huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "I found my friend"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Ringen"]

10/31/2003: "Lessen in Ontologie"


“De vraag naar ’Wat is Zijn?’ is tegenwoordig in vergetelheid geraakt, ofschoon onze tijd het zich als een vooruitgang toerekent de ‘metafysica’ weer te beamen.”, schrijft Martin in 1927. Inderdaad een interessante vraag, want is het niet zo dat het Zijn gerekend wordt als het meest algemene, alledaagse en daarom het meest lege begrip?

“Illud quod primo cadit sub apprehensione est ens, cuius intellectus includitur in omnibus, quaecumque quis apprehendit." Wat iemand ook vat aangaande het zijnde, altijd ligt daarin al een verstaan van het zijn besloten.

Hoe vaak gebruiken wij niet het werkwoord ‘zijn’ in onze spreektaal zonder dat wij precies kunnen omschrijven wat het werkwoord nu exact inhoudt? Maar toch; wij kunnen spreken en schrijven in termen van zijn, zonder de diepste betekenis van het woord te kennen. Het lijkt dat voor een alledaags gebruik van het Zijn we altijd al een vaag verstaan hebben van het Zijn. Dit noem ik het vage voorverstaan van het Zijn, het alledaagse begrip van Zijn dat wij allen kennen.

We zouden dan ook een scheiding moeten maken tussen twee soorten vragen die men kan stellen. Ik noem ze ontische vragen en ontologische vragen.

Ontische vragen zijn de vragen zoals de natuurkunde of de scheikunde ze stelt, ‘hoe warm is…’,
‘wanneer is…’, ‘hoe lang is…’. Het zijn vragen die wel betrekking hebben op de dingen die zijn, maar niet de vraag naar het zijn zelf stellen.

Ontologische vragen zijn vragen als ‘wat is’ en constateringen als ‘dat is’. Het zijn vragen die zich bezig houden met het zijn van de dingen, het is de vraag naar de conditie van het zijn van het ding.

Alle dingen zijn in eerste plaats zichzelf. Een stoel is een stoel. Waarom is een stoel een stoel? Simpelweg om de reden dat de stoel stoelt, zoals de boom boomt en de keuken keukent. Alle dingen verrichten op de eerste plaats de handeling zichzelf te ‘zijn’. Alle dingen zijn dus in eerste plaats zijnde, we noemen ze zijnden voor zover het ding dingt.

De vraag naar het Zijn van de zijnde is geen makkelijke om te beantwoorden omdat de conditie van het zijn niet direct ondervraagd kan worden door een toevoeging te doen aan het zijn van het zijnde. “Definitio fit per genus proximum et differentiam specificam. ‘Zijn’ kan inderdaad niet als zijnde worden begrepen; enti non additur aliqua naturea. Oftewel het ‘Zijn’ is niet een zijnde, het is geen ding dat wij vast kunnen houden.

Het Zijn staat buiten de wereld van de zijnden, hoewel elk zijnde betrekking heeft tot het Zijn. Dat compliceert de vraag naar het Zijn mateloos. En dit terwijl iedereen al een vaag voorverstaan van het Zijn heeft. Alleen demonstreert die doorsnee-verstaanbaarheid slechts de onverstaanbaarheid. Martin besluit dan ook “Dat we altijd in een zijnsverstaan leven en de zin van zijn tegelijk in duisternis is gehuld, bewijst de principiële noodzaak de vraag naar de zin van “zijn” te herhalen”.

Ik wil dan ook als huiswerk opgeven dat dit weekend iedereen nadenkt over de zin van het Zijn, en het bijzonder zijn eigen Zijn. Zullen wij dat afspreken?


Reedsch...57 toevoegingen, reedsch

w00t first post!

bromde bewegende om 06:07 PM (op 31-10-2003)


bewegende is back like never before, in bekende hoedanigheid zijnde.

bromde Kiers om 06:15 PM (op 31-10-2003)


U zijt? (reageerdingetje)
Dat ga je dan toch anders bekijken.

Mijn zijn, daarmee bedoelende wat ik ben?

Mijn God (ook al zo iets, niet de jouwe dus) wat een zware kost voor het weekend.

Meestal ben ik vrijwillig met dat soort vragen bezig op momenten dat het mij uitkomt. Dit is voor het eerst dat ik hier huiswerk over krijg. En dan nog wel terwijl ik hier ben. (Waar zijn we in vredesnaam eigenlijk hier?)

bromde Lennard om 06:43 PM (op 31-10-2003)


Ik zijn sprakeloos.

bromde €vil om 07:26 PM (op 31-10-2003)


Ik zie mezelf toch liever het zijn ervaren als 'zijn' an sich..daarbij de voorkeur gevende aan het beschonken zijn..

bromde Komen om 08:06 PM (op 31-10-2003)


Het spijt me Bewegende, maar ik spreek dat niet met je af. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd! Schei es uit.

bromde Adriana om 08:35 PM (op 31-10-2003)


Ik doe mee. Ik doe altíjd mee. Behalve als ik er niet is. Maar dat zijn ik niet zo vaak.

Mag ik internet gebruiken bij het maken van mijn huiswerk? Al mijn Griekse filosofen, errata en omnibussen is namelijkst in de restauratie. Ik wees dus nogal onthand.

*PLOP*

Of mag dat niet?

bromde Marnix om 08:42 PM (op 31-10-2003)


bewegende schrijft u met kleine letteren, Adriana. De beweging in beeld gebracht, zonder begin noch een einde, altijd maar in beweging. Phanta Rei zoals altijd alles zal blijven vloeien.

Sorry bewegende dat ik met deze luxe grasmaaier waarop ik nu zit al het gras voor uw voeten wegmaai maar het is intolerabel uw naam met hoofdletteren te schrijven, voor welke tijdsduur dan ook.

bromde Kiers om 08:43 PM (op 31-10-2003)


Mag je bewegende aan het begin van een zin ook niet met hoofdletter schrijven? Zelf ben ik liever bezig met worden dan met zijn. Als het ooit nog wat wordt hoeft het niks te zijn en vice versa natuurlijk. Bovendien kan het ook een stukje passiever zijn. Zo word ik graag een goede minnaar als ik later groot ben en word ik graag voor gek verklaard. Enzovoort en zo verder. Nu ga ik eerst schijten en dan... richting Ierse pub. Om bezopen te worden uiteraard, wat alweer veel leuker is dan bezopen zijn.

bromde max om 09:12 PM (op 31-10-2003)


Oeps! Het zal voortvloeien uit mijn eigenaardige gewoonte om Namen met Beginkapitalen te schrijven. Mijn excuses, bewegende.

bromde Adriana om 09:18 PM (op 31-10-2003)


Beginkapitalen zijn onbetaalbaar.

bromde €vil om 09:21 PM (op 31-10-2003)


Dit geloof je natuurlijk nooit, €vil, maar een opmerking van die strekking verwachtte ik reeds.

bromde Adriana om 09:22 PM (op 31-10-2003)


Dan was het een onbetaalbare inkopper, Adriana.

bromde €vil om 09:23 PM (op 31-10-2003)


Hmmm. 'Zeer waardevolle inkopper' of zoiets was leuker geweest. Of gewoon: 'een dure grap'.

*PLOP*

bromde familie om 09:29 PM (op 31-10-2003)


bewegene, laat ik Royksopp eens citeren: Brave men tell the truth, a wise mans' tools are analogies and puzzles, a woman holds her tongue, knowing silence will speak for her.

En daarmee bedoel ik jou niet, Adriana. Ben ffe hier bij moloko er uit gelopen, want het blijkt een behoorlijke kutband te zijn, dit itt de film...

bromde grts om 09:30 PM (op 31-10-2003)


Ook moet je niet onderschatten hoe vaak wij het woord 'kut' gebruiken zonder te beseffen wat het inhoudt, in cc zeg maar. Van de eierstokken tot de secundaire schaaplipjes is een behoorlijke afstand toch. Voor de gemiddelde spermatozoide vergelijkbaar met de afstand tussen hier en Proxima Centauri. Dit alles uiteraard puur ter bevestiging en ondersteuning van je betoog.

Ze verkopen hier bier in 1/2 liters voor 3 euro en moloko zuigt nog steeds behoorlijk gegeven de 30 euri die ik er in gestoken heb. Zo eens kijken of gedichtensletje me al mist. Anders dan de roze pantster heeft zij geen staart maar wel veel gedichtenbundels. Het leifst neruda en dat komt goed uit. alleen houdt ze van moloko en ik dacht ik ook. gelukkig houdt ze wel van standje Canem -sorry bewegende mijn woordenboek ligt thuis- en ik ook. intern memo: niet te veel bier drinken anders lukt dat ook al niet. Wat een kutavond.

bromde grts om 09:38 PM (op 31-10-2003)


Als het al een kutavond is, maak er dan zeker een KUTnacht van, grtts. Een nacht vol sappige kut waar wij in geuren en kleuren van meegenieten over een paar dagen in de vorm van een KUTverhaal van grrts . Hadden we maar geur-internet.

bromde Kiers om 09:55 PM (op 31-10-2003)


Zeg, kan die kut even gesopt worden? het behang krult bijna van de muur hier.

bromde €vil om 09:57 PM (op 31-10-2003)


De embryologie is in medische zin een verkorte, verkapte recapitulatie van de ontologie.

Op zich kan het vullen ener kut met enig mannelijk zaad van dezelfde soort in het kader van de ontologie een dus wel zeer zinvolle bezigheid zijn.

bromde de ontoloog om 10:41 PM (op 31-10-2003)


Ik ga ff naar de herhalingen van "de bevalling" kijken op sbs6

bromde K. Bruismaatje om 10:48 PM (op 31-10-2003)


Gegroet heerschappen, het is fijn om weer in uw midden te zijn. Ik ben ver geweest, mentaal gesproken dan. Het doet mij goed om u allen weer te zien in de fijnere vormen van de commentaren.

Waarde Kiers, binnekort kunt u ook weer elektronische post van mij verwachten. Ik dacht dat ik u hier van wel op voor hand mocht verwittigen. Als u mij wil excuseren ga ik verder met het schrijven van mijn onvoltooide manuscript "Het Onvoltooide Leven".

bromde bewegende om 11:13 PM (op 31-10-2003)


*lacht vriendelijk tegen een etalagepop*

Mannen, heren, schepsels (en een enkele vrouw)!! Ik heb het antwoord. Ik weet het zeker. Let op. Komtut:

Ranzige gepolitoerde vlierbes.

*kijkt verwachtingsvol rond*

Ik ga er denk ik rijk mee worden!

bromde Marnix om 11:42 PM (op 31-10-2003)


Dat klinkt als een gat groot genoeg om de gehele markt in te laten verdwijnen. Ab-so-luut!

Gefeliciteerd!

*PLOP*

bromde Paalsma om 12:04 AM (op 01-11-2003)


U nog iets te vieren?

bromde Marnix om 12:09 AM (op 01-11-2003)


*PLOP*

bromde Marnix om 12:10 AM (op 01-11-2003)


Vlierbessen smaken het best in de vlierbessenjenever. Daarom breng ik een toost uit op de troost. Leve de troost van de alcohol! Marnix, Paalsma, laten wij gebroederlijk wenen om het leed des levens.

(mag ik van u een biertje?)

bromde bewegende om 12:54 AM (op 01-11-2003)


Ik zou Marnix niet is als ik u geen pilsener doneerde. Ik ben voor een gloedvolle *klonk* en dat we dan allemaal tegelijkertijd de kroezen legen. Daarna zien we wel weer.

*PLUF*

bromde Marnix om 01:01 AM (op 01-11-2003)


*poetst rustig doedelzak*

*gooit nog een blokje op 't haardvuur*

*leegt zakje knabbelnoten in schaal*

*ontplopt nog 3 pilsners*

*gooit vieze tissues weg*

He, gezellig he?

bromde Paalsma om 01:08 AM (op 01-11-2003)


*poetst rustig doedelzak*

*gooit nog een blokje op 't haardvuur*

*leegt zakje knabbelnoten in schaal*

*ontplopt nog 3 pilsners*

*gooit vieze tissues weg*

He, gezellig he?

bromde Paalsma om 01:08 AM (op 01-11-2003)


Ja

bromde Marnix om 01:12 AM (op 01-11-2003)


*haalt harde tissues weer uit de prullenbak en gooit ze in het haardvuur*

*KNETTER*

*PLOP*

bromde familie om 01:12 AM (op 01-11-2003)


@Paul: heu? de laatste keer dat ik checkte vandaag zat Cupid's pijl nog door een ander hartje (het gaat bijna luguber klinken zo).

Iemand nog geneukt?

bromde CiNNeR om 01:14 AM (op 01-11-2003)


Dingen 'zijn' omdat we dat zo hebben afgesproken, in de zin van dat een stoel een stoel heet en een boom boomt.

bromde CiNNeR om 01:15 AM (op 01-11-2003)


*zucht*

Ja. Iemand.

bromde Marnix om 01:16 AM (op 01-11-2003)


Oudhollandsche knusheid wat ik u brom. Dat is wat deze maatschappij mist.

*roert rustig in erwtensoep*

bromde Paalsma om 01:17 AM (op 01-11-2003)


Verdomme wat was dat weer een buitengewoon geile gebeurtenis. Aanrader.

bromde Iemand om 01:19 AM (op 01-11-2003)


*herschikt geruite plaid over koude benen en vooral koude voeten, schraapt een aantal keer overduidelijk een droge keel en kijkt vragend richting Cinner*

bromde familie om 01:21 AM (op 01-11-2003)


*snaait ruimschoots opgewarmde zuurkoolspek weg, en snijdt gulle plakken*

Roggenbrood maakt uiteraard deel uit van de vaste bezetting des Omgebouwde Bakkerskars. Dat is dus niet echt een probleem. De rookworst heb ik echter helaas net opgerookt.

bromde Marnix om 01:22 AM (op 01-11-2003)


*haalt onder plaid 3 dampende HEMA-worsten vandaan*

Zeg, kijk eens wat ik hier vind. Das nou toevallig!

bromde familie om 01:27 AM (op 01-11-2003)


Grandioos, familie! Zonder ju hadden we slechts een mager erwtensoepfeest kunnen organiseren!

Alles is nu aanwezig: soep, inhoud voor de soep, nog wat inhoud, volstrekt niet passende ingrediënten, rookworsten, en zijden spek.

*smikkelt oud-Hollandsch*

bromde Marnix om 01:31 AM (op 01-11-2003)


*Gluurt naar de worst en is spijtig dat die in de erwtensoep verdwijnt*

He familie, kijk niet zo ranzig!

bromde CiNNeR om 01:35 AM (op 01-11-2003)


*moppermopper*

PANTOFFELS EN CALVADOS, JA?!
Dat had je de vorige keer sneller door...

bromde familie om 01:38 AM (op 01-11-2003)


*sopt niet passend ingrediënt in soep*

Zeg?! Het lijkt mij hoog tijd om lootjes te trekken! De 5e december nadert met rasse schreden.

bromde Paalsma om 01:38 AM (op 01-11-2003)


*Krabt zich achter de oren, kiepert familie met rolstoel en al de trap af en krijst dat ze geen maagdelijk dienstmeisje meer is!*

bromde CiNNeR om 01:41 AM (op 01-11-2003)


Euh, de nadruk dient te liggen op dienstmeisje dus he ...

Leuk, lootjes trekken! Wie heb ik getrokken?

bromde CiNNeR om 01:42 AM (op 01-11-2003)


*Zucht* Ik heb het niet vandaag..

bromde CiNNeR om 01:42 AM (op 01-11-2003)


Ik trek Hoof. Alvast. Dat doe ik wel vaker. Hij krijgt van mij een keiharde surprise.

bromde Marnix om 01:43 AM (op 01-11-2003)


Marnix: het is wel de bedoeling dat u iemand anders trekt he!

bromde CiNNeR om 01:44 AM (op 01-11-2003)


Lekker. Pijnlijk, maar lekker.

Suprises (Gerrits mag ook gewoon een tekening maken) čn gedichten?

bromde familie om 01:52 AM (op 01-11-2003)


Sint is weer in het land
en vroeg zich af, wat is er aan de hand?
Zie ik daar familie zitten met blote voet,
alleen een plaid, dat is niet goed!
En wat zit de stakker te drinken dan?
Enkel erwtensoep direct uit de pan?
Daar moeten we eens iets aan gaan doen dacht de Sint,
hij stuurde de Piet door weer en wind.
Op zoek naar een wollige pantoffel,
en natuurlijk .. *tromgeroffel*
Een calvadosje voor erbij,
hopelijk is familie nu weer blij ..

Zoiets?

bromde CiNNeR om 02:03 AM (op 01-11-2003)


En ik mag zeker weer niet meedoen.
Vorig jaar deed ik ook al niet mee.
Flauw hoor.

bromde Lennard om 07:15 AM (op 01-11-2003)


Ik trek mezelf wel.

bromde Lennard om 08:13 AM (op 01-11-2003)


Zo.
Tijd voor een uiensoep.

bromde bicat om 03:03 PM (op 01-11-2003)


Het was een goeie. Met lekker veel ui en gesmolten kaas.

*PLOP*

bromde Marnix om 04:32 PM (op 01-11-2003)


Over zijn gesproken, is baron Bicat zelf nog?
Men hoort zo weinig van de man.

bromde Bart om 05:05 PM (op 01-11-2003)


Geteisterd door plichtmatigheden en andere tijdslorpende burgermanszaken, Bart.

Laten wij hopen op een spoedige inflatie van mijn arbeidsintensiteit.

Maar het toeval wil dat ik net de laatste hand legde aan Natascha Primankova.

bromde bicat om 05:12 PM (op 01-11-2003)


'tijdslorpende burgermanszaken', toemaar, alsof het spelen van de mannelijke tegenhanger van fluffer in de filmindustrie een burgerbaan zou zijn.

bromde Kiers om 05:47 PM (op 01-11-2003)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)