stoel
 
 

Navigatie

de voorplecht
louter proza
louter poëzie
liaisons
nostalgie

colofon/contact

Dankbaar

Uitgelogd

Huishoudelijk

5 oktober 2005

Advertentieboer webstats4u, voorheen nedstat, kan de vinketering krijgen. Vanaf vandaag verdwijnt deze teller, de bezoekcijfers zijn bewaard voor het nageslacht en voortaan tellen we verder met Awstats. Koffiebonnen kunt u ophalen bij Tante Miep.

  Eieren met spek - L*

Vrijdag, 17 November 2006

Eieren met spek

Het was winter en niemand dacht aan vechten. Elke ochtend waren we alleen al twee uur bezig om naar hout voor het vuur te zoeken. En zelfs dan was het nog een kunst om het de hele dag aan te houden. We lagen ingegraven rond Huesca, een bergachtig gebied waar de aarde rood is en rotsen als immense vingers uit de grond steken. Onze stelling lag op een heuvel waarvanaf je aan de ene kant het dal in keek en aan de andere kant de stad kon zien liggen. Zo’n vierhonderd meter verder, op de tegenoverliggende heuvels, lagen de stellingen van de fascisten. Die hadden het ook koud.

Af en toe zag je iemand snel van de ene naar de andere loopgraaf rennen. We namen niet eens de moeite om te schieten. En zij hadden er ook niet veel zin in. Hoewel, eens in de zoveel dagen vloog er een salvo over, min of meer uit routine veronderstel ik, zodat we niet vergaten dat ze er nog waren. Nou ja, je hield je hoofd sowieso laag, want hoewel het winter was, was het nog steeds oorlog en onvoorzichtigheid kon je duur komen te staan in elk seizoen.

Maar toch was je niet echt bezig met de oorlog in de zin van vechten en elkaar doden, het was meer een kwestie van overleven en van wie de langste adem had. In de lente, als het weer beter zou worden en onze vingers niet meer verkrampt waren van de kou, dan zouden we weer gaan vechten. Maar op dat moment was onze grootste zorg warm en droog te blijven en genoeg te eten. Dat lukte trouwens ook niet altijd, want de bevoorrading was onregelmatig en je wist nooit wanneer er weer nieuwe voorraden kwamen. En je moest altijd maar afwachten wat het was, een keer zonden ze ons tweehonderd exemplaren van Loonarbeid en Kapitaal, en eerlijk gezegd vond niemand dat te vreten.

Zij aan de overkant, zoals we ze noemden, hadden ook honger. Nog erger dan wij en soms had je medelijden met ze. Het fascistenleger bestond voor een groot deel uit dienstplichtigen, jongens van het platteland die geen idee hadden van wat ze er deden of waarom ze er zaten. Het enige dat ze wisten, was dat ze wilden leven en geen honger wilden lijden. Brood en olijfolie was het enige dat ze kregen. Hoe we dat wisten? Van de deserteurs. Elke dag kwamen er wel twee of drie van ze met opgestoken armen door het niemandsland naar onze stellingen gerend en het eerste wat ze dan vroegen was eten.

Dit was ook een manier om de oorlog te winnen, en ik moet eerlijk zeggen dat er dit keer over was nagedacht door het hoofdkwartier. Het was te koud om te vechten, wat het niet mogelijk maakte de fascisten te verslaan door ze te doden, dus hadden ze er wat op bedacht. In een kuil, een paar meter achter onze voorste loopgraaf, hadden we een versterkte megafoon opgesteld. Deze stond gericht op de linies van de fascisten. En elke dag, rond een uur of acht ’s ochtends, kwam daar Juan de Lange, uit Tarragona, ook wel Juan de Prater genoemd, achter de microfoon zitten. De microfoon stond op een kleine houten tafel, er stonden twee stoelen bij. Op een ervan ging Juan dan zitten en op de andere legde hij zijn benen over elkaar geslagen neer. Dan stak hij een sigaret op, keek even peinzend naar boven en trok de microfoon naar zich toe:

‘Kameraad-arbeiders in dienst van de vijand, ik groet u! Het was weer een koude nacht, gelukkig hadden we een behaaglijk vuur en had ik het niet koud. Ik heb prima geslapen, dank u! Na de maaltijd van gisteravond, die bestond uit heerlijke tortilla’s gemaakt van verse eieren, garnalen en peterselie, voelde ik mij zo voldaan dat ik pardoes in slaap ben gevallen. Het kan ook door de wijn uit Extremadura zijn gekomen. Een koppig wijntje, maar eentje die over je tong dartelt als een danseresje uit Mérida. Al met al was het een heerlijke maaltijd!’

Wij keken ondertussen uit over het niemandsland of er al hongerige fascisten onze kant uit kwamen. Meestal duurde dat even, maar je wist nooit. We zaten daar dan verstopt achter de zandzakken, uitkijkend door onze verspiedgaten, een beetje te grinniken om wat de lange allemaal verzon. Elke dag bedacht hij een nieuw menu dat hij zogenaamd had gegeten de vorige avond. Hij ging verder:

‘Kameraden, het is tijd om te ontbijten! Kom erbij, we zijn allemaal werkers, we willen deze oorlog niet, we willen niet doden en gedood worden, we willen eten en teruggaan naar onze vrouwen en kinderen en onze moeders en zussen. We verwelkomen de heldhaftige werkers die het fascistenjuk afgooien en ons hier bij het ontbijt gezelschap willen houden!’

En op dat moment begon hij allerlei geluiden te maken met het servies en het bestek dat hij op de tafel had liggen. Hij schonk water in een beker die voor de microfoon stond en keuvelde erop los met enkele van de soldaten die bij hem in de buurt stonden te kijken en die zogenaamd ook aan het ontbijten waren. Het klonk gezellig, alsof je op een zondagmorgen wakker wordt en vaag het geluid van ontbijtende mensen hoort ergens beneden je in de keuken of de eetkamer. Kilometers ver kon je het horen, je kon de koffie bijna ruiken.

‘Geef mij nog een stuk brood, kameraad...’ zei hij zogenaamd met zijn mond vol in de microfoon. ‘We hebben hier een heerlijk ontbijt! We hebben brood en verse koffie. En kaas! En we zitten nu aan de eieren met spek, heerlijk gewoon, kameraden! Eieren met spek!’

En zo ging dat een half uur door, en meestal, niet lang daarna, verscheen er dan een aantal soldaten van het fascistenleger met een witte vlag of opgeheven armen aan de rand van onze stelling. We fouilleerden ze en brachten ze naar de tafel waar de prater lachend een sigaret zat te roken. Hij verwelkomde ze en deelde brood aan ze uit dat ze meteen begonnen op te eten. Het waren soms nog kinderen, kinderen met ingevallen wangen en grote diepliggende ogen. Ik had medelijden met ze, ze hoorden niet in een oorlog en we hadden ook geen eieren met spek.

Uiteindelijk, later, na zoveel jaren, ging alles verloren. Ik moest de Franse grens over vluchten en ben terug naar Nederland gegaan. Spanje, de oorlog, de kou en Juan, de lange, de prater, en zijn eieren met spek, zal ik echter nooit meer kunnen vergeten.

¡Visca la veritat i la justícia! ¡Visca la Revolució Socialista! ¡Visca el P.O.U.M.!

door L*

  Ode aan het meisje van kassa vier
  Het huis in de polder

GroenLinks zal wel geschokt zijn en verbijsterd en wil een parlementair onderzoek na dit verhaal, de bloedhonden.
bromde Kiers om 09:51 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Een waarlijk hartverwarmende oorlog. Daar kunnen ze in Irak nog wat van leren!
bromde Vilé om 12:58 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Kijk, verschroeide aarde. Of was dat een andere oorlog? Ik vond het een mooi verhaal. Bovendien kreeg ik ineens het verlangen om Land and Freedom van Ken Loach weer eens terug te zien. Zijn er eigenlijk wel eens verhalen of boeken geschreven of films gemaakt die het standpunt van de fascisten hebben gekozen om een verhaal te vertellen? Ja, je vraagt je zo nu en dan wat af op zo’n vrijdagmiddag.
bromde Max J. Molovich (URL) om 15:05 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Bedoelt u dat militante Fries Elfstedentocht-fascisme van de laatste tijd, een hinderlijke drang naar de polder nu de nachten weer lengen maar de winter niet wil strengen?
bromde Kiers om 15:22 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Interesant stuk, eens wat anders dan bedorven eendelever in Parijs.
bromde Ouwe (URL) om 16:34 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Lekker voor de donkere herfstavonden. Kijken of ik spek in huis heb.

He. Het ligt in de kelder.
Goeie kans dat ik vanavond spektakel.
bromde Hoof om 22:19 (op Vrijdag, 17 November 2006)

Goeie vraag Molovich. Hans Grimm [1875 – 1959] en Hanns Johst [1890 – 1978] waren bijvoorbeeld fascistische schrijvers.
bromde Spencer Brandsen () om 00:25 (op Zaterdag, 18 November 2006)

Mahler, Nietzsche ?
Verder de gehele godverse burgerlijke pers en hun mediaoutlets natuurlijk, ja, die zitten strak in het zadel, hoor. Vooral de snoeiharde propaganda van de RTL Redactie doet het goed. Het beleggen is topsport geworden, het gestaalde kader roert zijn duivelse staart met verve in het bloed des volken, de dappersten schieten weliswaar maar het gaat hoog over, men mist focus, doel, gedesorienteerd als ze zijn door de tegenstrijdigheid van de berichten die hen de schellen op de ogen toveren.
Het vermalen van schedels tot stukgoederen als handzame limonadeglazen met logo voor de beurshandel om de exportwinsten van het BNP op te krikken, is booming. Het feestgedruis over de laatste toevoeging aan het familiekapitaal komt uit de danszaal met jazz orkestje vol bloeddronken dandy’s, makelaars en hun meesteressen, Het is stuitend maar de bittere pil van de noodzaak moet binnengehouden worden. De boulevardpers i.v.m de columns van morgen moet ronken.

Kafka is back, stronger, harder, the spooks, the fetisch of power, the controlled speak of logistics, the bulkcontainervaart, it is not defetead, it’s still among us, dear friends. They call it politics and the mingeling of happy crowds. Frightning, this lullaby on the eve of destruction.
bromde PF om 01:09 (op Zaterdag, 18 November 2006)

PF, ik wil je knuffelen. Maar ik pas niet in de kom en jij bent zwart. Hoe nu verder?
bromde bicat om 01:31 (op Zaterdag, 18 November 2006)

jaja, blablabla en nog heeft de mensheid zijn doel niet gevonden…wahwahwah
bromde L* (URL) om 10:19 (op Zaterdag, 18 November 2006)

De Baron moet gewoon laten komen wat er komt en op tijd duiken. Blauwe ogen hebben niets genetisch of voorlijks, kun je net zo goed overslaan voor het souper. Je kunt er ook een asbak op plaatsen, mits ze in een rijkostuum met mooie highgloss zwartlaklaarzen past en laat al het haar in een knotje met een netje opgebonden in haar nekkie todat de gasten zijn vertrokken voor het uitbuiken in de tuin of het spelen in uw labyrinth van buxushagen.

Beveel uw hond het haarnetje los te trekken, zet beethoven keihard op en zeg haar haar tong zo ver mogelijk naar haar neusje te brengen.

Als de asbak valt, sla haar op haar snoetje.
Knoop uw rits open en biedt haar uw roede en laat haar gezellig pijpen. Sluit af met sterke koffie, couberg -ijs, bourbon, gebak, whatever.
bromde PF om 17:00 (op Zondag, 19 November 2006)

PF, om onduidelijke redenen zoek ik een reïncarnatie achter u. Of nee, eigenlijk niet om onduidelijke redenen, ik voel gewoon dat u een eerder leven heeft gehad op een decadent Frans kasteel een paar eeuwen van hier. En misschien hebben wij wel hetzelfde roemruchte verleden, ik ben namelijk ook gek op sterke koffie, gebak en het aanbieden van mijn roede.
bromde Kiers om 18:23 (op Zondag, 19 November 2006)

Wel, Kiers, is elk verleden niet roemrucht. In diverse gradaties, soit, maar min of meer delen we een roemrucht collectief verleden, dat van de voorvaderen die het pad effenden. Waar dat pad heengaat en of er toekomst bestaat is met de dag meer onzeker.
Voor de meesten dan toch,want wie sappelt er nog niet ?
Bij wie gaat het gestaag crescendo, ik ken er geen. Het gaat puur slecht. De zweep knalt.

Kniel en ontvangt onze straf, gij heidens ontuchtig volk. De bedelstaf is nog te ruim beloond. Sterf, oudje, jij met die bochel, jij spasticus, da’s handiger voor alle partijen.
Valt er meer te delen onder minder, scheelt ons harder werken, etc.

Montesqieu, T.d.Chardin, Robespierre ! Voltaire ! V. Hugo! J’Accuse ! Menteurs ! Cruelle Cochons ! Criminelles !
bromde PF om 02:49 (op Maandag, 20 November 2006)

PF, ik zie uit naar woensdag als wij, eens een trots volk van dijkenbouwers, slavendrijvers, peperhandelaren en technisch vernuftigten denk aan de Doornse Automobiel Fabrieken en de Fokker broeders, wij hadden Duitsers kunnen zijn maar waren net te laat met ons gedachtegoed, naar de stembus gaan en onze ware aard tonen. Voor Volk en Vaderland met één krachtige leider!
bromde Kiers om 08:15 (op Maandag, 20 November 2006)

Nou, tis dat je op werk, sportkantine en kroeg er in geloven dat ik meestem uit wraak.
Of het constitutioneel bestel, dat rechtsgevoel, die warme hartelijke democratie strax voor komende generaties nog bestaat, is een open vraag.
De globalisatie en ontmanning door de boulemie van grootgrutbedrijven en de militaire lafaards, ze eigenen zich steeds meer toe, ze investeren niet maar stelen het nog uit de maag..baart me zorgen. Anorexia Rex, daarom gaat het, het wordt nog eens ouderwets ‘buigen of barsten’ voor de oppositie. Loeispannend als het je broodheer is, minder relevant als je ‘de kost verdiend’, gratis geld verdient op de herinvesteringen van de ingekookte rente of dividenten en rendementen van de aandeelhoudersposities op de markt, die van de vrije koopmans gilden en financiele klasse.
bromde PF om 18:46 (op Maandag, 20 November 2006)

Voor de rest vraag ik me af wie er hier van al die ‘politici- democraten’ dat alibi om de zakenpief uit te hangen met de ‘mataklap’ rondloopt want ze verzanden steeds opnieuw in plichtsverzaking en apathie en laten de scharrelaars, de laagsten onder de laagsten, de non-valeurs bij geboorterecht, kortom de werkende massa’s hun de ‘issues’, ‘problemen’, ‘kwesties’, ‘knelpunten’, ‘speerpunten’, ‘prioriteiten’ en ‘crises’ en ‘ aandragen.
Ik stem tegen de theologie van kapitaalzucht in het algemeen en de politicologie van de ambtelijke status van het burgerschap.
De simulanten moeten weg uit het centrum van de legislatuur, de constitutionele macht behoort op straat. Bedelmonnikken bvb. zijn geen ‘persona non grata’ in mijn boekje. Op bedelen staat verlies van rechten, gevang, bedelen is misdrijf, perfide en malafide maar je in de rondte stelen als speculant is bonafide, geoorloofd voor de wetten van het land. Dat is een kleine aanteekning van de decadentie en verschuiving van waarden, het is een tamelijk ondraaglijke paradox voor een staatsburger, een kuddemens, dit stemvee wat zich mag melden- participeren, gezellig meedoen moet, bij het baasje om zich nog maar eens 4 jaar de kloten te laten aandraaien als handmak, murwgebeukt, ,afgestoempte, aftandse stier door zgn. meer geciviliseerd, beter geadapteerd volk. Volkrepresentatie is hier geprofessionaliseerd, tot een specialisme verworden en hoewel ik het stemrecht een basisnorm, de ondergrens van al wat gaat beschouw, is het vaak genoeg een dode letter en slaapt men in haagse de slaap der onschuldigen en gaapt je aan als een geslagene, een machteloze kwat want het Rijksbestuur heeft geen eer meer te verdedigen. De eer is hen ontstolen door de conjunctuur, de economie die hen vreselijk in de steek laat.
En dat is allemaal mijn schuld, ik ben de failed state in person. Ja ,dag ..
bromde PF om 19:38 (op Maandag, 20 November 2006)

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Epistels die ouder zijn dan 7 dagen krijgen een bonusvraag om spamscriptjes een loer te draaien.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.het slijk der aarde

 

Holle retoriek

"Aarsema, dan komen de tachtigerjaren puberale streeptinten van de eerste kabeltv binnen op mijn kolkende oogbollen als de tube mayonaise leeggeknepen in in een onderzoekende puberkringspier . Vage opgedroogde veegklodderstrepen op de dikke zware afstandsbediening die het allang niet meer doet. Bolle schermen versterken de aplastische rondingen. Antennes nog met coax en zaad in een sok, geurend naar kamille gemengd met nat speculaas. Jong zijn is zo mooi…"

"Zit je achter het meest nieuwe en hipste technologische apparaat van deze eeuw, kom je op een stukje internet over columns schrijven. En dat is nu exact wat ik zocht! Soms zoek je iets, en kan je het niet vinden. Maar nu wel! Ik zoek iets om mijn Nederlandse woordenschat in te verwerken. En dan zoek je, en zoek je, en dan VIND je!

Soms zoek je iets anders. En dan vind je het niet. Mannen, of vrouwen, pennen, papier, boeken, bekers of boodschappen, je vind het soms niet.

Maar nu heb ik het gevonden!

Groetjes Lieke"

(Lieke, Zelf een column schrijven)

"Daarom is bicat een lichtje, een vuurtoren voor de verloren lopende dolenden.
Want dat er velen op de dool. Een gevolg van zich onbestemd, zonder nuttig doel, afgevlakt en weinig bijzonder voelen maar misschien nog meer eengevolg van het vluchten voor deze zelfrealisatie, deze pijn van een ziel zonder importantie niet te hoeven voelen. En daar compensatie middelen voor zoeken en aangboden krijgen. Drugs, sex met dieren, sex met kinderen die geen leeftijd meer nodig schijnen te hebben, autorijden, schoeisel, weblogs, gangbangs, sport, wat al niet. Als het maar lijkt dat je vooral bezig bent. Al is het nietszeggend en immoreel, al is het bellenblazen met je mond dicht of een kraak zetten en minister zijn.

En dan is er bicat..aus blaue hinein zu uns gezogen, zonder eigenaren of aandeelhouders die stakingen uitlokken, zonder stompzinnig geleuter, nee, de magie van de fantasie, de fictie en de nederlandse taal aan de macht.
Een baken van troost, een zwoele geur vlak voor het slapen gaan, een enorme uitzinnige stapel draadjesvlees met dampende jus, een romance achter het frietkot, scooters en mobieltjes, vogels die hun eigen lied zingen, de eigen partituur kennen en geen regisseur of dirigent nodig hebben, de horror en thrill. Dat wat onbewust en ondergronds en ook van het leven zelf is. En niet wordt voorgeschreven door de krant, de tv, radio, politiek, banken en verzekeraars, speculanten die denken met 'de echte waarheid' om te gaan. Nee, ik ben geen echt schrijver maar wel groot fan van het schaarse bicat talent."
(Peter Novecento, Haagsche Post)

"Schuimbekkend van woede las ik de met een danige onverschilligheid geschreven colums betreffend de holocaust en Auschwitz. De flarden teksten vol schrijffouten en loze beweringen, getuigen van weinig historisch besef maar vooral een respectloze attitude jegens miljoenen slachtoffers. Vandaar mijn bijdrage met het verzoek de richtlijnen als opgesteld in de bijlage te respecteren en in acht te nemen.

vr groet

dhr. Papen"
(Daniël Papen, via email)

"Diep geroerd, met geknepen stembanden, omvloerste oogleden, brandend maagzuur en kloppende roede (het is tenslotte 5 december) mocht ik uw fraaie stuk proza over mijn getroebleerde netvlies laten glijden... De woorden vertalen zich moeiteloos in zielsetsende beelden. Dank!"
(bromde Zielknijper, 5 december 2005)

"Geachte heer,

Mag ik u verzoeken het plaatje van de te jonge dame van uw site te verwijderen. Er zijn namelijk nog al wat mensen die dit niet lollig vinden. Diverse klaag e-mails over gehad. Mag ik u er op attenderen dat het hier om Kinderporno gaat en de wetgever daar meer dan 4 jaar gevangenisstraf op heeft gezet. Ik ga ervan uit dat het om een misvertstand gaat, als moderator. Met vriendelijke groet.

Sociale Jeugd- en Zedenpolitie te Amsterdam
Commerciele zaken
020-5592585"
(i030142@planet.nl, 14 december 2004)

"Schitterend verwoord dat artikel over Clarence. Liep jaren met een missie, aan de voetballiefhebbers (niet de kenners) proberen uit te leggen dat Abe en Piet beter zijn dan het orakel uit betondorp. Was onbegonnen werk. Het klootjesvolk adoreert Ellen van Langen, Geesink en Rieu, en vinden mevrouw Blankers, Ruska en Roby lakatos maar niks, ze weten waarschijnlijk niet eens wie het zijn. Toen Keizer stopte heb ik jaren niet meer gekeken. Toen zag ik die Fin en een paar jaren later een Surinamer met een Nederlands paspoort (Had die Fin er ook maar een gehad). Ja en dan begint het heilige vuur weer te branden. Deze twee zijn tactisch en technisch het beste wat er op Nederlandse velden heeft rondgelopen (wat ik in mijn leven heb gezien). Keizer had niks met voetbal te maken, dat was ballet,kunst, en soms als het niet belangrijk was helemaal niks .En Abe ken ik van wat beelden, maar als je naar de verhalen over hem luistert hoef je de verteller maar in de ogen te kijken en herken je meteen de kenners uit die tijd."
(via mail, 23 oktober 2005)

"pedante snikkels, komen kut te kort. Webloggen is niet voor mietjes maar ook niet voor stoere geile binken, webloggen is namelijk een fenomeen, een spookbeeld voor blinden die zich vergapen aan de wijde wereld van het internet om zichzelf te ontmoeten, een monologue interieur te voeren en dan de echo terughoren, het internet dat een wonder is wat een dom irrationeel fenomeen is. Echt iets voor pedante snikkels en kale kutten die niet neuken maar wel in elkaars nek willen hijgen en tijd teveel hebben. Ik zou er helemaal niet aan beginnen en beroemd en rijk ben ik al, zegt het liefje. Ik heb de grootste en zij heeft de lekkerste en we verdoen de tijd liever in elkaar verstrengeld dan te vergooien op zo’n vervuilde weblogmarkt. Mot je alweer email beantwoorden enzo, in je vrije tijd, be je gek. Opzoute, stik dur maar in, Goossens, kijk maar uit dat ze niet vreemdgaan terwijl jij al die poen verdient, sneue wolf, ouwe rukker, voordat je het in de gaten hebt sta je een verschrikkelijk stinkend goedje op je scrotum te smeren terwijl je staat te huilen omdat je zo belazerd bent terwijl je het alleen maar goed bedoeld, voor ons allebei schatje, weetje, heerlijk met vakantie strax, saampjes, maar vanavond moet ik werken snappie, centjes verdienen mot pappie, kijk niet zo beteuterd, je wilt helemal niet naar de Lidl, je wilt daar nooit gezien worden zei je, nou dan. Nou tot strax dan, he ?"
(nove, 12 oktober 2005)

"Bicat.net, dat is toch die achterlijke webstek voor rukkende, boerende en altijd bezopen kerels? Dat zielige pathetische zooitje ongeregeldheden dat uitgebraakte hersenkwak probeert te verkopen als prozadrek? Natte winden, dikke drollen, kleverige onduidelijkheden? Slurptrekkende draaigorgels, voorhuidjogging avant la lettre en berensgrote buikglijers?" (Jeremias Schubbenrug, in Nova, 4 oktober 2005)

Reageerziekte

"Op een vrolijke dag toen ik aan mijn, voor al 11 jaar, allerbeste vriendin de liefde heb verklaard en binnen luttele seconden de meest euforische gevoelens door mijn ziel heen flitsten typte een verslag van school begon k te typen en dit kwam tevoorschijn op het samengeperste hoopje uitwerpselen wat ik beschouw als mijn laptop, want zoals velen het niet slecht zou doen als zij dit beseften is bezit enkel een illusie.

Conclusie & nawoord

Niet alleen symbolen hebben invloed op ons doen en denken, de manier waarop ieder mens zichzelf ziet en andere zegt meer over die persoon dan over anderen. Elk mens gaat zijn eigen weg, en het is jammer dat er uit commerciële geldzucht zoveel miscommunicatie ontstaat tussen mensen. Welk mens is beter, het mens dat genadeloos elke, in zijn ogen misdadiger, ritueel vermoord, of die mens die de opdracht geeft om onbewuste signalen stuurt via reclamespotjes en zo het materialisme hoger prijst dan het gevoel om bewust van jezelf en je daden te zijn? Draait het dan uiteindelijk allemaal om geld?
De een vermoord mensen die hun hele leven anderen pijn doen, en de ander roept het gevoel op dat er niets beter is dan nike schoenen in combinatie met een stoere jack met een bontkraag, dat gedoe met die bontkragen id volgens mijn theorie gebaseerd op het paringsgedrag van leeuwen, hoe groter en mooier de manen, des te meer aanzien ze hebben en kans op leiderschap en hoe meer kans ze hebben dat hun genen worden doorgegeven ;).
Door niet te realiseren waar je mee bezig bent, of niet wie, maar wát je eigenlijk bent, ontstaat er miscommunicatie en disharmonie in de maatschappij. Opgaan in de massa kan leiden tot afgunst en afkeer van het geloof in jezelf en in anderen.

En ik wens hierbij balkenende en zijn hele tweede kamer heel veel succes met het oplossen van de “problemen” hier in Nederland, want zo schieten we geen reet op.

Oja, en een gelukkig Nieuwjaar!

Zondag 7 januari 2007, Frank Hooijer"
(Frank Hooijer, 7 Januari 2007)

"Ik had het allemaal al wel eens meegemaakt en niets was mij te dol geweest: eonisme, vice anglais, flaggelatie, ja zelfs koprofagie. Ik was dan ook met graagte ingegaan op de omineus-priapische woorden en lubrieke blikken die "Ellen" tijdens ons gezamelijk consumeren eerder die avond op mij had gericht. Toen we, media nox, eenmaal in haar slaapkamer waren aangekomen, gaf zij steeds minder blijk van doorgaans aan haar toegeschreven mesquinerie. Integendeel,loodzwaar en onvermijdelijk hing het veile sneukelen in de lucht. Binnen no time was de vloer dan ook bezaaid met exuvieën en toonde zij mij haar zinnenprikkelende Junonische leest. Na intiem pidjetten en enige orogenitale schermutselingen (waarbij brod noch javelijn werd ontzien),sloegen wij serieus aan het procreëren. Cunnus en Curacaoënaar leken welhaast voor elkaar geschapen. Hoewel haar defloratie al enige tijd terug had plaatsgevonden, pandoerden wij als nooit tevoren, daarmee verschillende tenesmen bewerkstelligend. Het is maar goed dat haar echtgenoot van deze sluikmin nooit wat heeft gemerkt..."
(TiTo, mei 2006)

"Schrijf eens over vrouwen en hun plek of plaats in de allesverterende zakenoorlogen. Want als er stereotype mannen met diep verborgen schaamtegevoelens over hun potentie problemen en erectiestoornis (taboe naturlijk) dan is dat manifest in hun 'vlucht vooruit' in de freudiaanse wapencultuur. Elke geweerloop, elke zwaardere tank is een gestileerd erectiel apparaat vol dodelijke munitie opgepomnt met miljoenen kogels in een spurt naar het doel wat als lustsymboliek een 'lilith' in een duizelige extase zou moeten brengen want zo 'is de kracht van het leger'. Stoere mannen die eerst de vrouwen opgeilen, dan met hun duwtje in de rug erop los gaan om 'de vijand te onthoofden'. Ik als watje moet altijd vreselijk lachen om die serieuze gezichten die de mannen politici en militairen bij hun gepiep, gezeur en gezeik en hun broodnodige verklaringen trekken.
U, als warmbloedige heterovrouw zal zich wezenloos kunnen uitleven 'tussen de hitsige Jantjes'. Ik stel voor dat u zich een voorstelling maakt over de gang van zaken in de nachten op zo'n nomadenkamp met satellietvererbindingen in de maanloze nachten van de nieuwe woestijnen die worden ontgonnen, namens u en mij, natuurlijk, vanzelf, juist, nee, uiteraard. Het mag ook wel een andere uiterst vervelende erectiestoornis gaan, de ejaculatie praecox. Dat gaat dan vast over de linkse oppositie, denk ik dan, kunt u het fijn neutraal houden.

U bent toch op alle kaasmarkten thuis, hard op weg om zich te bekwamen in een genre waar sex met hoofdletters geschreven moet worden. Vooral de sex benadrukken, Lilith. Veel gore geile, harde, wrede sexscenes, met blinddoeken, kidnap, politiehandboeien, touwen en katrollen, gedwongen masturbatie tussen mannen, tussen vrouwen, scarring en kaalscheren en tot huilens toe dat gepomp met dildo's en dat monotone gezoem van vibratoren sfeervol brengen. Vooral geluiden en kleuren beschrijven, daar ben ik gek op."
(Peter Novecento)

"Is er iemand in de zaal die nog wil doneren aan een zielige arme homosexueuele neger met een onbeschrijflijke ziekte zwaargelovig te dom om te leren of te schijten die bovendien een oog mist en denkt dat de duivel soep in een blik stopt want hoe komt het er anders in en tegelijkertijd vreselijk gebukt gaat onder de laatste Tsunami of de vrees daarvoor want zijn geitenoog gaf vanmorgen onheil aan? Of anderszins zijn hypocriete tot op het bot zwarte geweten schoon wil kopen voor een luchtig schijntje of nóg liever zichzelf onsterfelijk wil maken over het lijk van een ander? Nee? Eénmaal? Andermaal? OK, dan ben ik ook pleite en met Marnix mee naar dat gruwelijk dure restaurant. Bovendien is het al na zessen en sta ik in de baas z'n tijd de wereld te redden en zo heb de cao dat nooit bedoeld. Howdoe en de mazzel. "
(Hein Buffelruft, 28 dec 2005)

"De liefde is groots, ze breekt zonder haar gebit te gebruiken door elke granieten kop heen, verzwakt de wil en maakt elke stoere kerel tot een week omhulsel, een schaduw van zichzelf, een brabbelend luierkind, elke vent verandert van binnenuit en geweldloos door haar rijke zegeningen. Je krijgt een rijpe korstkaas als huid en een hart van vloeibaar goud. Verpletterend is ze en zij, de liefde, de warme zomerse, niet de winterharde en verbitterde tak dus, zit nog steeds vol met geheimen waar niemand de sleutel van kan vinden. Mysterieus is ze, als de ondergrondse geheimzinnige dictatuur van wereldwijde, alomvattende bekabeling waarlangs dagelijks kilometers gecodeerde data tussen de continenten flitsen. De liefde is een tectonishe plaat die schuurt en krast en gangen boort voor lavastromen van vleselijkheid en voedzame sappen die op geen enkele dieet mag ontbreken. Daarom is ze schaars. Tot slot..we heben allemaal een gat van onderen, onthou dat. "
(Nove, relatietherapeut, 3 dec 2005)

"Thanks! Voor de eerlijke en ijskoude bieren vooraf om de ergste dorst te lessen na een lange en vermoeiende reis. En de Champage daarna in gelukkig niet van die zuinige hoeveelheden maar gewoon ruim bemeten pullen. Dank ook voor de wonderschone oester die in zijn natuurlijke habitat beschermd en koel lag te wezen toegedekt met een warme dekentje bosui-liefde en een tikje Tabasco-ondeugd onder die deken. Dank voor de kleinste en schattigste St. Jacobsoesters die ik proefde in Balsamicostroop. Eerbied voor de kort aangebrade en met ontbijtkoek gestoofde kwartel. Ik proefde een tint Orange Marmalade hoewel je zei dat het er niet in zat. Ik hou het erop dat de chefkok zijn geheimen heeft en, hoe hooggeëerd zijn publiek ook mag zijn, ál zijn details zullen ze nooit te horen krijgen. Met liefde deed ik mijn sommeliertaken en het ‘kut-sommelier’ omdat ik de glazen niet tot de nok vulde, neem ik op de koop toe. Onder de indruk was ik van je tzatziki met shrimp en rode grapefruit. Zoet en zuur zoals Bitter & Sweet zoals het leven zelf zoals harmonie zo mooi kan zijn. Ook onder de indruk was ik van je zeewolf met tomatenchutney. Een rode knipoog op een licht in de boter aangezet visje zoals de boter bij de vis behoort te zijn. Je bewees jezelf door met het produkt mee te koken en de zeeduivel vochtig te houden en over te laten lopen in het bedje van zuurkool omrand door koele en volle crême fraiche en slechts gestopt door mosterd. Het zal mijn gebrek aan woordenschat zijn geweest deze poëtische beleving van samenstelling aan mijn disgenoot heer Visser uit te leggen, aan de wijn waarin het beestje zwom heeft het niet gelegen. Emotioneel werd ik bij het aangezicht van mijn vrouw in jouw open keuken, verliefd op de chefkok die zijn konijntje aan de haak had geslagen. Uit het konijnengezin weggetrokken, de zuigelingen achtergelaten en deskundig ontdaan van fluffy flaporen en prachtig gevild en daarna één minuutje aangebraden in de volle boter. Ach, je zei het nog, ‘nog even in de oven en gekeken hoe lang’ in antwoord op de vraag hóe lang dan, zoals Sebastiaan Bach ook vindt dat de piano zichzelf speelt. U zij geprezen met bijzondere gaven, maar het zal mijn eenvoudige ziel zijn die het zo ziet. De ingekookte fond een tikje gezoet nog niet eens meegerekend evenals de witte bonen-truffelpuree en rode kool met vijgen die in een restaurant van naam de kaart had kunnen aanvoeren. Jammer dat je er niet bij was met de kaas. Het zal de tol van de roem zijn geweest of de spanning van het koken op zulk een hoog nivo. Het siert de man die ook gewoon maar een mens van Vleesch & Bloed is gebleven. Het was uit de kunst hoe wij genoten van een walnoot uit Frankrijk gekraakt op de wals van braakgeluiden die wij van boven hoorden komen. Waarschijnlijk was je druk doende in de homard-naire. Het dessert ben ik kwijt evenals het betoog dat ik hield, maar dat was ik toen al kwijt. Het betoog hou je van mij tegoed. Ik zal het je vertellen als ik de liefde verklaar aan mijn vrouw zoals jij gisteren de keuken in het algemeen en ons in het bijzonder de liefde verklaarde. "
(Kiers de Maison, 27 november 2005)

"Ach, heer bicat, nu we het over eten en drinken hebben. Ik kan u te allen tijde aanraden, maar toch vooral in de herfst, van de ganzenlever te proeven. Zoekt u daarbij een zo eenvoudig mogelijk bewerkte ganzenlever, dus geen paté, niets met geconfijte uien of anderszins toevoegingen. U wilt ganzenlever proeven die met de hand is schoongemaakt door een oud boerenvrouwtje die hooguit peper, zout en wat cognac toevoegde en daarna op 70 graden in de oven met de deur op een kier de lever zachtjes liet warm worden. Niet smelten, want dan scheidt het vet van de lever en bent u uw produkt kwijt. Nee, u wilt de lever verwarmen zodat lever, peprer, zout en cognac een geheel gaan vormen. Dat wat u wilt proeven is de waarheid en niets anders dan de waarheid. Slaat u overigens wel in grote hoeveelheden in, niets zo erg als aan het einde te moeten constateren dat u nog wel wat had gelust. Nee, met veel dingen is het zo dat we nèt even meer moeten eten dan ons lief is. Nèt dat decadente punt van overdaad aantikken. Schenkt u daarbij een Gewürztraminer en bij voorkeur hoe ouder hoe beter en liever nog een Grand Cru dan een gewone. Maar als u dan toch uit wilt pakken dan komt u niet heen om de Tokay Pinot Gris.
Daarbij geserveerd met warm en geroosterd brioche brood."
(Harrie Stamper, 23 oktober 2005)

"Of die klassieke Suske & Wiske (het was nummer 78 als ik het goed heb): De Kakkende Kakkerlakken, die aflevering waarin Tante Sidonia in haar keuken te maken heeft met een steeds groter wordende populatie kakkerlakken, die voortdurend alles onderschijten, niet in de laatste plaats de biefstuk met friet die Tante speciaal voor Lambik had gebakken, tot grote woede van onze favoriete zeshaarder, die gelijk een spuitbus pakt en erop los begint te spuiten, dit tot groot enthousiasme van zowel Suske als Wiske, die duchtig beginnen mee te spuiten (we hebben het hier duidelijk over de periode waarin Suske en Wiske nog net zo milieubewust waren als George W. Bush die zijn privejet vanuit Kyoto liet terugvliegen naar zijn range in Texas omdat ie z'n favoriete cowboy-hoed was vergeten), maar in de spuitbus van Lambik blijkt een goedje te zitten dat er voor zorgt dat de kakkerlakken de volgende dag het formaat van een jong paard hebben (professor Barabas had een lege spuitbus gebruikt om zijn nieuwe groei-middel te testen en vergeetachtig als hij was, had hij het bij Tanta Sidonia laten liggen, puur uit teleustelling, want ook na gebruik van het groeimiddel had Tante Sidonia de professor uitgelachen toen hij zijn broek naar beneden deed), afijn, nu de kakkerlakken gegroeid zijn, schijten ze nog harder met als gevolg dat tante Sidonia, Lambik, Suske en Wiske hun huis worden uitgescheten, waarna ze Jerommeke erbij halen, wiens enige bijdrage een ENORME scheet is, gelukkig komt professor Barabas eraan met een grote smile op z'n mombakkes en een nog grotere bobbel in de broek die, zo zal even later blijken, amper in staat is de steeds groter wordende penis van Barabas te verhullen met als gevolg dat Tante Sidonia, gek van geilheid, zich op professor Barabas stort die vrijwel onmiddellijk klaarkomt en bovenop een van de reuzekakkerlakken kwakt die dan weer vrijwel onmiddelijk in elkaar krimpt en in het niets oplost, waarna ook Lambik en Suske en Jerommeke hun apparaat bewerken met het groeimiddel, zodat ze de volgende dag, onder de stimulerende leiding van Tante Sidonia en Wiske, de kakkerlakken dood masturberen. Knipoog Wiske. Einde."
(Max J. Molovich, 23 Augustus 2005)

"De vergelijking ‘vleesetend’ en ‘vrouw’ is een natte wensdroom. Het is veelbetekende symboliek dat er aan vegetarische mutaties man/vrouw/ hermafrodiet wordt gewerkt door de wetenschappelijke elite. Weten zij soms meer? Staat ons Armageddon te wachten ? De finale segregratie, het schisma van de sexen en de ondergang van hun zondige sexueel verkeer als geheime wapen om de wereldbevolking eindelijk zonder oorlogen te kunnen reguleren ? Reincarneren in een plantaardig bestaan in een potje aarde van robotformaties die miljoenen grijze racks van vruchtdragende en geurige planten produceren onder uiterst secure en berekende condities , zonder vrij zon of maanlicht, zonder zicht of gehoor, zonder tastzin, zonder geluid van wind en zee."
(nove, 6 Juni 2005)

Zelfbeschouwing

"Een man van middelbare leeftijd, beet je te dik, beetje te morsig. Baardje of sik wellicht. En witte schilfertjes sieren zijn gelaat. Hij rookt en hij drinkt, maar in tegenstelling tot wat hij ons graag wil doen geloven, niet teveel. Hij is een ambtenaar, schaaltje 9. verder een liefhebbende vader die zijn frustratie over het uitblijvende en waarschijnlijk nooit meer komende grootse leven heeft verruild voor een soort van komisch cynisme. Hij neemt het niemand kwalijk behalve misschien soms zichzelf, maar dan alleen na een Westmalle Tripel te veel. Hartstochtelijk supporter van NAC of een andere club ten zuiden van de grote rivieren, want dat hij een Brabander is moet haast wel. Zo stel ik mij Kiers voor, maar wellicht is het wel gewoon die homofiele Indo die bij Serudang de lege borden ophaalt..who knows.."
(Andy Möller, Gelsenkirchen)

"Het is vast een meteroloog, een weermenneke met een gesmoorde sexualiteit, eentje met een enorm taboe. Een vrijgezelle biologieleraar met verlatingsangst kan ook. Zo'n eenzaam type die nog steeds bij zijn moeder woont en al jaren lesgeeft in het basisonderwijs. Zo'n anonieme 13 inhetdozijnman die spaarzaam leeft, de piepers schilt en de afwas doet, zo eentje die op de middagwandeling met het hondje van moeders vanachter de krant bij een speeltuin of in het park naar stoeiende of voetballende jochies kijkt en de pijn verzwijgt. Een masochist die het taboe koestert.
Zo'n kleffe smeerlap van een potentiele serieverkrachter met banden in een hechte kerkgemeenschap waarop moeders zo trots is omdat hij naast het lesgeven ook nog als hobby het locale knapenkoor dirigeert. Zo eentje die maar beter melancholieke verhaaltjes moet blijven schrijven. "
(Nove, 22/11/2005)

"Ach ja, leuk, schrijvers.

Beetje zo in je donkere hol aan de wereld knagen. Puur verongelijkt verdedigen van een door mede niet-aanwezigen geschapen superieure schertswereld. Lurken aan je pijp. Pijpen aan je lurk. Woorden in langgerekte nadenkzinnen omzetten. Protserige taalvlekjes. Huilerige holheden. Fletse vondsten. Massieve monomane monsters. Een zielige berg toevoegingen aan de duistere put die al veel te lang overstroomt door de gemankeerde bijdragen van nerveus krabbelende geesten met een ongepast gevoel van eeuwigheid.

Die sfeer.

Geef mij maar parkeerwachten. "
(Marnix, 21/11/2005)