om 10:28 AM (op 09-09-2004)


Ik vind Kirsten het Dunst!

bromde Hoof om 11:11 AM (op 09-09-2004)


ooh wat spannend!
Hoe loopt het af?
Die arme jongen kan hopelijk toch wel zwemmen? Sla hem anders eens zo'n dun maar oersterk stuk spinnerag om z/n nek, en hijs hem hl langzaam de plomp uit!

bromde Majoor Boschhart (tante van....) om 11:44 AM (op 09-09-2004)


H weer wat geleerd. Nooit geweten dat Spiderman ook De Goede Naam had

bromde Broeder Burgeik om 11:53 AM (op 09-09-2004)


Wow, een mysterie. Spannend.
Is er al iemand die een vermoeden heeft wat spiderman in de feestartikelenwinkel heeft gedaan?

Ik kan haast niet wachten op het vervolg.

Dat het spiderman was wist ik overigens al na twee zinnen.

bromde Lennard om 11:58 AM (op 09-09-2004)


Ik wist niet dat Spider Peter heette, maar nu ik dat weet, weet ik in de eerste zin al dat het Spiderman is

bromde Ome Peet om 12:00 PM (op 09-09-2004)


Lennard, dat kan helemaal niet want toen ik het verhaal begon heette hij nog "Clark" Dat heb ik later pas veranderd in Peter.
Dus onmogelijk wat jij daar beweert.

bromde mack om 12:04 PM (op 09-09-2004)


Mooi, h. Hanggroepjongeren molesteren. Zinvoller kan geweld volgens mij niet zijn.

*rochelt een klein, nerveus kaboutertje op*

bromde Marnix om 12:08 PM (op 09-09-2004)


Uiterst gevoelig hoe Mack hier de problematiek van nationale maar vooral internationale allochtonen en autochtone internationale hangjongeren op hun bewuste hangplekken typeert. Op prachtige, haast poetische wijze, legt hij de natte vinger op de pulserende pols.

Knappe interactieve beschrijvend samenspel met de lezer die terugkoppelt aan het eerder aangegeven thema, die van de verkleedpartij. Fantasievol verplaatst Mack zich in de lezer die duidelijk aan zijn lot wordt overgelaten met het beschrijven van de jongeren. Welke sportschoenen hadden deze kanslozen aan? In welke metropool speelt het tafereel zich af?

Prachtige complottheorie in volledige tegenstelling tot de Good Guy Peter die op miraculeuze wijze de beschikking lijkt te hebben over een rood masker. Rijke schakeringen binnen het autersrechtelijke palet schieten hier met krachtige penseelstreken over het imaginaire netvliezendoek van de argeloze lezer.

Kunstig ineengevlochten afdronk met zijn publiek bereikt Mack als hij lijkt voor te bereiden met een apocalyptische eindsprint gelijk de dodelijke zuigsteek van gruwelijk insectenongedierte in zijn laatse frase "schoot een webdraad uit zijn pols en slingerde hen achterna." Prachtige climaxerende retoriek onmiddelijk gevolgd door commentaren uit de sigaren rokende Raad van Wijzen in de commentaar panelen. Vloeibaar samenzijn optima forma gevat in glijdende verbaliteiten, kenmerkend handelsmerk voor fenomeen Bicat.net.

Harde, zakelijke kunst die leven en dood memoreert in een vloeiende beweging. Rollend golvennat omringen de dode die reeds jong ten onderging aan de gulzige driften van zijn opponent. Klassiek voorbeeld van naieve inschattingsfout inherent aan de vlaklopende ervaringscurve van bergbewoner geconfronteerd met water. Stuiptrekkend en waterslikkend grijpen de magere vingers naar het water als hij zichzelf van zijn gruwelijk lot wil ontdoen. Een realistisch waarschuwende beeldspraak voor degene die het grachtenwater verkiest om te verpozen en niet kan zwemmen. Aangrijpend en emotioneel belastend materiaal voor zwemmers zonder tetanusprik.


bromde Kiers om 12:19 PM (op 09-09-2004)


Moet daar geen knipperend lampje bij, Kiers?

bromde Hoof om 12:28 PM (op 09-09-2004)


Nee natuurlijk niet!

* vermaakt zich prima in z'n eentje *

Kiers kent de woorden en zinnen waarmede de mensen hun gedachten spinnen.

bromde Hoof om 12:33 PM (op 09-09-2004)


Dit is geheel uit eigen duim gezogen. In tegenstelling tot de rest van het internet.

*likt duim nog een keer af*

Fijne duim. En, ik heb er twee!

bromde Kiers om 12:33 PM (op 09-09-2004)


Ridder Hoof, ik daag u uit voor het literaire duel. U schrijft nog eens een fijn stukske proza en ik laat mijn zaad gaan op een recensie uit een mijner duimen.

bromde Kiers om 12:35 PM (op 09-09-2004)


Ga ik alvast met een bier op de tribune zitten.

bromde Marnix om 12:45 PM (op 09-09-2004)


Om elke vorm van voorspelbaarheid te voorkomen heb ik het einde, speciaal voor de lavigen die bij de titel al doorhadden dat het hier Spiderman betroefde, een licht andere wending gegeven.
Verder is het van belang dat als ge het verhaal nog eens leest, dat ge de naam Peter moet vervangen door Archibald. Behalve in de slotalinea natuurlijk anders is het alsnog geen sluitend verhaal.

De anderen keken elkaar verschrikt aan. Dit was duidelijk niet verwacht. Ze draaiden zich om en vluchtten weg. Archibald schoot een verlaten steeg in, ontdeed zich van zijn kleding, RENDE NAAR HET GEMEENTEHUIS OM Z'N NAAM TE VERANDEREN IN PETER, trok zijn rode masker over zijn gezicht , schoot een webdraad uit zijn pols en slingerde hen achterna.

Zeikerds.

bromde mack om 12:47 PM (op 09-09-2004)


Vond ik de oorspronkelijke versie toch nt iets frisser.

bromde Marnix om 12:50 PM (op 09-09-2004)


Ja, nou je het zegt, nou loopt ie in z'n blote tokus naar het gemeentehuis.

Shit.

bromde mack om 12:54 PM (op 09-09-2004)


* ploft neer naast Marnix *

Ik had het niet door hoor, mack. Dat van Spiderman. Maar dat zegt niet zo veel natuurlijk.

bromde Adriana om 12:57 PM (op 09-09-2004)


ORDE!! Orde op de tribune! Drinkt u rustig uw bier en boert u regelmatig doch ingehouden.

bromde de opperbicat om 01:00 PM (op 09-09-2004)


Bier, tribune en ...?
Gefrituurde hap natuurlijk.

Hoof schiet op met dat stukje tekst. Ik heb honger.

* Neemt plaats naast Marnix. En z'n krat bier natuurlijk *

bromde Lennard om 01:25 PM (op 09-09-2004)


Dit plaatje heet Saint Peter Repentant.
Geschilderd door Francisco van Jole, negentiende eeuw.
Of daaromtrent.

bromde Paul om 01:36 PM (op 09-09-2004)


Hey, just fuck off.

bromde FvJ om 01:41 PM (op 09-09-2004)


*probeert vruchteloos broodjekroketverkoper te wenken*

H, muts!

bromde Marnix om 01:47 PM (op 09-09-2004)


Jah? Wat mot je, joh?

* boert luidruchtig het alfabet *

bromde broodjekroketmuts om 02:11 PM (op 09-09-2004)


H, muts. Dat doe je toch niet in het bijzijn van een dame. En schiet op met die kroketten. Trut.

bromde Lennard om 02:27 PM (op 09-09-2004)


En patat voor Lennard, Doos!

*bwrrps*

bromde Eduardo om 02:42 PM (op 09-09-2004)


Ja, een doos patat!

bromde Lennard om 02:49 PM (op 09-09-2004)


Dus. Het stel loopt de volgende zaal binnen in het Rijksmuseum.

Die vrouw zegt tegen d'r man "Tering Gerrit! Dt is pas een lelijk schilderij!"

Zegt Gerrit: "Kom op Miep, zet je bril op en ga bij die spiegel vandaan!"

* gaat onder een tafel zitten *

bromde Hoof om 02:58 PM (op 09-09-2004)


Zondag vertrekt Adriana.
Naar verre einders. Oh.

Zendt u haar een afscheidsgroet?
Bevobbeld?

(Sponsored by MovingEnterprises.)

bromde Paul om 03:04 PM (op 09-09-2004)


Goed geschreven, ik had het niet door.

bromde IJsco om 03:17 PM (op 09-09-2004)


Vive la France!

bromde Paul om 06:16 PM (op 09-09-2004)


Ja. Nou. Nu heb ik sinds een aantal dagen ook zo'n google-mailaccountje. 1 Gigabyte dataopslag, ach... Als je er een krijgt mag je er gelijk een aantal uitdelen ook. Van Google. (Beursgenoteerde honden).

Dus.
Iemand nog belang bij een Gmail-accountje? Zolang de voorraad strekt natuurlijk, en die is niet zo groot. En de halve wereld heeft al een gmail-adress dus de stelt u zich van de exclusiviteit niet te veel voor.

*slaat katteschedel*

Mooi hoor. Beeldhouwen.

bromde bicat om 07:38 PM (op 09-09-2004)


Ik vind het mooie van de email nu juist dat je het met een druk op de knop delete. Maar dat mag nu dus ook niet meer.

bromde Ouderwetse om 08:07 PM (op 09-09-2004)


Ah, een collecte.Doen we gezellig mee.

bromde Eduardo om 08:18 PM (op 09-09-2004)


Wie maakt dat ik niets meer lust
Wie verstoort mijn rust?
Ja, dat is Peter, ja, dat is Peter

Waarom doe ik alles fout
Ben ik warm of koud
Dat komt door Peter, dat komt door Peter

Refrein:
Peter is mijn ideaal
Grijze trui en rode sjaal
Blauwe ogen, donker haar
Groot en knap en achttien jaar
Peter vindt de meisjes dom
Kijkt niet naar ze om
Want zo is Peter, want zo is Peter
Peter, Peter, zie je niet
Dat ik ziek ben van verdriet
Peter, ik ben verliefd

Peter zit in de hoogste klas
Ik wou dat ik zover al was
Ja, dat is Peter, ja, dat is Peter

Maar als hij dan een naar mij keek
Was ik totaal van streek
Dat komt door Peter, dat komt door Peter

Wie maakt dat ik niets meer lust
Wie verstoort mijn rust?
Ja, dat is Peter, ja, dat is Peter
Waarom doe ik alles fout
Ben ik warm of koud
Dat komt door Peter, dat komt door Peter

bromde sweet sixteen om 08:56 PM (op 09-09-2004)


Kom ik net van http://www.marnix.nl/log/ vandaan met de indruk dat er hier in het donkere hol virtueel te drinken valt met virtuele vrienden. Maar nee hoor. Geen kut te doen hier.

Zit ik hier alleen op m'n werk te zuipen. En de cijfers van augustus waren ook al kut.

bromde Lennard om 09:30 PM (op 09-09-2004)


Hoe je het dan ook bekijkt...dat is toch puur genieten hier...
Ietsje pietje meer sex en vooral meer drank en het zou helemaal puik zijn.
Bij de weg, ik dacht werkelijk dat het hier Ivanho betrof i.p.v. Spiderman. Nog maar eens een keertje lezen. Dank Mack.

Kiers, jongen, zet 'm op. Ik zet
5,- op jou.
Hoof, jongen, zet 'm op. Ik zet
5,- op jou. Slijp de degens of wat dan ook.

bromde Arnaud om 09:50 PM (op 09-09-2004)


Lennard, virtuele vrind,
kom hier en neem een pint.Ende prut!

*pinkt traantje weg*

bromde Eduardo om 09:51 PM (op 09-09-2004)


Rokertje erbij?Alstu.

bromde Eduardo om 09:56 PM (op 09-09-2004)


Wat is het toch fijn
om bij virtuele vrienden te zijn.

(Marnix is niet de enige die kan rijmen en slijmen)

bromde Lennard om 09:58 PM (op 09-09-2004)


Hoho, slijmen?!

Dat was een oprecht, uit de tenen opgeborreld stukje gedicht. Niet meer, en vooral niet minder.

Schenk ik mezelf even zo'n groene Grolsch in. Of twee, liever.

bromde Marnix om 10:11 PM (op 09-09-2004)


Voor die sigaar bedank ik overigens. Ik steek liever mijn huisgerolde staak in brand.

bromde Marnix om 10:34 PM (op 09-09-2004)


Jongens, ik hijs me in mijn spidermanpyama en ga slapen.

Slaap wel.

bromde mack om 11:37 PM (op 09-09-2004)


Ik wil hier even een lans breken.

@%&#$*! Gebroken knieschijf.

bromde Paul om 01:36 AM (op 10-09-2004)


Hallo, heeft iemand Dick gezien? Hallo Dick? Ben je hier? Mocht je dit lezen: het spijt me enorm, echt. Ik zal het nooit weer doen.

bromde Dreknek om 08:45 AM (op 10-09-2004)


We krijgen de laatste tijd geen dictee meer, da's waar.

bromde Paul om 08:51 AM (op 10-09-2004)


Euh, ik bedoel een andere Dick, Paul. (Hoewel Dick T. natuurlijk ook een prima vent is! Zei het gisteren nog tegen een wildvreemde op straat, ik zei: Dick T. is anders ook een prima vent!)

De Grote Dick B.

bromde Dreknek om 08:59 AM (op 10-09-2004)


Hoi Drek. U heeft ook een leuke site. Mooie kleurtjes en zo. Heeft uw site nog inhoudelijk een bepaald thema of doel, of moet ik mijn fantasie eens loslaten? Ik snap er namelijk geen hol van.

Ook nog even mijn condoleances, wegens uw hond.

bromde Lennard om 09:44 AM (op 10-09-2004)


Mijn vrind Dreknek wordt ooit nog eens koning. Dan was ik zijn ballen, als eerzame onderdaan.
Bestelt u die poolse arbeidsters vast?

bromde bicat om 09:55 AM (op 10-09-2004)


Jacobine zei keihard in m'n smoel:
'Als je maar weet dat Drek mijn man voor het leven is!' De knal van mijn veurdeur zingt, nee echoodt in mijn hoofd na.

Wees lief voor haar, dat zou ik je willen nageven. Ze heeft malsche tieten en een clit om van te watertanden. (Metafoortje!)
Daarom dus.

bromde Paul om 10:15 AM (op 10-09-2004)


Dick T.:

''t Is echoot.'

bromde P. om 10:17 AM (op 10-09-2004)


Gadverdamme. Hebben ze gisteren weer een scheet in m'n burola gelaten. Smeerlappen. Het meurt hier ontiegelijk nu.

bromde mack om 10:21 AM (op 10-09-2004)


En ondertussen blijven we maar zitten met die daders en slachtoffers op de achtergrond ... terwijl iedereen weer voedsel voor zijn of haar ego zoekt.

bromde Ben Helder om 10:35 PM (op 12-09-2004)


Beste Mack,

hij was mooi en voor mij niet doorzichtig zoals men dat doet beweren. Toegeven is altijd lastig.

bromde Boers om 12:18 PM (op 14-09-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)