huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Maagtabletten"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Kriebel"]

05/12/2004: "De weg van de glasblazer"


Sinds 1995 heb ik een leuke hobby. Glasblazen. Haha, ja lach maar. Lekker blazen zeker, met je pijp. Ik weet wel beter. Heb je ooit het filmpje van Bert Haanstra gezien? 20 minuten. Tranen, en een brok in mijn keel. De kunst van de zwaartekracht, de centrifugale kracht, de stollingsfactor, de kleurhardheid. Het geduld. De precisie; het gevoel. Zelfs een vioolspeler als Gideon Kremer is een olifant in de porseleinkast in vergelijking met een volleerde glasblazer. En natuurlijk de hitte; die zalige, bijna bijtende hitte; die blik in die grommende buik van de hel, als het luik voor de oven vandaan wordt gehaald.

“Keien”
Het begint met het “keien”. Het uit de oven aanbrengen van je glas op de blaaspijp. Symmetrie ten top. Even laten stollen, Duimblazen, Verder laten stollen, totdat het zo afgekoeld is dat een tweede keer keien van het hete glas uit de oven de eerste glaslaag zacht laat smelten om verder te kunnen blazen…..


Sinds 2000 assisteer ik 2 dagen per week. Vanuit m’n WAO-situatie. Muisarm. Ik kan- en hoef- niet zoveel te doen, gelukkig. Alles gaat op arbeidstherapeutische basis. En in nauw overleg met m’n werkgever en de UWV arbeidsdeskundige en arbo-arts.

“Blazen”
Het uitblazen van het glas: zeer moeilijk; het glas dient over het gehele oppervlak precies even heet te zijn voor egale uitblazing. Het centrum van de bodem moet iets dikker blijven voor stabiliteit en het overzetten op de pontil. Ik neem plaats op de werkbank, en leg de blaaspijp met glas op de armen, waar ik de blaaspijp overheen kan rollen. Een klein beetje koelen met de natte en verbrande krant.
De assistent blaast zacht en op commando….


Laatst ben ik uit de WAO gekomen en weer gaan werken. Zelf gevonden. Op basis van m’n oude netwerk. Geluk gehad. 4 dagen per week. Ik kom nog steeds aan m’n trekken met glasblazen. 1 dag per week. Binnenkort verhuizen we naar een mooie nieuwe vrijstaande woning, dichter bij m’n werk.

“Vormen”
Het vormen van het glas:Het moeilijkste. De zwaartekracht, centrifugale kracht, draaien en tegendraaien om het torderen van het glas bij de nek (de latere opening van de vaas of schaal) te voorkomen. Het continu bijwarmen van het glas Bijtende stralingshitte op je vingers; je armen, totdat het glas begint te bewegen……


De nieuwe woning is mooi, maar ook duur. Te duur. Ik moet weer 5 dagen gaan werken. Geen glasblazen meer. Ik mis m’n hobby enorm. Glazige blikken. Het geruis van de snelweg wordt het geruis van de oven. Huilbuien. Plannen om voor mezelf te beginnen. Te duur. In het weekeinde gezinsverplichtingen. Ik ben gevangene van de prestatiemaatschappij en m’n gezin. Loonslaaf. Dit houd ik niet vol .

“De Pontil”
Het glas aan de blaaspijp heeft aan de onderkant zijn uiteindelijke vorm gekregen. Het glas wordt op de bodem aan de pontil vastgemaakt; de nek (verdunning van het glas bij de blaaspijp) wordt afgebroken. De opening bij de nek en de nog niet gevormde bovenste helft van het glas wordt opgewarmd om verder zijn uiteindelijke vorm te geven.


Ik blijf van mijn werk weg om te kunnen glasblazen. Of als dat niet kan om te kijken naar glasblazen. Als m’n vakantiedagen op zijn meld ik me ziek. Ik verwijt m’n gezin dat ik geen tijd voor het glasblazen kan vrijmaken. M’n voormalige glasblaas-collega’s en kennissen vragen me steeds minder om te assisteren. Ik ga steeds meer kijken en minder assisteren. M’n pogingen om te assisteren met blazen worden wat te brutaal. Ik krijg het verzoek om weg te blijven. Van mijn voormalige collega’s nota bene….

“Flashen”
Als het glas op de pontil is bevestigd moet deze verbinding regelmatig in de oven bijgewarmd worden. Deze zwakke verbinding tussen pontil en glaswerkstuk zal als het glaswerkstuk klaar is verbroken worden met een lichte tik. (het flashen: elke halve minuut met het werkstuk op de punti ca. 3-5 seconden helemaal in de oven gestoken worden om te voorkomen dat deze glazen verbinding te koud wordt, en bij het miste geringste tikje loslaat.)


Ik droom ’s nachts van glasblazen. Hobby is nu een keiharde dwangneurose geworden. Meerdere keren ben ik door de politie uit het glasblaas-ateliers gehaald toen ik ’s nachts aan het glasblazen was. Het is laatst zelfs zover gekomen dat ik voor alle glasblazerijen een straatverbod heb gekregen. Op m’n werk ben ik onhandelbaar, en op non-actief gezet. M’n vrouw en kinderen zitten tijdelijk ergens anders.

“Opendrijven”
De afgebroken neklijn is mooi vloeiend geworden, en gloeit extra intens op aan de binnenkant, waar de kleur is aangebracht. Het maken van een schaal is het mooiste; hierbij wordt de rand zo heet en daarmee voeibaar gemaakt, dat deze door de centrifugale kracht alleen al open gaat staan: het “ opendrijven”.


M’n vrouw heeft scheiding aangevraagd. En alimentatie. Ik ben een loonslaaf. Een melkkoe. En wat levert het mij op? Niets. En wat ik wil, kan en mag ik niet. Maar zoals Spinoza zei, heeft iedereen een keuze. De keuze tussen alles hetzelfde laten of alles veranderen. Ook niet kiezen is een keuze. Ik besluit te kiezen…..

“Vormvastheid”
Het glas wordt zachter en zachter; alleen door op de juiste langzame manier te draaien en de rand regelmatig te koelen behoudt het glas z’n huidige vorm.


Ik heb de open haard aangestoken en alle houtskoolblokken erin gegooid. Alle aanmaakblokjes eronder. De houtvoorraad van onder het afdakje ligt voor de open haard. Een scherpe lucht van spiritus stijgt op uit de berg hout voor de haard. Een lucifer vonkt; mijn keuze staat vast.

“De laatste momenten”
De vorm wordt instabiel; snel nog een paar keer doorsteken; sneller draaien om te voorkomen dat de vorm naar binnen toe instort. De schaal gaat nu snel open….


Dikke donkere wolken kruipen naar buiten over het plafond. Eronder buldert de open achterkant van de stofzuiger lucht naar de snakkende vlammen. De herkenning van de hitte is zaligmakend. Ik snak naar meer….

Ik dreig de controle te verliezen; draai nu zo hard mogelijk aan m’n blaaspijp. De ovendeuren gaan volledig open om het werkstuk er nog uit te kunnen krijgen. Verzengende hitte buldert in mijn gezicht; verteert de tastzintuigen. Bij de laatste maal flashen van de pontil telt alleen nog: mind over matter. Rode vlekken en verbrande haren op armen en vingers. Steeds harder draaien… Terugtrekken; steeds harder draaien; De schaal wordt groter, het glas dunner…

De brandweer is snel ter plekke; de buren zeggen dat er niemand is. Ze weten dat m’n vrouw en kinderen al een tijd elders zitten, en dat ik met de auto naar m’n werk ben.
De buren weten niet dat ik op non-actief sta en m’n leaseauto allang ingeleverd heb. De brandweer besluit om het huis gecontroleerd uit te laten branden.

De ovendeur is weer dicht; Stilte. Als uit een zojuist betreden duister glanst het glas me met een vlezige en honingachtige gloed tegemoet van de pontil. Enkele seconden om het werkstuk te bewonderen voor het van de pontil afgehaald wordt en een nacht in de afkoeloven gaat.

Het schouwspel is ten einde.Reedsch...52 toevoegingen, reedsch

Blaaaaaazen! Zo goed.
En dan de film van...

bromde Alwin om 06:19 PM (op 12-05-2004)


en ik dacht dat ik een klote dag op het werk had

bromde Sjakie om 07:26 PM (op 12-05-2004)


It's a blow job, but someone 's got to do it.

Ik ga ook al weer maanden in een driedelig pak de deur uit, iedere ochtend om kwart voor acht. Dan rij ik met het kleinste beetje benzine wat ik kan betalen naar een carpoolplaats, en daar heb ik onder een stuk golfplaat een soort hut. Beetje lezen, beetje internetten.

Je kent dat wel.

En daar verzin ik dan werk wat ik zou hebben. Of zou willen hebben. Niks doen is niks voor mij. Maar ik kan er wel over fantaseren.

bromde Hoof om 08:15 PM (op 12-05-2004)


Dat is het mooie van internet, hè.

Eh.

Dat ik dus eigenlijk helemaal geen kaasboer bén. Ik weet er natuurlijk veel van af, daar gaat het niet om, maar in wezen doe ik dus heel iets anders. Dus. En dat dan toch iedereen dénkt...

Of is dat helemaal niet zo?

bromde Marnix om 08:31 PM (op 12-05-2004)


Nee, Marnix, dat is níet zo.
Jij houdt een hoop moois achter.

Dat was trouwens een item, een paar weken terug. Ergens.
Dat hier veren in reten gestoken zouden worden. Nou, dat zijn dan van die loodgietersbenodigheden om de afvoer effe door te prikken.

Pijnlijk, en Alles Stroomt.
Weer.

bromde Paul om 08:44 PM (op 12-05-2004)


In de weekenden ben ik scheidsrechter bij de Regionale Wedstrijden Kunstklootschieten. Mensen doen daar vaak een beetje giechelig over, maar ik kan je verzekeren dat het voor veel mensen hier in de buurt het enige lollige uitstapje is, in de week. En dat ik blij ben dat ik daar een bepaalde rol in kan vervullen.

Dat geeft óók een hoop voldoening.
En gratis drinken, na de wedstrijd.

bromde Hoof om 08:53 PM (op 12-05-2004)


benodigdheden

bromde Paul om 08:55 PM (op 12-05-2004)


Zojuist heb ik verloren van Tony David. Maar ben toch wel een heersende gozer.

bromde André Brantjes om 09:07 PM (op 12-05-2004)


Teer spul. Glas.
Dank jullie wel!

bromde Erven Haanstra om 09:09 PM (op 12-05-2004)


Lennard heb geholpen. Ja.

bromde Paul om 09:25 PM (op 12-05-2004)


Die is te groot Paul, straks verneuk je de lay!
Image Hosted by ImageShack.us

bromde goodie2shoes om 09:44 PM (op 12-05-2004)


Ben ik ècht zo lelijk?
Ja, blijkbaar.

Ben erg blij met je
http://tgp.dookie.biz/

bromde Paul om 09:51 PM (op 12-05-2004)


Een beetje een sigaar uit iemand's anders doos...

Er zit hier toch niemand naar de voorronden van het Songfestival te kijken mag ik hopen? Want het is helemaal ruk wat er allemaal wrodt gepresenteert.

Ik vertrouw erop dat Nederland minimaal derde wordt.

Dan ga ik nu maar Final Destination 2 kijken...

bromde Hoof om 09:56 PM (op 12-05-2004)


Hup Vilé.

Dank voor de huwelijksadviezen. trouwens.

ik zie mezelf nu al met haar in de kerk. en dat na 2 dagen. kan nooit gezond zijn

Die jurk staat 'r leuk, man.

bromde grtsrsdrny om 10:04 PM (op 12-05-2004)


Ja, het is dus niet dat ik hier als laatste wil reageren, maar ik word er wel geil van.

bromde Kiers om 12:35 AM (op 13-05-2004)


Kut, was ik net niet laat genoeg.

bromde dus echt heeel iemand anders dan Kiers om 12:36 AM (op 13-05-2004)


Wrom barst ik in huilen uit bij het zien van mijn schoonheid
in deez' spiegel? Euroshopper?

Deze url is toch leuk?
Blackbird, I'm with you.

bromde Paul om 05:27 AM (op 13-05-2004)


'Ook wild uitgegroeide klimplanten zijn erg favoriet bij vogels zoals het Winterkoninkje, de Vink en de Merel.'

bromde Paul om 05:35 AM (op 13-05-2004)


SPAM! Daar wacht je op.
Hoi, Auk.

www.aukje.net/

bromde Paul om 05:52 AM (op 13-05-2004)


Got you there, huh?

bromde Freddie Mercury (reborn) om 07:58 AM (op 13-05-2004)


Jakkes.
Queenie boy!

bromde Paul om 08:00 AM (op 13-05-2004)


Zelfmoordcommando:

Paul ter Beek
Bachlaan 742
5011 BR Tilburg

013-4565333

Beroep: Genie

www.spiderwebservices.nl/thegoldengirlsquotes/
http://pub86.ezboard.com/bgeniusnews

(Een mes tussen je ribben als je me te na komt.)

bromde Paul om 08:08 AM (op 13-05-2004)


(Blèh.)

bromde Paul om 08:15 AM (op 13-05-2004)


Ehmm..., King, rechtsboven.
heb ik uw ergernis gewekt?

bromde Paul om 09:06 AM (op 13-05-2004)


http://www.motor-forum.nl/forum/topic/36050

bromde Paul om 09:08 AM (op 13-05-2004)


Hoof, do yer goofy hoofy thing.

*bibbert*

bromde Paul om 09:35 AM (op 13-05-2004)


Goedemorgen schrijnwerker,

kunt u mij helpen aan een knoestige sta-balk, een koppige dwars-balk en een nuttige overdwarsliggende balk?

Ja, met een end touw inderdaad.

bromde dreadloki om 09:54 AM (op 13-05-2004)


Mag ik je aanraken?
daar waar het
’t meest pijn doet

Mag ik je zien?
In je prachtige
ontdane glorie

Mag ik met je vrijen?
levenslang en liefst
eind noch begin

Mag ik je horen?
luisteren naar je
niet gehoorde stem

Mag ik je voelen?
je onverwachts
raken zonder tast

Mag ik van je houden?
je in totaliteit
liefhebben en koesteren


Jij mag alles. Zelfs
betalen voor mijn gunsten.
Postbankrekening
3028154

bromde Paul om 10:02 AM (op 13-05-2004)


(...)

bromde Hoof om 10:11 AM (op 13-05-2004)


(...)

bromde Paul om 10:31 AM (op 13-05-2004)


Hè... dat wilde ik net zeggen.

bromde Adriana om 10:34 AM (op 13-05-2004)


Stinkend rijke lieve Hoof!

Maak
GELD
over.
Je neemt zo'n boekie,
zet dan een heleboel
euro's in het goeie
vakje, Postbank 3028154.

En dat gebeurt niet.
Jij kent de Liefde niet.
Hebt vooralsnog geen
mystieke ervaringen gehad.

(Gave you a cliffhanger.
That's love, little boy.)

bromde Paul om 10:43 AM (op 13-05-2004)


De Skeptische Directeur
tekent bezwaar aan.
Laat je niet belullen, Hoof.

bromde Strijdkreet om 10:50 AM (op 13-05-2004)


* gooit zijn hoofd achterover en proeft de honing *

Echt wel.

* drukt met zijn duim op het derde oog en zet een lange Ooooooooooooom in *

bromde Hoof om 10:51 AM (op 13-05-2004)


Ik heb zojuist 200.000 aandelen internet aangeschaft. Mijn gevoel zegt dat het goed zit.

*tekent met zijn linkervoet een paradijsvogel in het zand*

Broodje met het een of 't ander?

bromde Marnix om 10:59 AM (op 13-05-2004)


Zit goed; ik heb ze net verkocht.

Eindelijk zinnig onderwerp: Eten

Marnix, Graag een pistolet met rubber badeend, en een fristi!

bromde Vilé om 11:06 AM (op 13-05-2004)


Ja, doe maar, Kiers,
spoel je eigen hersens
door de plee.

Ik zeg niks geks.
Wat is er mis met
de waarheid?

Die is niet te pruimen.
Voor mij niet toevallig wel.

bromde Paul om 11:15 AM (op 13-05-2004)


*klapt de omgebouwde bakkerskar open en begint fanatiek te snijden*

Eén pistolet badeend, en een blikje. Alsteblief. Kiers, broodje warme worst?

bromde Marnix om 11:16 AM (op 13-05-2004)


Heeerlijke warme worst! Daar zeg ik geen nee tegen! Broodje Bockworst graag met mosterd.

*spoelt van gekkigheid zijn eigen post door de plee alsmede een hersenkwabje*

bromde Kiers om 11:24 AM (op 13-05-2004)


Heee! Waar is mijn post over Paul z'n medicatie?

bromde Kiers om 11:25 AM (op 13-05-2004)


*Burp*

Op naar de volgende plee!

bromde Vilé om 11:27 AM (op 13-05-2004)


De nieuwe Daghap, ter maskering,
komp eraan, lieve mensen.

bromde Paul om 11:33 AM (op 13-05-2004)


* kauwt op een broodje Fristi *

Laat ik me één keer verleiden dan.

De weerstand van de skepticus ten opzichte van De Waarheid van een goeroe, sekte of beweging (hierna voor het kort 'goeroe' te noemen) wordt over het algemeen toegeschreven aan angst, verdedigingsmechanismen en het verkiezen van rationaliteit boven emotie. We zouden op ons hart moeten vertrouwen en niet op ons verstand. We zouden méér moeten vertrouwen in onze dromen en ons verlangen naar trancedentie. Als je het idee hebt dat je een vorige leven hebt geleid, dan is dat waarschijnlijk zo.

Goeroes vertellen vaak precies wat we willen horen: 'er is geen dood'. Dat is zo'n beetje de primaire boodschap van de spirituele goeroes. En wat het helemaal mooi maakt, de verdwijning van de angst voor de dood is vrij makkelijk te realiseren. Niks leven vol discipline, dieet of ademhalingsoefeningen. Het enige wat je hoeft te doen is je kritische oordeel aan de kant schuiven en je beurs trekken voor lezingen, weekends, boeken, cd's en dvd's.

Wat er mis is met iets waar heel veel mensen baat bij hebben?
Ieder figuur wat zich als charismatisch leider presenteert is reden tot zorg. Alsmede iedere groep die je vertelt hoe je op de goede manier leeft. Vooral als ze eisen dat rationaliteit moet verdwijnen en kritisch denken moet worden verlaten, om tot spirituele groei te komen. Parasiterend op universele angsten profiteren ze van de vrees die ieder mens vroeg of laat heeft.

Mensen die enthousiast zijn over een bepaalde goeroe of het evangelie prediken voor een bepaalde filosofie, zijn ooit bij die club gekomen. Waarom? Omdat ze op zoek waren. Wat voor mensen zijn op zoek? Mensen die er van overtuigd zijn dat er meer moet zijn. Die een leegte ervaren.
Mensen die uitstekend geschikt zijn om te vullen met de dichtstbijzijnde nonsens, omdat alles beter is dan niks. Trancedente meditatie, zelfrealisering door neurolinguistisch programmeren, Landmark, Scientology of eindeloze rijen varianten op de wereldreligies. Warme nesten voor dolende zielen.

Vervulling vinden in mystiek, ministeck of mountainbiken, het maakt niet uit, als je maar een behoefte hebt die vervult dient te worden, dan is er een club voor met mede-enthousiastelingen.
Ministeckclubs zijn voor mensen die mooie plaatjes willen maken met gekleurde blokjes.
Mountainbike-clubs zijn voor mensen die in de vrije natuurlijk graag schaafwonden oplopen en van dure fietsen houden.
Ontsnappen aan angst voor de dood is een uitstekende hobby voor mensen die, u begrijpt het al, bang zijn voor de dood.

Zit je eenmaal in de gedachten van je favoriete levensvervulling, dan kun je je niet meer voorstellen dat er mensen zijn die zonder kunnen. Hoe zwakker je basis was voordat je met quasi-veelbetekenende bewoordingen werd binnengesleurd in een ander wereldbeeld, des te meer sterkte zul je er uithalen. En des te sterker zul je aan iedereen proberen te bewijzen dat jouw Waarheid, jouw Ervaring en jouw Liefde méér waard zijn dan die van de ander. Sterker nog, de ander dénkt alleen dat hij Waarheid, Ervaring en Liefde kent.

Niemand kan het een ander verwijten dat hij zijn bestaan probeert te rechtvaardigen, of zelfs van groot belang wenst te achten.
Maar het wekt soms wat irritatie.

Dan toch liever Descartes voor mij.
Cogito ergo sum

Een constatering zonder reden, zonder doel en zonder de wens er meer van te maken dan het is. Het bestaan is niet meer dan dat: bestaan.

* set function to ignore *

Slappe hap trouwens, dat broodje.

bromde Hoof Saté Babi om 11:40 AM (op 13-05-2004)


Ik heb het meer op saté ajam. Maar dat terzijde. Van een bord nasi.

Dus zo simpel is het. Het bestaan is gewoon bestaan. Meer niet. En dat wist ik eigenlijk wel maar dat vind ik nou net het vervelende van het bestaan. Ik ben te rationeel voor die zweefvliegclubs en de dood vind ik ook geen fijn vooruitzicht.

Is daar ook een vereniging voor?

bromde Lennard om 11:49 AM (op 13-05-2004)


Dankbaar Hoof. Dat is net wat ik nodig had. Ik voel mij uitgenodigd over God te praten.

Wil iemand voor mij op straat gaan staan met een ouderwetse bril, een coup uit het jaar Nul van Onze Heer en mij in vale regenjas aanspreken met de volgende woorden:

"Goedendag meneer zou ik u een vraag mogen stellen dank u mag ik een momentje van uw tijd en met u over god spreken maar waarom gelooft u niet in god bent u teleurgesteld in god?"

Daarmee zou ik erg veel geholpen zijn. Ik ben zoekende. Ik ben zo verschrikkelijk richtingloos vandaag dat ik behoefte heb aan een fijn gesprek. Paul, wat doe je deze middag? Ik kan nu nog de trein pakken van 12:00 uur.

Oh enne Lennard... daar is zeker een club voor en de voorzitter is net overleden. Misschien is dat iets voor jou.

bromde Kiers om 11:54 AM (op 13-05-2004)


Lennard, kijk jij op donderdag al reikhalzend uit naar vrijdag? En dan in het bijzonder de vroege middag?

Ik koop trouwens nóóit bij Neckermann.

bromde Marnix om 11:54 AM (op 13-05-2004)


Donderdagavond snackavond.

Fijn. Tradities.

bromde Hoof om 12:01 PM (op 13-05-2004)


Jaaah man. Ik hoor zonet die bel hier in de werkplaats gaan en dan denk ik "Was het maar vrijdag"

Maar dan denk ik "Maar morgen is het al vrijdag!" en dan ben ik weer helemaal blij.

bromde Lennard om 12:20 PM (op 13-05-2004)


Erg goed. Hoof, Marnix en Lennard worden nu omarmd door Sarah Aniston (miljonairsdochter, Miami, toen 13), en Minna Suhonen (nu 41, Corfu, dazzling beauty, married).

(Zeg ik niet om te geuren, hoor, zit net ouwe ICQ-correspondentie met beide dames te herlezen. Broek aan, rits dicht.)

bromde Paul om 01:02 PM (op 13-05-2004)


In het weekeind sluip ik rond middernacht door het park en roep BOE! naar verliefde paartjes.

bromde Kiers om 01:17 PM (op 13-05-2004)


Schoonheid kent vele gedaantes.
(Gedaanten.)
Kiers is een knappe man.

Ziet u wel? Nee?
Jammer dan.

bromde Paul om 01:40 PM (op 13-05-2004)


Hupsende tieten.

Dáár ben ik altijd wel voor te porren.

Deinend mag ook.

bromde dreadloki om 01:50 PM (op 13-05-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)