stoel
 
 

Navigatie

de voorplecht
louter proza
louter poëzie
liaisons
nostalgie

colofon/contact

Dankbaar

Uitgelogd

Huishoudelijk

5 oktober 2005

Advertentieboer webstats4u, voorheen nedstat, kan de vinketering krijgen. Vanaf vandaag verdwijnt deze teller, de bezoekcijfers zijn bewaard voor het nageslacht en voortaan tellen we verder met Awstats. Koffiebonnen kunt u ophalen bij Tante Miep.

  Het huis in de polder - L*

Maandag, 27 November 2006

Het huis in de polder

Het huis stond ergens in de polder, zuchtend in de vette klei. Er stonden wat struiken omheen en ook een boom. De boom was kaal en stak zijn lege takken doelloos en somber de lucht in. En altijd bewoog er een trage wolkenhemel boven het huis, alsof het was om te benadrukken dat het daar stond. In het huis woonde een meisje. Ze was zes jaar oud. Haar vader, een kleine boer, hield koeien en schapen, haar moeder waste de kleren en kookte de maaltijden. Op zondag werd er gebeden, kip gegeten en naar voetbal gekeken. Eenmaal per jaar werd er dertig kilometer gereden om op een brug over de snelweg naar de op die dag talrijk voorbijrijdende motoren te kijken. Het meisje zwaaide dan naar de motoren en de motoren zwaaiden allemaal terug.

Het meisje was erg mooi, ze had lange blonde haren en een fijn engelachtig gezichtje, maar ze was ook erg dromerig. De lerares op school, een mager mens met handen als spinnen, moest haar vaak even bij de les halen zoals ze dat dan zei, en ook andere mensen hadden soms moeite om haar te bereiken. Ze was klein, zelfs voor haar leeftijd, maar op een of andere manier toch groter, meer volwassen, wijs zelfs. Waar andere kinderen van haar leeftijd nog ongevormd, onbeschreven en ongedefinieerd waren, leek zij al af. Klaar met zichzelf, mens onder de mensen.

Haar ouders kon het niet echt iets schelen of ze dromerig was of wel eens voor zich uit zat te praten. ‘Ze heeft een eigen wereldje...’ zei haar moeder wel eens half verontschuldigend en half trots. Niet dat ze helemaal afgesloten van de wereld om haar heen was, maar vaak zat ze buiten ergens in die troosteloze tuin naar de beestjes in de struiken te kijken, ze met een stokje te porren en met open mond toeziend hoe ze wegvlogen. Ze zei dan vaak dingen als: ‘Wacht nou!’ of ‘Hoger!’, maar heel zachtjes, alsof het een geheim was, terwijl ze dan – zoals alleen maar kinderen kunnen worden bevangen door hun eigen enthousiasme – met haar armen op en neer flapperend als een vogel die gaat opstijgen, achter de mot of vlinder aan rende die ze op dat moment als het vervoermiddel van haar verbeelding had gekozen.

Alles wat vloog, maar vooral vlinders, had haar aandacht. Meer dan haar aandacht; ze verzamelde rupsen. Het maakte niet uit welke soort, kleur of formaat, allemaal werden ze in doosjes gevuld met takjes, blaadjes en witte watten gelegd. Het waren blauw plastic champignonbakjes met doorzichtige deksels met gaatjes. Op de vensterbank stonden ze, boven de radiator, en zij keek elke dag hoe de rupsen groot en dik werden om uiteindelijk in poppen te veranderen. Daarna begon het wachten, ze keek hoe ze traag van kleur veranderden tot ze ten slotte openbarstten om hun geheim prijs te geven. Ze zat dan op haar knieën voor het raam, haar gezicht dicht bij de uit zijn cocon kruipende vlinder, en keek ademloos toe. Als de vleugels van de vlinder dan na een uur waren gedroogd en het beestje pogingen deed om weg te vliegen, dan stond ze zachtjes op en neer te springen en in haar handjes te klappen alsof ze het mooiste zag dat ze ooit had gezien. Ze haastte zich dan om de ramen van haar kamertje open te doen en bleef voor het open raam staan totdat de vlinder naar buiten was gevlogen en niet meer te zien was. Dan sloot ze het raam met een blik op haar gezichtje die zowel blijdschap als verdriet kon zijn en ging naar beneden om bij haar moeder in de keuken een glas limonade te drinken.

Toen, op een dag, trof haar moeder haar daar aan, staand in het raamkozijn. Ramen wijd open, de vitrage, gedragen door de wind, dansend om haar heen. Haar kleine kinderarmen gespreid: een klein teer vogeltje alleen tegen de grijze hemel.

De volgende dag, terwijl het meisje op school was, spijkerde haar vader haar ramen dicht. Hij hield van zijn dochter en zou haar niets laten overkomen. Hij verzamelde alle bakjes, stapelde ze op elkaar tot vier of vijf blauwe torentjes van ongeveer een halve meter hoog en liep ermee naar beneden. Daar gooide hij alles in de grijze bak. Die gekkigheid had nu wel lang genoeg geduurd!

’s Middags, direct na school, werd de dokter geraadpleegd. Die hield het op de leeftijd en haar dromerige aanleg. Het meisje gaf vrolijk antwoord op zijn vragen en zei giechelend ‘Aaa’ toen hij een houten spateltje op haar tong legde. ‘Kinderen fantaseren nu eenmaal, ik wilde zelf vroeger altijd ruimtevaarder worden en klom in de boom achter ons huis... Heb er m’n arm nog mee gebroken...’

In de auto op de terugweg vertelden haar ouders wat ze hadden gedaan en dat het echt voor haar bestwil was en dat ze het later wel zou begrijpen. Met grote verschrikte ogen keek ze hen aan: Waren echt al haar bakjes, al haar rupsen en vlinders weg?

En toen ze aan hun gezichten zag dat het waar was, moest ze huilen.

Toen ze thuiskwamen, huilde ze niet meer en leek er al weer een beetje overheen, maar er was iets veranderd. Zij was veranderd. Er ontbrak iets, de manier waarop ze keek, haar ogen.

Tijdens het eten die avond zei ze niet veel en nadat ze haar bord voor de helft had leeggegeten en van tafel mocht, rende ze niet zoals gewoonlijk naar buiten om nog een half uurtje achter de beestjes in de tuin aan te zitten, maar ging gelijk naar boven, poetste haar tanden en ging zelf in bed liggen.

Haar moeder kwam haar instoppen en welterusten zeggen. ‘Ben je erg moe?’ vroeg ze, en haar dochtertje knikte van ja.

‘Ben je nog verdrietig?’ en haar dochtertje knikte weer.

Haar moeder drukte de dekens vast tussen de zijkanten van het bed en gaf het meisje een zoen op haar mond. ‘Welterusten, morgen gaat het vast beter!’, en ze liep de kamer uit. Achter haar in het donker schudde het meisje haar hoofd zachtjes heen en weer.

Maar de volgende dag leek het meisje erg moe en kwam een beetje ziekjes over, zag wat pips ook. Moeder belde school om haar ziek te melden. De hele week bleef ze thuis en binnen. Soms zat ze beneden op de bank met een deken over haar heen en een kussen achter d‘r rug naar de televisie te kijken. Maar het grootste deel van de dag was ze in haar kamer. Ze sliep of lag opgekruld in haar bed zo maar wat voor zich uit te staren, de lakens tot aan de kin opgetrokken. Als haar moeder de kamer binnenkwam, volgde ze haar met grote ogen, aandachtig kijkend hoe ze haar een glas aanreikte: ‘Vers geperst sinaasappelsap, daar word je vlug weer beter van.’ Ze knikte, pakte het glas aan en dronk het sapje op. Toen ze het glas weer teruggaf, legde haar moeder een hand op haar voorhoofd en keek zorgelijk, ook al had ze geen koorts.

En toen, zo maar, op de ochtend van de daaropvolgende dag, lag ze dood in bed. Haar kleine lichaam stijf en koud, ogen gesloten, een glimlach om haar mond.

Al het verdriet van de wereld viel over de arme ouders heen, bedekte hen als een laag as. God weet hoe ze huilden. Hun levens verkruimelden, zijzelf verkruimelden, brokkelden af tot niets.

De dagen erna. Het meisje lag opgebaard in haar bedje in haar mooiste jurkje met strikjes en roesjes. Net een pop. Ontzette gezichten, korrelig en vaag, dreven aan de ogen van de ouders voorbij, kwamen hun medeleven betuigen en vluchtten snel weer weg, het huis uit. Ongeluk en verdriet op hun hielen.

Dan de dag dat de mannen met hun kistje kwamen: het was een doordeweekse dag en ze stonden vroeg voor de deur, een plechtige frons over het gezicht gelegd, gekleed in zwart. Vader ging ze voor naar het kamertje waar het meisje lag, de mannen liepen zwijgend achter hem aan, het kistje tussen hen in.

Een zachte bries streek ze in het gezicht toen hij de deur opende. Het raam stond open, het meisje was weg. Waar ze had gelegen alleen nog kleertjes. Vader liep naar het raam en zag de eerste stralen van de zon door de loden hemel smelten. In de verte, zo leek het hem – maar hoe helder was hij, zijn verdriet, de wind, de zon, de wolken, wanneer de wereld voor een mens plotseling vreemd en ongewoon wordt – vloog een vlinder naar de hemel. Hoger en hoger, totdat hij nog slechts een stipje zag dat nog eenmaal naar hem omkeek voordat ze voorgoed verdween.

Het huis, daar stond het dus, vastgelopen ergens in de modder van ruimte en tijd. Onwrikbaar verankerd tussen hier, nu en toen.

door L*

  Eieren met spek
  Winter in Leusden 6.1

mooi verteld, L*. deed me denken aan zwanen die verdoold in koolzaadakkers zo groot als meren zitten, aan de meervoudige geometrie van productiebossen en aan sterke eenzame fietsers versus ijselmeerwinden, en ik hoopte dat ze langs de weg zou gaan zwerven om mee te gaan met een antilliaan uit lelystad, in een manta met soccamuziek…
bromde grtsgtew59jgsthjk8 om 10:29 (op Maandag, 27 November 2006)

L*.,
Mooi, heel mooi.
bromde Arnaud om 11:19 (op Maandag, 27 November 2006)

Rillingtintels,
en ik vergeet de wereld even….
Dank, L*
bromde Vilé om 12:13 (op Maandag, 27 November 2006)

::Volgt vlinder die door het open raam naar binnen fladdert. Glimlacht als de vlinder op het computerscherm landt en met gesloten vleugels quasi mediterend stil blijft zitten. Houdt handen open naast vlinder. Sluit handen met kracht en wrijft ze samen. Tekent hakenkruisje op muur met residu vlindervocht.::
bromde Vincent Nemo om 12:32 (op Maandag, 27 November 2006)

Het einde voelde ik al lang van te voren aankomen, maar toch
heel mooi, L*. En er is vandaag nog zon ook. Waar hebben we het allemaal aan verdiend?
bromde Spencer Brandsen () om 14:26 (op Maandag, 27 November 2006)

Lange avonden,mooie verhalen.
bromde factor x (URL) om 16:55 (op Maandag, 27 November 2006)

:: applaudisseert ::

Goed zo L*! Heel fraai, mag ik wel zeggen.
bromde Adriana (URL) om 19:03 (op Maandag, 27 November 2006)

Potdorie. Waarmee weereens bewezen wordt hoe stilte mooi kan zijn.
bromde Kiers om 20:29 (op Maandag, 27 November 2006)

Nu moet je daar ook weer niet mee overdrijven, met die STILTE.
bromde Vincent Nemo om 12:33 (op Dinsdag, 28 November 2006)


bromde The King om 13:38 (op Dinsdag, 28 November 2006)

Wie riep mij?
bromde Stilte om 15:28 (op Dinsdag, 28 November 2006)

Vandaag heeft de drang mij al vier maal van achteren beslopen. En het oog wil ook wat, dus…
Ik voel mij een beetje leeg nu.
bromde Vincent Nemo om 17:09 (op Dinsdag, 28 November 2006)

High school kids come to my work to buy condoms and the pill, and i’m jealous. i’m much older, but i really think i need to get laid with one.
bromde Kiers (URL) om 17:41 (op Dinsdag, 28 November 2006)

Herstel ,lange avonden met weemoedigheid…
zucht.
bromde factor x om 19:35 (op Dinsdag, 28 November 2006)

zeker weer wintertijd dat ik hier verzeilde

enfin
bromde burgeik (URL) om 20:21 (op Dinsdag, 28 November 2006)

When I was in my 20’s I did a lot of crank and tried to stick my penis in my butt and broke some ligaments or something. Now it goes to the left and doesn’t stick straight up like it used to and wags like a dogs tail.
bromde Vincent Nemo (URL) om 20:37 (op Dinsdag, 28 November 2006)


bromde Monty! om 20:49 (op Dinsdag, 28 November 2006)

Ik bewaar de bonnetjes wel.
bromde Dreknek (URL) om 22:01 (op Dinsdag, 28 November 2006)

Parbleu, Baron, dat is niet mis! Zo’n existentieel macro-realistisch zelfprtret, dat hoort op de Spieghelgracht achter alarmerend glas met een 500 watt Xenon peertje met adaptieve bochtverlichting in de etalage zodat alle toeristen ervan kunnen genieten. Subtiel gepositioneerd tussen Corneille, Appel En Matisse.
Een Appel voor de Dorst, een Bicat voor de lust. Hahaha, Brallen met galeriehouders, de macht van de lach. De retorische symboliek van de zichtbare tong. Het geheel van uw Euvre begint te dagen….
bromde Vilé om 09:57 (op Woensdag, 29 November 2006)

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Epistels die ouder zijn dan 7 dagen krijgen een bonusvraag om spamscriptjes een loer te draaien.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.het slijk der aarde

 

Holle retoriek

"Aarsema, dan komen de tachtigerjaren puberale streeptinten van de eerste kabeltv binnen op mijn kolkende oogbollen als de tube mayonaise leeggeknepen in in een onderzoekende puberkringspier . Vage opgedroogde veegklodderstrepen op de dikke zware afstandsbediening die het allang niet meer doet. Bolle schermen versterken de aplastische rondingen. Antennes nog met coax en zaad in een sok, geurend naar kamille gemengd met nat speculaas. Jong zijn is zo mooi…"

"Zit je achter het meest nieuwe en hipste technologische apparaat van deze eeuw, kom je op een stukje internet over columns schrijven. En dat is nu exact wat ik zocht! Soms zoek je iets, en kan je het niet vinden. Maar nu wel! Ik zoek iets om mijn Nederlandse woordenschat in te verwerken. En dan zoek je, en zoek je, en dan VIND je!

Soms zoek je iets anders. En dan vind je het niet. Mannen, of vrouwen, pennen, papier, boeken, bekers of boodschappen, je vind het soms niet.

Maar nu heb ik het gevonden!

Groetjes Lieke"

(Lieke, Zelf een column schrijven)

"Daarom is bicat een lichtje, een vuurtoren voor de verloren lopende dolenden.
Want dat er velen op de dool. Een gevolg van zich onbestemd, zonder nuttig doel, afgevlakt en weinig bijzonder voelen maar misschien nog meer eengevolg van het vluchten voor deze zelfrealisatie, deze pijn van een ziel zonder importantie niet te hoeven voelen. En daar compensatie middelen voor zoeken en aangboden krijgen. Drugs, sex met dieren, sex met kinderen die geen leeftijd meer nodig schijnen te hebben, autorijden, schoeisel, weblogs, gangbangs, sport, wat al niet. Als het maar lijkt dat je vooral bezig bent. Al is het nietszeggend en immoreel, al is het bellenblazen met je mond dicht of een kraak zetten en minister zijn.

En dan is er bicat..aus blaue hinein zu uns gezogen, zonder eigenaren of aandeelhouders die stakingen uitlokken, zonder stompzinnig geleuter, nee, de magie van de fantasie, de fictie en de nederlandse taal aan de macht.
Een baken van troost, een zwoele geur vlak voor het slapen gaan, een enorme uitzinnige stapel draadjesvlees met dampende jus, een romance achter het frietkot, scooters en mobieltjes, vogels die hun eigen lied zingen, de eigen partituur kennen en geen regisseur of dirigent nodig hebben, de horror en thrill. Dat wat onbewust en ondergronds en ook van het leven zelf is. En niet wordt voorgeschreven door de krant, de tv, radio, politiek, banken en verzekeraars, speculanten die denken met 'de echte waarheid' om te gaan. Nee, ik ben geen echt schrijver maar wel groot fan van het schaarse bicat talent."
(Peter Novecento, Haagsche Post)

"Schuimbekkend van woede las ik de met een danige onverschilligheid geschreven colums betreffend de holocaust en Auschwitz. De flarden teksten vol schrijffouten en loze beweringen, getuigen van weinig historisch besef maar vooral een respectloze attitude jegens miljoenen slachtoffers. Vandaar mijn bijdrage met het verzoek de richtlijnen als opgesteld in de bijlage te respecteren en in acht te nemen.

vr groet

dhr. Papen"
(Daniël Papen, via email)

"Diep geroerd, met geknepen stembanden, omvloerste oogleden, brandend maagzuur en kloppende roede (het is tenslotte 5 december) mocht ik uw fraaie stuk proza over mijn getroebleerde netvlies laten glijden... De woorden vertalen zich moeiteloos in zielsetsende beelden. Dank!"
(bromde Zielknijper, 5 december 2005)

"Geachte heer,

Mag ik u verzoeken het plaatje van de te jonge dame van uw site te verwijderen. Er zijn namelijk nog al wat mensen die dit niet lollig vinden. Diverse klaag e-mails over gehad. Mag ik u er op attenderen dat het hier om Kinderporno gaat en de wetgever daar meer dan 4 jaar gevangenisstraf op heeft gezet. Ik ga ervan uit dat het om een misvertstand gaat, als moderator. Met vriendelijke groet.

Sociale Jeugd- en Zedenpolitie te Amsterdam
Commerciele zaken
020-5592585"
(i030142@planet.nl, 14 december 2004)

"Schitterend verwoord dat artikel over Clarence. Liep jaren met een missie, aan de voetballiefhebbers (niet de kenners) proberen uit te leggen dat Abe en Piet beter zijn dan het orakel uit betondorp. Was onbegonnen werk. Het klootjesvolk adoreert Ellen van Langen, Geesink en Rieu, en vinden mevrouw Blankers, Ruska en Roby lakatos maar niks, ze weten waarschijnlijk niet eens wie het zijn. Toen Keizer stopte heb ik jaren niet meer gekeken. Toen zag ik die Fin en een paar jaren later een Surinamer met een Nederlands paspoort (Had die Fin er ook maar een gehad). Ja en dan begint het heilige vuur weer te branden. Deze twee zijn tactisch en technisch het beste wat er op Nederlandse velden heeft rondgelopen (wat ik in mijn leven heb gezien). Keizer had niks met voetbal te maken, dat was ballet,kunst, en soms als het niet belangrijk was helemaal niks .En Abe ken ik van wat beelden, maar als je naar de verhalen over hem luistert hoef je de verteller maar in de ogen te kijken en herken je meteen de kenners uit die tijd."
(via mail, 23 oktober 2005)

"pedante snikkels, komen kut te kort. Webloggen is niet voor mietjes maar ook niet voor stoere geile binken, webloggen is namelijk een fenomeen, een spookbeeld voor blinden die zich vergapen aan de wijde wereld van het internet om zichzelf te ontmoeten, een monologue interieur te voeren en dan de echo terughoren, het internet dat een wonder is wat een dom irrationeel fenomeen is. Echt iets voor pedante snikkels en kale kutten die niet neuken maar wel in elkaars nek willen hijgen en tijd teveel hebben. Ik zou er helemaal niet aan beginnen en beroemd en rijk ben ik al, zegt het liefje. Ik heb de grootste en zij heeft de lekkerste en we verdoen de tijd liever in elkaar verstrengeld dan te vergooien op zo’n vervuilde weblogmarkt. Mot je alweer email beantwoorden enzo, in je vrije tijd, be je gek. Opzoute, stik dur maar in, Goossens, kijk maar uit dat ze niet vreemdgaan terwijl jij al die poen verdient, sneue wolf, ouwe rukker, voordat je het in de gaten hebt sta je een verschrikkelijk stinkend goedje op je scrotum te smeren terwijl je staat te huilen omdat je zo belazerd bent terwijl je het alleen maar goed bedoeld, voor ons allebei schatje, weetje, heerlijk met vakantie strax, saampjes, maar vanavond moet ik werken snappie, centjes verdienen mot pappie, kijk niet zo beteuterd, je wilt helemal niet naar de Lidl, je wilt daar nooit gezien worden zei je, nou dan. Nou tot strax dan, he ?"
(nove, 12 oktober 2005)

"Bicat.net, dat is toch die achterlijke webstek voor rukkende, boerende en altijd bezopen kerels? Dat zielige pathetische zooitje ongeregeldheden dat uitgebraakte hersenkwak probeert te verkopen als prozadrek? Natte winden, dikke drollen, kleverige onduidelijkheden? Slurptrekkende draaigorgels, voorhuidjogging avant la lettre en berensgrote buikglijers?" (Jeremias Schubbenrug, in Nova, 4 oktober 2005)

Reageerziekte

"Op een vrolijke dag toen ik aan mijn, voor al 11 jaar, allerbeste vriendin de liefde heb verklaard en binnen luttele seconden de meest euforische gevoelens door mijn ziel heen flitsten typte een verslag van school begon k te typen en dit kwam tevoorschijn op het samengeperste hoopje uitwerpselen wat ik beschouw als mijn laptop, want zoals velen het niet slecht zou doen als zij dit beseften is bezit enkel een illusie.

Conclusie & nawoord

Niet alleen symbolen hebben invloed op ons doen en denken, de manier waarop ieder mens zichzelf ziet en andere zegt meer over die persoon dan over anderen. Elk mens gaat zijn eigen weg, en het is jammer dat er uit commerciële geldzucht zoveel miscommunicatie ontstaat tussen mensen. Welk mens is beter, het mens dat genadeloos elke, in zijn ogen misdadiger, ritueel vermoord, of die mens die de opdracht geeft om onbewuste signalen stuurt via reclamespotjes en zo het materialisme hoger prijst dan het gevoel om bewust van jezelf en je daden te zijn? Draait het dan uiteindelijk allemaal om geld?
De een vermoord mensen die hun hele leven anderen pijn doen, en de ander roept het gevoel op dat er niets beter is dan nike schoenen in combinatie met een stoere jack met een bontkraag, dat gedoe met die bontkragen id volgens mijn theorie gebaseerd op het paringsgedrag van leeuwen, hoe groter en mooier de manen, des te meer aanzien ze hebben en kans op leiderschap en hoe meer kans ze hebben dat hun genen worden doorgegeven ;).
Door niet te realiseren waar je mee bezig bent, of niet wie, maar wát je eigenlijk bent, ontstaat er miscommunicatie en disharmonie in de maatschappij. Opgaan in de massa kan leiden tot afgunst en afkeer van het geloof in jezelf en in anderen.

En ik wens hierbij balkenende en zijn hele tweede kamer heel veel succes met het oplossen van de “problemen” hier in Nederland, want zo schieten we geen reet op.

Oja, en een gelukkig Nieuwjaar!

Zondag 7 januari 2007, Frank Hooijer"
(Frank Hooijer, 7 Januari 2007)

"Ik had het allemaal al wel eens meegemaakt en niets was mij te dol geweest: eonisme, vice anglais, flaggelatie, ja zelfs koprofagie. Ik was dan ook met graagte ingegaan op de omineus-priapische woorden en lubrieke blikken die "Ellen" tijdens ons gezamelijk consumeren eerder die avond op mij had gericht. Toen we, media nox, eenmaal in haar slaapkamer waren aangekomen, gaf zij steeds minder blijk van doorgaans aan haar toegeschreven mesquinerie. Integendeel,loodzwaar en onvermijdelijk hing het veile sneukelen in de lucht. Binnen no time was de vloer dan ook bezaaid met exuvieën en toonde zij mij haar zinnenprikkelende Junonische leest. Na intiem pidjetten en enige orogenitale schermutselingen (waarbij brod noch javelijn werd ontzien),sloegen wij serieus aan het procreëren. Cunnus en Curacaoënaar leken welhaast voor elkaar geschapen. Hoewel haar defloratie al enige tijd terug had plaatsgevonden, pandoerden wij als nooit tevoren, daarmee verschillende tenesmen bewerkstelligend. Het is maar goed dat haar echtgenoot van deze sluikmin nooit wat heeft gemerkt..."
(TiTo, mei 2006)

"Schrijf eens over vrouwen en hun plek of plaats in de allesverterende zakenoorlogen. Want als er stereotype mannen met diep verborgen schaamtegevoelens over hun potentie problemen en erectiestoornis (taboe naturlijk) dan is dat manifest in hun 'vlucht vooruit' in de freudiaanse wapencultuur. Elke geweerloop, elke zwaardere tank is een gestileerd erectiel apparaat vol dodelijke munitie opgepomnt met miljoenen kogels in een spurt naar het doel wat als lustsymboliek een 'lilith' in een duizelige extase zou moeten brengen want zo 'is de kracht van het leger'. Stoere mannen die eerst de vrouwen opgeilen, dan met hun duwtje in de rug erop los gaan om 'de vijand te onthoofden'. Ik als watje moet altijd vreselijk lachen om die serieuze gezichten die de mannen politici en militairen bij hun gepiep, gezeur en gezeik en hun broodnodige verklaringen trekken.
U, als warmbloedige heterovrouw zal zich wezenloos kunnen uitleven 'tussen de hitsige Jantjes'. Ik stel voor dat u zich een voorstelling maakt over de gang van zaken in de nachten op zo'n nomadenkamp met satellietvererbindingen in de maanloze nachten van de nieuwe woestijnen die worden ontgonnen, namens u en mij, natuurlijk, vanzelf, juist, nee, uiteraard. Het mag ook wel een andere uiterst vervelende erectiestoornis gaan, de ejaculatie praecox. Dat gaat dan vast over de linkse oppositie, denk ik dan, kunt u het fijn neutraal houden.

U bent toch op alle kaasmarkten thuis, hard op weg om zich te bekwamen in een genre waar sex met hoofdletters geschreven moet worden. Vooral de sex benadrukken, Lilith. Veel gore geile, harde, wrede sexscenes, met blinddoeken, kidnap, politiehandboeien, touwen en katrollen, gedwongen masturbatie tussen mannen, tussen vrouwen, scarring en kaalscheren en tot huilens toe dat gepomp met dildo's en dat monotone gezoem van vibratoren sfeervol brengen. Vooral geluiden en kleuren beschrijven, daar ben ik gek op."
(Peter Novecento)

"Is er iemand in de zaal die nog wil doneren aan een zielige arme homosexueuele neger met een onbeschrijflijke ziekte zwaargelovig te dom om te leren of te schijten die bovendien een oog mist en denkt dat de duivel soep in een blik stopt want hoe komt het er anders in en tegelijkertijd vreselijk gebukt gaat onder de laatste Tsunami of de vrees daarvoor want zijn geitenoog gaf vanmorgen onheil aan? Of anderszins zijn hypocriete tot op het bot zwarte geweten schoon wil kopen voor een luchtig schijntje of nóg liever zichzelf onsterfelijk wil maken over het lijk van een ander? Nee? Eénmaal? Andermaal? OK, dan ben ik ook pleite en met Marnix mee naar dat gruwelijk dure restaurant. Bovendien is het al na zessen en sta ik in de baas z'n tijd de wereld te redden en zo heb de cao dat nooit bedoeld. Howdoe en de mazzel. "
(Hein Buffelruft, 28 dec 2005)

"De liefde is groots, ze breekt zonder haar gebit te gebruiken door elke granieten kop heen, verzwakt de wil en maakt elke stoere kerel tot een week omhulsel, een schaduw van zichzelf, een brabbelend luierkind, elke vent verandert van binnenuit en geweldloos door haar rijke zegeningen. Je krijgt een rijpe korstkaas als huid en een hart van vloeibaar goud. Verpletterend is ze en zij, de liefde, de warme zomerse, niet de winterharde en verbitterde tak dus, zit nog steeds vol met geheimen waar niemand de sleutel van kan vinden. Mysterieus is ze, als de ondergrondse geheimzinnige dictatuur van wereldwijde, alomvattende bekabeling waarlangs dagelijks kilometers gecodeerde data tussen de continenten flitsen. De liefde is een tectonishe plaat die schuurt en krast en gangen boort voor lavastromen van vleselijkheid en voedzame sappen die op geen enkele dieet mag ontbreken. Daarom is ze schaars. Tot slot..we heben allemaal een gat van onderen, onthou dat. "
(Nove, relatietherapeut, 3 dec 2005)

"Thanks! Voor de eerlijke en ijskoude bieren vooraf om de ergste dorst te lessen na een lange en vermoeiende reis. En de Champage daarna in gelukkig niet van die zuinige hoeveelheden maar gewoon ruim bemeten pullen. Dank ook voor de wonderschone oester die in zijn natuurlijke habitat beschermd en koel lag te wezen toegedekt met een warme dekentje bosui-liefde en een tikje Tabasco-ondeugd onder die deken. Dank voor de kleinste en schattigste St. Jacobsoesters die ik proefde in Balsamicostroop. Eerbied voor de kort aangebrade en met ontbijtkoek gestoofde kwartel. Ik proefde een tint Orange Marmalade hoewel je zei dat het er niet in zat. Ik hou het erop dat de chefkok zijn geheimen heeft en, hoe hooggeëerd zijn publiek ook mag zijn, ál zijn details zullen ze nooit te horen krijgen. Met liefde deed ik mijn sommeliertaken en het ‘kut-sommelier’ omdat ik de glazen niet tot de nok vulde, neem ik op de koop toe. Onder de indruk was ik van je tzatziki met shrimp en rode grapefruit. Zoet en zuur zoals Bitter & Sweet zoals het leven zelf zoals harmonie zo mooi kan zijn. Ook onder de indruk was ik van je zeewolf met tomatenchutney. Een rode knipoog op een licht in de boter aangezet visje zoals de boter bij de vis behoort te zijn. Je bewees jezelf door met het produkt mee te koken en de zeeduivel vochtig te houden en over te laten lopen in het bedje van zuurkool omrand door koele en volle crême fraiche en slechts gestopt door mosterd. Het zal mijn gebrek aan woordenschat zijn geweest deze poëtische beleving van samenstelling aan mijn disgenoot heer Visser uit te leggen, aan de wijn waarin het beestje zwom heeft het niet gelegen. Emotioneel werd ik bij het aangezicht van mijn vrouw in jouw open keuken, verliefd op de chefkok die zijn konijntje aan de haak had geslagen. Uit het konijnengezin weggetrokken, de zuigelingen achtergelaten en deskundig ontdaan van fluffy flaporen en prachtig gevild en daarna één minuutje aangebraden in de volle boter. Ach, je zei het nog, ‘nog even in de oven en gekeken hoe lang’ in antwoord op de vraag hóe lang dan, zoals Sebastiaan Bach ook vindt dat de piano zichzelf speelt. U zij geprezen met bijzondere gaven, maar het zal mijn eenvoudige ziel zijn die het zo ziet. De ingekookte fond een tikje gezoet nog niet eens meegerekend evenals de witte bonen-truffelpuree en rode kool met vijgen die in een restaurant van naam de kaart had kunnen aanvoeren. Jammer dat je er niet bij was met de kaas. Het zal de tol van de roem zijn geweest of de spanning van het koken op zulk een hoog nivo. Het siert de man die ook gewoon maar een mens van Vleesch & Bloed is gebleven. Het was uit de kunst hoe wij genoten van een walnoot uit Frankrijk gekraakt op de wals van braakgeluiden die wij van boven hoorden komen. Waarschijnlijk was je druk doende in de homard-naire. Het dessert ben ik kwijt evenals het betoog dat ik hield, maar dat was ik toen al kwijt. Het betoog hou je van mij tegoed. Ik zal het je vertellen als ik de liefde verklaar aan mijn vrouw zoals jij gisteren de keuken in het algemeen en ons in het bijzonder de liefde verklaarde. "
(Kiers de Maison, 27 november 2005)

"Ach, heer bicat, nu we het over eten en drinken hebben. Ik kan u te allen tijde aanraden, maar toch vooral in de herfst, van de ganzenlever te proeven. Zoekt u daarbij een zo eenvoudig mogelijk bewerkte ganzenlever, dus geen paté, niets met geconfijte uien of anderszins toevoegingen. U wilt ganzenlever proeven die met de hand is schoongemaakt door een oud boerenvrouwtje die hooguit peper, zout en wat cognac toevoegde en daarna op 70 graden in de oven met de deur op een kier de lever zachtjes liet warm worden. Niet smelten, want dan scheidt het vet van de lever en bent u uw produkt kwijt. Nee, u wilt de lever verwarmen zodat lever, peprer, zout en cognac een geheel gaan vormen. Dat wat u wilt proeven is de waarheid en niets anders dan de waarheid. Slaat u overigens wel in grote hoeveelheden in, niets zo erg als aan het einde te moeten constateren dat u nog wel wat had gelust. Nee, met veel dingen is het zo dat we nèt even meer moeten eten dan ons lief is. Nèt dat decadente punt van overdaad aantikken. Schenkt u daarbij een Gewürztraminer en bij voorkeur hoe ouder hoe beter en liever nog een Grand Cru dan een gewone. Maar als u dan toch uit wilt pakken dan komt u niet heen om de Tokay Pinot Gris.
Daarbij geserveerd met warm en geroosterd brioche brood."
(Harrie Stamper, 23 oktober 2005)

"Of die klassieke Suske & Wiske (het was nummer 78 als ik het goed heb): De Kakkende Kakkerlakken, die aflevering waarin Tante Sidonia in haar keuken te maken heeft met een steeds groter wordende populatie kakkerlakken, die voortdurend alles onderschijten, niet in de laatste plaats de biefstuk met friet die Tante speciaal voor Lambik had gebakken, tot grote woede van onze favoriete zeshaarder, die gelijk een spuitbus pakt en erop los begint te spuiten, dit tot groot enthousiasme van zowel Suske als Wiske, die duchtig beginnen mee te spuiten (we hebben het hier duidelijk over de periode waarin Suske en Wiske nog net zo milieubewust waren als George W. Bush die zijn privejet vanuit Kyoto liet terugvliegen naar zijn range in Texas omdat ie z'n favoriete cowboy-hoed was vergeten), maar in de spuitbus van Lambik blijkt een goedje te zitten dat er voor zorgt dat de kakkerlakken de volgende dag het formaat van een jong paard hebben (professor Barabas had een lege spuitbus gebruikt om zijn nieuwe groei-middel te testen en vergeetachtig als hij was, had hij het bij Tanta Sidonia laten liggen, puur uit teleustelling, want ook na gebruik van het groeimiddel had Tante Sidonia de professor uitgelachen toen hij zijn broek naar beneden deed), afijn, nu de kakkerlakken gegroeid zijn, schijten ze nog harder met als gevolg dat tante Sidonia, Lambik, Suske en Wiske hun huis worden uitgescheten, waarna ze Jerommeke erbij halen, wiens enige bijdrage een ENORME scheet is, gelukkig komt professor Barabas eraan met een grote smile op z'n mombakkes en een nog grotere bobbel in de broek die, zo zal even later blijken, amper in staat is de steeds groter wordende penis van Barabas te verhullen met als gevolg dat Tante Sidonia, gek van geilheid, zich op professor Barabas stort die vrijwel onmiddellijk klaarkomt en bovenop een van de reuzekakkerlakken kwakt die dan weer vrijwel onmiddelijk in elkaar krimpt en in het niets oplost, waarna ook Lambik en Suske en Jerommeke hun apparaat bewerken met het groeimiddel, zodat ze de volgende dag, onder de stimulerende leiding van Tante Sidonia en Wiske, de kakkerlakken dood masturberen. Knipoog Wiske. Einde."
(Max J. Molovich, 23 Augustus 2005)

"De vergelijking ‘vleesetend’ en ‘vrouw’ is een natte wensdroom. Het is veelbetekende symboliek dat er aan vegetarische mutaties man/vrouw/ hermafrodiet wordt gewerkt door de wetenschappelijke elite. Weten zij soms meer? Staat ons Armageddon te wachten ? De finale segregratie, het schisma van de sexen en de ondergang van hun zondige sexueel verkeer als geheime wapen om de wereldbevolking eindelijk zonder oorlogen te kunnen reguleren ? Reincarneren in een plantaardig bestaan in een potje aarde van robotformaties die miljoenen grijze racks van vruchtdragende en geurige planten produceren onder uiterst secure en berekende condities , zonder vrij zon of maanlicht, zonder zicht of gehoor, zonder tastzin, zonder geluid van wind en zee."
(nove, 6 Juni 2005)

Zelfbeschouwing

"Een man van middelbare leeftijd, beet je te dik, beetje te morsig. Baardje of sik wellicht. En witte schilfertjes sieren zijn gelaat. Hij rookt en hij drinkt, maar in tegenstelling tot wat hij ons graag wil doen geloven, niet teveel. Hij is een ambtenaar, schaaltje 9. verder een liefhebbende vader die zijn frustratie over het uitblijvende en waarschijnlijk nooit meer komende grootse leven heeft verruild voor een soort van komisch cynisme. Hij neemt het niemand kwalijk behalve misschien soms zichzelf, maar dan alleen na een Westmalle Tripel te veel. Hartstochtelijk supporter van NAC of een andere club ten zuiden van de grote rivieren, want dat hij een Brabander is moet haast wel. Zo stel ik mij Kiers voor, maar wellicht is het wel gewoon die homofiele Indo die bij Serudang de lege borden ophaalt..who knows.."
(Andy Möller, Gelsenkirchen)

"Het is vast een meteroloog, een weermenneke met een gesmoorde sexualiteit, eentje met een enorm taboe. Een vrijgezelle biologieleraar met verlatingsangst kan ook. Zo'n eenzaam type die nog steeds bij zijn moeder woont en al jaren lesgeeft in het basisonderwijs. Zo'n anonieme 13 inhetdozijnman die spaarzaam leeft, de piepers schilt en de afwas doet, zo eentje die op de middagwandeling met het hondje van moeders vanachter de krant bij een speeltuin of in het park naar stoeiende of voetballende jochies kijkt en de pijn verzwijgt. Een masochist die het taboe koestert.
Zo'n kleffe smeerlap van een potentiele serieverkrachter met banden in een hechte kerkgemeenschap waarop moeders zo trots is omdat hij naast het lesgeven ook nog als hobby het locale knapenkoor dirigeert. Zo eentje die maar beter melancholieke verhaaltjes moet blijven schrijven. "
(Nove, 22/11/2005)

"Ach ja, leuk, schrijvers.

Beetje zo in je donkere hol aan de wereld knagen. Puur verongelijkt verdedigen van een door mede niet-aanwezigen geschapen superieure schertswereld. Lurken aan je pijp. Pijpen aan je lurk. Woorden in langgerekte nadenkzinnen omzetten. Protserige taalvlekjes. Huilerige holheden. Fletse vondsten. Massieve monomane monsters. Een zielige berg toevoegingen aan de duistere put die al veel te lang overstroomt door de gemankeerde bijdragen van nerveus krabbelende geesten met een ongepast gevoel van eeuwigheid.

Die sfeer.

Geef mij maar parkeerwachten. "
(Marnix, 21/11/2005)