stoel
 
 

Navigatie

de voorplecht
louter proza
louter poëzie
liaisons
nostalgie

colofon/contact

Dankbaar

Uitgelogd

Huishoudelijk

5 oktober 2005

Advertentieboer webstats4u, voorheen nedstat, kan de vinketering krijgen. Vanaf vandaag verdwijnt deze teller, de bezoekcijfers zijn bewaard voor het nageslacht en voortaan tellen we verder met Awstats. Koffiebonnen kunt u ophalen bij Tante Miep.

  Vakantie 2006 – Avoir des tripes! - Eliv

Maandag, 28 Augustus 2006

Vakantie 2006 – Avoir des tripes!

Dit jaar was het een korte vakantie. Antiekjacht in Parijs. Porte Cliancourt, de bazaar achter de rommelmarkt. Een eindeloze kasbah van bazaartjes, straatjes en steegjes met honderden antiekwinkels. Waar verdwalen een lust was. Maar in de eindeloze tocht vond ik deze keer niet wat ik zocht. Voor ik onverrichter zake terug zou keren nog even wat eten in Quartier Latin, een lange avondwandeling door de lichtstad. Seine, Louvre en Champs en dan de laatste Métro terug naar de camping bij Versailles.


Wachtend op de metro zag ik haar staan. Ze viel op. Ze stond Iets te dicht bij het spoor, dichterbij dan alle andere metrobevolkers: vele lange magere negers in glimmende polyester geperforeerde T-shirtjes met nummeropdruk. Groen met wit, Rood met wit, Blauw met rood. Afrikaanse gewaden en talk to the hand leggings met blingbling. <

Haar half sportieve, half gotische entourage stak er schrijnend af en suggereerde zo dicht bij de afgrond van de naderende metrowind weinig goeds. Haar moedeloze lichaam zich schrap zettend voor de uit de tunnel opduikende lichten, de rechterlamp van de voortrein brak een traan op haar linkerwang. Ongeïnteresseerde starende blikken kijken de tunnel in. Was ik de enige die het zag?

'Excusez-moi, c’est le métro pour le direction Versailles?' vraag ik haar in mijn gebrekkige steenkolenfrans. Ze schrikt terug; een fractie later rijdt de voortrein van de metro aan haar voorbij. Boos kijkt ze me aan. Felle ogen; ze veegt haar traan weg. 'Waar moet je naar toe?' Haar Nederlands, hoewel zeer gebrekkig, verrast me. Ik vertel haar dat ik op de camping bij Choisy le Roi sta, en dat ik eerst nog wat ga eten in het centrum na m’n bezoek aan de vlooienmarkt. Ze moet dezelfde richting op als ik, en we praten nog wat koetjeskalfjes verder, de ideeën voor de aanspraak vermijdend. Desondanks kunnen we het goed vinden.

Ze blijkt Belgische au pair te zijn bij een net gescheiden chefkok-eigenaar van een Parijs restaurant met drie Michelin-sterren. Alain Passard heet hij. Een vijfentwintig jaar geleden geëmigreerde Vlaming met wie ze een relatie had. Ze had zojuist te horen gekregen dat de beste man nog twee minnaressen had. Ze bijt op haar bovenlip als ze het vertelt. Haar ogen worden weer fel. Dan schreeuwt ze: 'Qui' s’ont ou d’avoir des tripes!?' door het metrostel. Ontwijkende blikken, en ik begrijp het niet, kijk haar vragend aan. Ze ziet me kijken en vertaalt: 'Waar haalt hij het gore lef vandaan?' Nee, ze was niet van plan echt te springen. Ze dacht er alleen maar aan.

We naderen het centrum van Parijs met de Métro als ons gesprek het einde nadert. Haar conclusie: morgen terug naar m’n ouders in Gent – ze woont nog thuis –, ze laat hem gewoon stikken met zijn kind en minnaressen. Als dank voor de afleiding en inzicht van haar en mijn doelloze zoektocht in Porte Cliancourt besluiten we vanavond samen te dineren. 'Maar niet zomaar dineren,' zegt ze. Alain Passard is de eigenaar van een driesterrenrestaurant vlak bij het Hotel des Invalides, 'en ik trakteer'. Ze wappert met een creditcard. Zijn creditcard, zegt ze. Ik zal het dat Franse varken betaald zetten! 'Qui’s’ont ou d’avoir des tripes!?' herhaalt ze weer. Ze pakt haar gsm en belt het restaurant. In uiterst beschaafd Frans. Mijn Frans is niet zo best, maar ik vang op dat er nog plaats is voor vanavond half acht.


We kijken uit op het imposante gebouw van het Hotel des Invalides bij schemer. De lampen branden al als de kaart gebracht wordt. We bestellen de duurste wijn, en het duurste vijfgangenmenu, speciaal voor selecte gasten, zegt Julia.

L’œuf – 1988
Carpaccio de langoustines de Loctudy – 1986
Fin gaspacho à la moutarde onctueuse d'Orléans – 2000

Boulangère d'andouille de vire – 1993
Tomate confite farcie aux douze saveurs – 1986Het zal allemaal wel. M’n Frans was al slecht, om nog maar te zwijgen van m’n kennis van Franse gerechten. Onder invloed van de wijn en het leuke gesprek wordt het eten opgediend. Dus dit doet Frans eten met je! Hoewel ik culifabeet ben, laat het eten zich omschrijven als Wagneriaans – en dat is dan nog een understatement. Van langzaam, licht en weinig naar veel en zwaar en heftig. Vooral de worst is – laten we het een 'doorbijtertje' noemen –, met een ondefinieerbare lucht die via m’n verhemelte m’n keel meer dan beroert. En m’n maag ook. Maar de wijn en de sfeer maken dat ik alles aankan. Julie – zo blijkt ze te heten – heeft dat gevoel ook. Ze flirt met me, ik ontdek haar mooie ogen, haar humor, haar geheimzinnigheid. 'Wat er op de kaart stond? Ik vertel het je straks… Eerst nog wat genieten.' Ook geeft ze de sommelier en kelner berichten door voor Alain, die in de keuken schijnt te zijn. Onberispelijk als de Michelin-sterren komt er geen reactie terug. Julie betaalt met de gouden creditcard van Alain. Met de rekening komt een kleine envelop mee, die de kelner aan mij geeft, de rekening gaat naar Julie. Op het briefje staat:

Pour Messieur.
S'il vous plaît ouvrir directement d'après le departe de Restaurant.
Als reactie op het briefje mompelt ze wat tegen de bediende. Maar ik ben te ver heen om ernaar te vragen. Ik wil nog maar twee dingen. Parijs bij nacht en slapen. Eenmaal buiten bedank ik haar dronken voor de leuke avond. Ze kijkt me aan… 'Wil je niet weten wat je gegeten hebt? Geen aperitief?' Ze lijkt teleurgesteld in m’n reactie, maar ik vind het mooi geweest zo. En iets in me waarschuwt me ook. Ik zeg haar vluchtig gedag, draai me om en loop weg, voor de perfecte Franse sfeer me impulsief laat handelen. Even later hoor ik haar roepen: 'Je vaisir tu d’avoir des tripes!' Begrijp ik het goed? Ik wou dat je het gore lef had? En op wie slaat dit? Op mij? Of op Alain?

Enigszins nuchterder loop ik nog een stuk naar het Louvre, door mijn mooie Lichtstad Parijs. Ik voel nu volledig het 'joie de vivre' van de Fransen. Vivre? Dat stond toch ook in dat gerecht? En wat was die Andouille dan, met die grondsmaak? Het eten ligt inderdaad Wagneriaans zwaar op m’n maag. Ik besluit een taxi te nemen. Ik wenk naar een voorbijrijdende taxi. Hij kijkt me bedenkelijk aan, alsof ik gebalotteerd word. 'D'où!' vraagt hij. 'Choisi le Roi, le camping,' zeg ik. Hij ruikt een lange rit. De opbrengst wint het van z’n argwaan jegens m’n kegel. Ik zijg neer achter de chauffeur.

Langzaam glijdt het culturele centrum aan me voorbij. Daarachter, La Défense, en dan: Le Banlieu. De troosteloze Parijse voorsteden, waar in de seventies prachtige films zijn opgenomen over de totale radeloosheid, ontreddering en uitzichtloosheid van adolescenten. La Cinema Française. Nog zo’n mooi cultuurfenomeen. Dan denk ik aan het briefje dat bij de restaurantrekening zat. Ik heb het nog in m’n hand. Ik maak het open. Tot m’n verbazing is het in het Nederlands geschreven.


'Geachte heer,

Ik ben sinds enige maanden al niet meer de minnaar van Julia; maar ik adviseer u dringend: ga niet met haar mee.' Verbaasd lees ik verder. 'Ze zoekt jongens zoals jij uit, die de Franse keuken niet goed kennen. U hebt haar zeker in de metro leren kennen? En zij heeft hier gereserveerd? Justement.. Laat me u vertellen: ze is de goorste voedselfetisjist die ik ken, en ik ken er heel wat. De vrouw is een verknipt wezen. Maar Julia spant de kroon, ze was me écht "te heftig". Jullie vijfgangendiner was voor haar slechts het voorspel. Wat je zojuist als hoofdgerecht hebt gegeten, beste jongen, de Andouille, Worst van het Vijfde kwartier, dat is Worst van Tripe, bestaande uit vuile varkenspens en -ingewanden. Nu je dit weet, laat me je vertellen wat de avond voor jou verder in petto…'


Ik stop met lezen, m’n maag wordt ineens zwaarder. Het tollen van m’n hoofd komt nu niet meer van de drank of de bochten nemende taxi. Ineens kan ik de grondlucht van het hoofdgerecht beter plaatsen. Wat heet: helemaal plaatsen. En dan de herkenning van de lucht in m’n verhemelte en neusholte. Een mengeling van riool, een volgescheten babyluier en een vuilniszak met etensresten die drie weken in de door zon vergeven biobak heeft gelegen. De derrie in m’n maag keert zich om als de taxi een scherpe bocht neemt. Het dunne speeksel achter in m’n mondhoeken. De inhoud van m’n maag – nu ook nog halfverteerd en aangelengd met wijn en maagzuur – straalt Wagneriaans traag en zwaar als in slow motion in de nek van de taxichauffeur.

Half twee ‘s nachts, vijftien kilometer buiten Parijs. Ik sta buiten in het donker, auto’s razen langs me heen. Ik heb een blauw oog, een gekneusde kaak, nog verder ondergekotste kleding met een onbeschrijfelijke geur waar bloed uit mijn uitgescheurde oorlel op druipt. Met dank aan de taxichauffeur. So far voor het Joie de Vivre. Het enige dat nog schoon aan me is, is het briefje in m’n hand.

Trillend kijk ik bij het natrium straatlicht met m’n nog goede oog naar de tekst die nog niet was opgehouden waar ik stopte met lezen in de taxi. 'Jullie diner was slechts haar voorspel' schiet door m’n hoofd, hier in het donker, twaalf kilometer van m’n ineens zo eindeloos ver weg vertrouwd lijkende tent, stinkend, kreunend van de pijn. '...Laat me vertellen wat de avond voor jou verder in petto…'

Maar ik heb het gore lef niet om verder te lezen. Je n’ai pas d’avoir des tripes.

door Eliv

  Ontmoeting met God (1)
  Lieve Hennie,

Boterhammetje met ham dan maar?
bromde CiNNeR () (URL) om 13:27 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

He verdomme Vilé, je moet ons de gore details niet onthouden!
bromde Vincent Nemo om 13:38 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

Ook raar. In de Frankrijk waar ik heen ging hadden ze sowieso alleen maar crepes. En broodjes patat.
bromde Hoof om 14:52 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

:: sluit zich aan bij Vincent Nemo ::

Nou inderdaad, Vilé. Misschien dat u de gore tripes niet heeft, maar wij wel hoor!
bromde Adriana om 16:17 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

brps

:: heeft de buik vol van zure levertraan ::
bromde Kiers om 17:54 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

Vilé; je hebt zeker geen zin om de rest van de brief met ons te delen? ;)
bromde Ouwe () (URL) om 20:42 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

Wel SODOM en GOMORRA, eerwaarde Vilé... “Comment vous avez le courage à glisser ceci sur votre lecteurs?!!”
bromde Markies de Sade (URL) om 21:15 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

Broodjes patat ja, die hebben ze in R’daal tegenwoordig ook. Net zoiets als aardappelen in de lasagna stoppen. Maar zulk goors zal hier wel niet bedoeld worden ..
bromde CiNNeR () (URL) om 21:54 (op Maandag, 28 Augustus 2006)

In voorstudie op een eventueel passende reactie ga ik toch maar even die beschreven locaties checken. Antiek nabij een vlooienmarkt, het lijkt me erg verdacht.
bromde Urbain Alpain (URL) om 01:00 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Un homme averti en vaut deux. Ne bouffe jamais avec les tricheuses. Même pas dans un bonne restaurant a Paris.
bromde Arnaud om 02:22 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Du vin, du pain, du bourcin. Du vin in de slokdarm. Du pain in de endel. En du bourcin over heel het lichaam uitgesmeerd.

Jean, laat de leeuw maar los!

:: Kronkelt in zijn ketenen ::
bromde Max J. Molovich (URL) om 07:57 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Auw, Cinner, Je gaat waar plekken waar ik niet eens over durf te denken! Ga door!

Urbain: voor jou de link naar Cliancourt
bromde Vilé (URL) om 09:06 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Aardappelen in een pesto genovese is dan weer van een goddelijkheid, dat wil u niet weten. Of beter gezegd: dat zou u wel moeten willen weten. Want lekkere dingen, daar mot je je niet te veel van onthouden. Zei mijn oud-oom altijd. En dan smeerde hij zijn gezicht weer in met vier jaar oude stront van mijn overleden oud-tante.
bromde Max J. Molovich (URL) om 11:02 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Vilé, ik laat het maar aan Max J Molovich over verder .. daar kan ik niet aan tippen.
bromde CiNNeR () (URL) om 11:59 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Ik wil niet vitten, maar vier jaar oude stront is niet smeerbaar.
bromde Vincent Nemo om 12:04 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Dat hangt er maar vanaf Vincent. Wellicht was er sprake van een vooruitziende blik en is de stront aangelengd met olieen om de houdbaarheid ende smeerbaarheid te behouden. Je weet het niet he ..
bromde CiNNeR () (URL) om 12:14 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Die van mijn oud-tante anders wel. Maar die werd dan ook luchtdicht bewaard. De stront, bedoel ik dan. Niet mijn oud-tante. Nee, die hing al die tijd gewoon aan een vleeshaak. Totdat er geen vlees meer was om aan te hangen. Donderde zo het hele zooitje naar beneden. Een lawaai dat dat gaf! Ongelooflijk.
bromde Max J. Molovich (URL) om 12:15 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Ach kijk, de verklaring is al daar. Het siert me dat ik hem niet kon raden ..
bromde CiNNeR () (URL) om 12:20 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Dzjiezis Krijst. Wat een ENORME banner voor een ringtone van Gnarls Barkley prijkt daar onder dit reactiepaneeltje. Ik schrok me het apenlazarus. ‘Maybe I’m crazy’, dacht ik nog, in navolging van Gnarls zelve. Schitterende naam trouwens, Gnarls. GNARLS. Klinkt als een leeuwengrom. Ziet eruit als knarsende tanden. Ja, hadden mijn ouders me maar Gnarls genoemd. Dan zou ik pas gelukkig zijn geweest. Nog een geluk dat er internet is.
bromde Gnarls J. Molovich (URL) om 13:27 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Het heeft trouwens ook wel iets nerderigs, de naam Gnarls. “Hé kijk jongens, daar heb je Gnarls, de gnerd. Kom, dan gaan we hem op een wedgy tracteren.” “Ja, leuk! Dan roept Gnarls weer huilend om z’n mammie.” “Ja, zoals hij dat al achttien jaar doet.” “Precies.” “Mijn woorden.” “Die van mij.” “Nee hoor, mijn woorden.” “Nietes.” “Welles.” “Nietes.” “Nietes.” “Welles.” “Haha, heb ik je…” “Waar is Gnarls trouwens?” “Geen idee, de hoek om.” “Oh.” “Zullen we kontjebonken?” “Ja, leuk!”

En zo gaat dat dan de hele dag door met jongetjes die er een sport van maken om andere jongetjes, en dan met name jongetjes die namen als Gnarls hebben, het leven tot een hel te maken.
bromde Gnarls J. Molovich (URL) om 13:33 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Je bedoeld dus dat je eet tot je niet meer kunt slikken en dreigt te stikken?
Volwassenen worden idd gedrild om hun bordje leeg te eten en het liefste thuis.
Maar buiten de deur eten schijnt ook niet goed te vallen merk ik..
bromde factor x om 14:49 (op Dinsdag, 29 Augustus 2006)

Dat zie je vaak ja, in een antiekwinkel. Dat de laden voor de kasten staan. Of eruit gevallen zijn.

∗ heeft zojuist een buurman 600 euro bespaard door uit te leggen dat European Domain Trademarks hele gemene oplichters zijn ∗

Mijn dag is alvast goed.
bromde Hoof om 12:25 (op Woensdag, 30 Augustus 2006)

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Epistels die ouder zijn dan 7 dagen krijgen een bonusvraag om spamscriptjes een loer te draaien.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.het slijk der aarde

 

Holle retoriek

"Aarsema, dan komen de tachtigerjaren puberale streeptinten van de eerste kabeltv binnen op mijn kolkende oogbollen als de tube mayonaise leeggeknepen in in een onderzoekende puberkringspier . Vage opgedroogde veegklodderstrepen op de dikke zware afstandsbediening die het allang niet meer doet. Bolle schermen versterken de aplastische rondingen. Antennes nog met coax en zaad in een sok, geurend naar kamille gemengd met nat speculaas. Jong zijn is zo mooi…"

"Zit je achter het meest nieuwe en hipste technologische apparaat van deze eeuw, kom je op een stukje internet over columns schrijven. En dat is nu exact wat ik zocht! Soms zoek je iets, en kan je het niet vinden. Maar nu wel! Ik zoek iets om mijn Nederlandse woordenschat in te verwerken. En dan zoek je, en zoek je, en dan VIND je!

Soms zoek je iets anders. En dan vind je het niet. Mannen, of vrouwen, pennen, papier, boeken, bekers of boodschappen, je vind het soms niet.

Maar nu heb ik het gevonden!

Groetjes Lieke"

(Lieke, Zelf een column schrijven)

"Daarom is bicat een lichtje, een vuurtoren voor de verloren lopende dolenden.
Want dat er velen op de dool. Een gevolg van zich onbestemd, zonder nuttig doel, afgevlakt en weinig bijzonder voelen maar misschien nog meer eengevolg van het vluchten voor deze zelfrealisatie, deze pijn van een ziel zonder importantie niet te hoeven voelen. En daar compensatie middelen voor zoeken en aangboden krijgen. Drugs, sex met dieren, sex met kinderen die geen leeftijd meer nodig schijnen te hebben, autorijden, schoeisel, weblogs, gangbangs, sport, wat al niet. Als het maar lijkt dat je vooral bezig bent. Al is het nietszeggend en immoreel, al is het bellenblazen met je mond dicht of een kraak zetten en minister zijn.

En dan is er bicat..aus blaue hinein zu uns gezogen, zonder eigenaren of aandeelhouders die stakingen uitlokken, zonder stompzinnig geleuter, nee, de magie van de fantasie, de fictie en de nederlandse taal aan de macht.
Een baken van troost, een zwoele geur vlak voor het slapen gaan, een enorme uitzinnige stapel draadjesvlees met dampende jus, een romance achter het frietkot, scooters en mobieltjes, vogels die hun eigen lied zingen, de eigen partituur kennen en geen regisseur of dirigent nodig hebben, de horror en thrill. Dat wat onbewust en ondergronds en ook van het leven zelf is. En niet wordt voorgeschreven door de krant, de tv, radio, politiek, banken en verzekeraars, speculanten die denken met 'de echte waarheid' om te gaan. Nee, ik ben geen echt schrijver maar wel groot fan van het schaarse bicat talent."
(Peter Novecento, Haagsche Post)

"Schuimbekkend van woede las ik de met een danige onverschilligheid geschreven colums betreffend de holocaust en Auschwitz. De flarden teksten vol schrijffouten en loze beweringen, getuigen van weinig historisch besef maar vooral een respectloze attitude jegens miljoenen slachtoffers. Vandaar mijn bijdrage met het verzoek de richtlijnen als opgesteld in de bijlage te respecteren en in acht te nemen.

vr groet

dhr. Papen"
(Daniël Papen, via email)

"Diep geroerd, met geknepen stembanden, omvloerste oogleden, brandend maagzuur en kloppende roede (het is tenslotte 5 december) mocht ik uw fraaie stuk proza over mijn getroebleerde netvlies laten glijden... De woorden vertalen zich moeiteloos in zielsetsende beelden. Dank!"
(bromde Zielknijper, 5 december 2005)

"Geachte heer,

Mag ik u verzoeken het plaatje van de te jonge dame van uw site te verwijderen. Er zijn namelijk nog al wat mensen die dit niet lollig vinden. Diverse klaag e-mails over gehad. Mag ik u er op attenderen dat het hier om Kinderporno gaat en de wetgever daar meer dan 4 jaar gevangenisstraf op heeft gezet. Ik ga ervan uit dat het om een misvertstand gaat, als moderator. Met vriendelijke groet.

Sociale Jeugd- en Zedenpolitie te Amsterdam
Commerciele zaken
020-5592585"
(i030142@planet.nl, 14 december 2004)

"Schitterend verwoord dat artikel over Clarence. Liep jaren met een missie, aan de voetballiefhebbers (niet de kenners) proberen uit te leggen dat Abe en Piet beter zijn dan het orakel uit betondorp. Was onbegonnen werk. Het klootjesvolk adoreert Ellen van Langen, Geesink en Rieu, en vinden mevrouw Blankers, Ruska en Roby lakatos maar niks, ze weten waarschijnlijk niet eens wie het zijn. Toen Keizer stopte heb ik jaren niet meer gekeken. Toen zag ik die Fin en een paar jaren later een Surinamer met een Nederlands paspoort (Had die Fin er ook maar een gehad). Ja en dan begint het heilige vuur weer te branden. Deze twee zijn tactisch en technisch het beste wat er op Nederlandse velden heeft rondgelopen (wat ik in mijn leven heb gezien). Keizer had niks met voetbal te maken, dat was ballet,kunst, en soms als het niet belangrijk was helemaal niks .En Abe ken ik van wat beelden, maar als je naar de verhalen over hem luistert hoef je de verteller maar in de ogen te kijken en herken je meteen de kenners uit die tijd."
(via mail, 23 oktober 2005)

"pedante snikkels, komen kut te kort. Webloggen is niet voor mietjes maar ook niet voor stoere geile binken, webloggen is namelijk een fenomeen, een spookbeeld voor blinden die zich vergapen aan de wijde wereld van het internet om zichzelf te ontmoeten, een monologue interieur te voeren en dan de echo terughoren, het internet dat een wonder is wat een dom irrationeel fenomeen is. Echt iets voor pedante snikkels en kale kutten die niet neuken maar wel in elkaars nek willen hijgen en tijd teveel hebben. Ik zou er helemaal niet aan beginnen en beroemd en rijk ben ik al, zegt het liefje. Ik heb de grootste en zij heeft de lekkerste en we verdoen de tijd liever in elkaar verstrengeld dan te vergooien op zo’n vervuilde weblogmarkt. Mot je alweer email beantwoorden enzo, in je vrije tijd, be je gek. Opzoute, stik dur maar in, Goossens, kijk maar uit dat ze niet vreemdgaan terwijl jij al die poen verdient, sneue wolf, ouwe rukker, voordat je het in de gaten hebt sta je een verschrikkelijk stinkend goedje op je scrotum te smeren terwijl je staat te huilen omdat je zo belazerd bent terwijl je het alleen maar goed bedoeld, voor ons allebei schatje, weetje, heerlijk met vakantie strax, saampjes, maar vanavond moet ik werken snappie, centjes verdienen mot pappie, kijk niet zo beteuterd, je wilt helemal niet naar de Lidl, je wilt daar nooit gezien worden zei je, nou dan. Nou tot strax dan, he ?"
(nove, 12 oktober 2005)

"Bicat.net, dat is toch die achterlijke webstek voor rukkende, boerende en altijd bezopen kerels? Dat zielige pathetische zooitje ongeregeldheden dat uitgebraakte hersenkwak probeert te verkopen als prozadrek? Natte winden, dikke drollen, kleverige onduidelijkheden? Slurptrekkende draaigorgels, voorhuidjogging avant la lettre en berensgrote buikglijers?" (Jeremias Schubbenrug, in Nova, 4 oktober 2005)

Reageerziekte

"Op een vrolijke dag toen ik aan mijn, voor al 11 jaar, allerbeste vriendin de liefde heb verklaard en binnen luttele seconden de meest euforische gevoelens door mijn ziel heen flitsten typte een verslag van school begon k te typen en dit kwam tevoorschijn op het samengeperste hoopje uitwerpselen wat ik beschouw als mijn laptop, want zoals velen het niet slecht zou doen als zij dit beseften is bezit enkel een illusie.

Conclusie & nawoord

Niet alleen symbolen hebben invloed op ons doen en denken, de manier waarop ieder mens zichzelf ziet en andere zegt meer over die persoon dan over anderen. Elk mens gaat zijn eigen weg, en het is jammer dat er uit commerciële geldzucht zoveel miscommunicatie ontstaat tussen mensen. Welk mens is beter, het mens dat genadeloos elke, in zijn ogen misdadiger, ritueel vermoord, of die mens die de opdracht geeft om onbewuste signalen stuurt via reclamespotjes en zo het materialisme hoger prijst dan het gevoel om bewust van jezelf en je daden te zijn? Draait het dan uiteindelijk allemaal om geld?
De een vermoord mensen die hun hele leven anderen pijn doen, en de ander roept het gevoel op dat er niets beter is dan nike schoenen in combinatie met een stoere jack met een bontkraag, dat gedoe met die bontkragen id volgens mijn theorie gebaseerd op het paringsgedrag van leeuwen, hoe groter en mooier de manen, des te meer aanzien ze hebben en kans op leiderschap en hoe meer kans ze hebben dat hun genen worden doorgegeven ;).
Door niet te realiseren waar je mee bezig bent, of niet wie, maar wát je eigenlijk bent, ontstaat er miscommunicatie en disharmonie in de maatschappij. Opgaan in de massa kan leiden tot afgunst en afkeer van het geloof in jezelf en in anderen.

En ik wens hierbij balkenende en zijn hele tweede kamer heel veel succes met het oplossen van de “problemen” hier in Nederland, want zo schieten we geen reet op.

Oja, en een gelukkig Nieuwjaar!

Zondag 7 januari 2007, Frank Hooijer"
(Frank Hooijer, 7 Januari 2007)

"Ik had het allemaal al wel eens meegemaakt en niets was mij te dol geweest: eonisme, vice anglais, flaggelatie, ja zelfs koprofagie. Ik was dan ook met graagte ingegaan op de omineus-priapische woorden en lubrieke blikken die "Ellen" tijdens ons gezamelijk consumeren eerder die avond op mij had gericht. Toen we, media nox, eenmaal in haar slaapkamer waren aangekomen, gaf zij steeds minder blijk van doorgaans aan haar toegeschreven mesquinerie. Integendeel,loodzwaar en onvermijdelijk hing het veile sneukelen in de lucht. Binnen no time was de vloer dan ook bezaaid met exuvieën en toonde zij mij haar zinnenprikkelende Junonische leest. Na intiem pidjetten en enige orogenitale schermutselingen (waarbij brod noch javelijn werd ontzien),sloegen wij serieus aan het procreëren. Cunnus en Curacaoënaar leken welhaast voor elkaar geschapen. Hoewel haar defloratie al enige tijd terug had plaatsgevonden, pandoerden wij als nooit tevoren, daarmee verschillende tenesmen bewerkstelligend. Het is maar goed dat haar echtgenoot van deze sluikmin nooit wat heeft gemerkt..."
(TiTo, mei 2006)

"Schrijf eens over vrouwen en hun plek of plaats in de allesverterende zakenoorlogen. Want als er stereotype mannen met diep verborgen schaamtegevoelens over hun potentie problemen en erectiestoornis (taboe naturlijk) dan is dat manifest in hun 'vlucht vooruit' in de freudiaanse wapencultuur. Elke geweerloop, elke zwaardere tank is een gestileerd erectiel apparaat vol dodelijke munitie opgepomnt met miljoenen kogels in een spurt naar het doel wat als lustsymboliek een 'lilith' in een duizelige extase zou moeten brengen want zo 'is de kracht van het leger'. Stoere mannen die eerst de vrouwen opgeilen, dan met hun duwtje in de rug erop los gaan om 'de vijand te onthoofden'. Ik als watje moet altijd vreselijk lachen om die serieuze gezichten die de mannen politici en militairen bij hun gepiep, gezeur en gezeik en hun broodnodige verklaringen trekken.
U, als warmbloedige heterovrouw zal zich wezenloos kunnen uitleven 'tussen de hitsige Jantjes'. Ik stel voor dat u zich een voorstelling maakt over de gang van zaken in de nachten op zo'n nomadenkamp met satellietvererbindingen in de maanloze nachten van de nieuwe woestijnen die worden ontgonnen, namens u en mij, natuurlijk, vanzelf, juist, nee, uiteraard. Het mag ook wel een andere uiterst vervelende erectiestoornis gaan, de ejaculatie praecox. Dat gaat dan vast over de linkse oppositie, denk ik dan, kunt u het fijn neutraal houden.

U bent toch op alle kaasmarkten thuis, hard op weg om zich te bekwamen in een genre waar sex met hoofdletters geschreven moet worden. Vooral de sex benadrukken, Lilith. Veel gore geile, harde, wrede sexscenes, met blinddoeken, kidnap, politiehandboeien, touwen en katrollen, gedwongen masturbatie tussen mannen, tussen vrouwen, scarring en kaalscheren en tot huilens toe dat gepomp met dildo's en dat monotone gezoem van vibratoren sfeervol brengen. Vooral geluiden en kleuren beschrijven, daar ben ik gek op."
(Peter Novecento)

"Is er iemand in de zaal die nog wil doneren aan een zielige arme homosexueuele neger met een onbeschrijflijke ziekte zwaargelovig te dom om te leren of te schijten die bovendien een oog mist en denkt dat de duivel soep in een blik stopt want hoe komt het er anders in en tegelijkertijd vreselijk gebukt gaat onder de laatste Tsunami of de vrees daarvoor want zijn geitenoog gaf vanmorgen onheil aan? Of anderszins zijn hypocriete tot op het bot zwarte geweten schoon wil kopen voor een luchtig schijntje of nóg liever zichzelf onsterfelijk wil maken over het lijk van een ander? Nee? Eénmaal? Andermaal? OK, dan ben ik ook pleite en met Marnix mee naar dat gruwelijk dure restaurant. Bovendien is het al na zessen en sta ik in de baas z'n tijd de wereld te redden en zo heb de cao dat nooit bedoeld. Howdoe en de mazzel. "
(Hein Buffelruft, 28 dec 2005)

"De liefde is groots, ze breekt zonder haar gebit te gebruiken door elke granieten kop heen, verzwakt de wil en maakt elke stoere kerel tot een week omhulsel, een schaduw van zichzelf, een brabbelend luierkind, elke vent verandert van binnenuit en geweldloos door haar rijke zegeningen. Je krijgt een rijpe korstkaas als huid en een hart van vloeibaar goud. Verpletterend is ze en zij, de liefde, de warme zomerse, niet de winterharde en verbitterde tak dus, zit nog steeds vol met geheimen waar niemand de sleutel van kan vinden. Mysterieus is ze, als de ondergrondse geheimzinnige dictatuur van wereldwijde, alomvattende bekabeling waarlangs dagelijks kilometers gecodeerde data tussen de continenten flitsen. De liefde is een tectonishe plaat die schuurt en krast en gangen boort voor lavastromen van vleselijkheid en voedzame sappen die op geen enkele dieet mag ontbreken. Daarom is ze schaars. Tot slot..we heben allemaal een gat van onderen, onthou dat. "
(Nove, relatietherapeut, 3 dec 2005)

"Thanks! Voor de eerlijke en ijskoude bieren vooraf om de ergste dorst te lessen na een lange en vermoeiende reis. En de Champage daarna in gelukkig niet van die zuinige hoeveelheden maar gewoon ruim bemeten pullen. Dank ook voor de wonderschone oester die in zijn natuurlijke habitat beschermd en koel lag te wezen toegedekt met een warme dekentje bosui-liefde en een tikje Tabasco-ondeugd onder die deken. Dank voor de kleinste en schattigste St. Jacobsoesters die ik proefde in Balsamicostroop. Eerbied voor de kort aangebrade en met ontbijtkoek gestoofde kwartel. Ik proefde een tint Orange Marmalade hoewel je zei dat het er niet in zat. Ik hou het erop dat de chefkok zijn geheimen heeft en, hoe hooggeëerd zijn publiek ook mag zijn, ál zijn details zullen ze nooit te horen krijgen. Met liefde deed ik mijn sommeliertaken en het ‘kut-sommelier’ omdat ik de glazen niet tot de nok vulde, neem ik op de koop toe. Onder de indruk was ik van je tzatziki met shrimp en rode grapefruit. Zoet en zuur zoals Bitter & Sweet zoals het leven zelf zoals harmonie zo mooi kan zijn. Ook onder de indruk was ik van je zeewolf met tomatenchutney. Een rode knipoog op een licht in de boter aangezet visje zoals de boter bij de vis behoort te zijn. Je bewees jezelf door met het produkt mee te koken en de zeeduivel vochtig te houden en over te laten lopen in het bedje van zuurkool omrand door koele en volle crême fraiche en slechts gestopt door mosterd. Het zal mijn gebrek aan woordenschat zijn geweest deze poëtische beleving van samenstelling aan mijn disgenoot heer Visser uit te leggen, aan de wijn waarin het beestje zwom heeft het niet gelegen. Emotioneel werd ik bij het aangezicht van mijn vrouw in jouw open keuken, verliefd op de chefkok die zijn konijntje aan de haak had geslagen. Uit het konijnengezin weggetrokken, de zuigelingen achtergelaten en deskundig ontdaan van fluffy flaporen en prachtig gevild en daarna één minuutje aangebraden in de volle boter. Ach, je zei het nog, ‘nog even in de oven en gekeken hoe lang’ in antwoord op de vraag hóe lang dan, zoals Sebastiaan Bach ook vindt dat de piano zichzelf speelt. U zij geprezen met bijzondere gaven, maar het zal mijn eenvoudige ziel zijn die het zo ziet. De ingekookte fond een tikje gezoet nog niet eens meegerekend evenals de witte bonen-truffelpuree en rode kool met vijgen die in een restaurant van naam de kaart had kunnen aanvoeren. Jammer dat je er niet bij was met de kaas. Het zal de tol van de roem zijn geweest of de spanning van het koken op zulk een hoog nivo. Het siert de man die ook gewoon maar een mens van Vleesch & Bloed is gebleven. Het was uit de kunst hoe wij genoten van een walnoot uit Frankrijk gekraakt op de wals van braakgeluiden die wij van boven hoorden komen. Waarschijnlijk was je druk doende in de homard-naire. Het dessert ben ik kwijt evenals het betoog dat ik hield, maar dat was ik toen al kwijt. Het betoog hou je van mij tegoed. Ik zal het je vertellen als ik de liefde verklaar aan mijn vrouw zoals jij gisteren de keuken in het algemeen en ons in het bijzonder de liefde verklaarde. "
(Kiers de Maison, 27 november 2005)

"Ach, heer bicat, nu we het over eten en drinken hebben. Ik kan u te allen tijde aanraden, maar toch vooral in de herfst, van de ganzenlever te proeven. Zoekt u daarbij een zo eenvoudig mogelijk bewerkte ganzenlever, dus geen paté, niets met geconfijte uien of anderszins toevoegingen. U wilt ganzenlever proeven die met de hand is schoongemaakt door een oud boerenvrouwtje die hooguit peper, zout en wat cognac toevoegde en daarna op 70 graden in de oven met de deur op een kier de lever zachtjes liet warm worden. Niet smelten, want dan scheidt het vet van de lever en bent u uw produkt kwijt. Nee, u wilt de lever verwarmen zodat lever, peprer, zout en cognac een geheel gaan vormen. Dat wat u wilt proeven is de waarheid en niets anders dan de waarheid. Slaat u overigens wel in grote hoeveelheden in, niets zo erg als aan het einde te moeten constateren dat u nog wel wat had gelust. Nee, met veel dingen is het zo dat we nèt even meer moeten eten dan ons lief is. Nèt dat decadente punt van overdaad aantikken. Schenkt u daarbij een Gewürztraminer en bij voorkeur hoe ouder hoe beter en liever nog een Grand Cru dan een gewone. Maar als u dan toch uit wilt pakken dan komt u niet heen om de Tokay Pinot Gris.
Daarbij geserveerd met warm en geroosterd brioche brood."
(Harrie Stamper, 23 oktober 2005)

"Of die klassieke Suske & Wiske (het was nummer 78 als ik het goed heb): De Kakkende Kakkerlakken, die aflevering waarin Tante Sidonia in haar keuken te maken heeft met een steeds groter wordende populatie kakkerlakken, die voortdurend alles onderschijten, niet in de laatste plaats de biefstuk met friet die Tante speciaal voor Lambik had gebakken, tot grote woede van onze favoriete zeshaarder, die gelijk een spuitbus pakt en erop los begint te spuiten, dit tot groot enthousiasme van zowel Suske als Wiske, die duchtig beginnen mee te spuiten (we hebben het hier duidelijk over de periode waarin Suske en Wiske nog net zo milieubewust waren als George W. Bush die zijn privejet vanuit Kyoto liet terugvliegen naar zijn range in Texas omdat ie z'n favoriete cowboy-hoed was vergeten), maar in de spuitbus van Lambik blijkt een goedje te zitten dat er voor zorgt dat de kakkerlakken de volgende dag het formaat van een jong paard hebben (professor Barabas had een lege spuitbus gebruikt om zijn nieuwe groei-middel te testen en vergeetachtig als hij was, had hij het bij Tanta Sidonia laten liggen, puur uit teleustelling, want ook na gebruik van het groeimiddel had Tante Sidonia de professor uitgelachen toen hij zijn broek naar beneden deed), afijn, nu de kakkerlakken gegroeid zijn, schijten ze nog harder met als gevolg dat tante Sidonia, Lambik, Suske en Wiske hun huis worden uitgescheten, waarna ze Jerommeke erbij halen, wiens enige bijdrage een ENORME scheet is, gelukkig komt professor Barabas eraan met een grote smile op z'n mombakkes en een nog grotere bobbel in de broek die, zo zal even later blijken, amper in staat is de steeds groter wordende penis van Barabas te verhullen met als gevolg dat Tante Sidonia, gek van geilheid, zich op professor Barabas stort die vrijwel onmiddellijk klaarkomt en bovenop een van de reuzekakkerlakken kwakt die dan weer vrijwel onmiddelijk in elkaar krimpt en in het niets oplost, waarna ook Lambik en Suske en Jerommeke hun apparaat bewerken met het groeimiddel, zodat ze de volgende dag, onder de stimulerende leiding van Tante Sidonia en Wiske, de kakkerlakken dood masturberen. Knipoog Wiske. Einde."
(Max J. Molovich, 23 Augustus 2005)

"De vergelijking ‘vleesetend’ en ‘vrouw’ is een natte wensdroom. Het is veelbetekende symboliek dat er aan vegetarische mutaties man/vrouw/ hermafrodiet wordt gewerkt door de wetenschappelijke elite. Weten zij soms meer? Staat ons Armageddon te wachten ? De finale segregratie, het schisma van de sexen en de ondergang van hun zondige sexueel verkeer als geheime wapen om de wereldbevolking eindelijk zonder oorlogen te kunnen reguleren ? Reincarneren in een plantaardig bestaan in een potje aarde van robotformaties die miljoenen grijze racks van vruchtdragende en geurige planten produceren onder uiterst secure en berekende condities , zonder vrij zon of maanlicht, zonder zicht of gehoor, zonder tastzin, zonder geluid van wind en zee."
(nove, 6 Juni 2005)

Zelfbeschouwing

"Een man van middelbare leeftijd, beet je te dik, beetje te morsig. Baardje of sik wellicht. En witte schilfertjes sieren zijn gelaat. Hij rookt en hij drinkt, maar in tegenstelling tot wat hij ons graag wil doen geloven, niet teveel. Hij is een ambtenaar, schaaltje 9. verder een liefhebbende vader die zijn frustratie over het uitblijvende en waarschijnlijk nooit meer komende grootse leven heeft verruild voor een soort van komisch cynisme. Hij neemt het niemand kwalijk behalve misschien soms zichzelf, maar dan alleen na een Westmalle Tripel te veel. Hartstochtelijk supporter van NAC of een andere club ten zuiden van de grote rivieren, want dat hij een Brabander is moet haast wel. Zo stel ik mij Kiers voor, maar wellicht is het wel gewoon die homofiele Indo die bij Serudang de lege borden ophaalt..who knows.."
(Andy Möller, Gelsenkirchen)

"Het is vast een meteroloog, een weermenneke met een gesmoorde sexualiteit, eentje met een enorm taboe. Een vrijgezelle biologieleraar met verlatingsangst kan ook. Zo'n eenzaam type die nog steeds bij zijn moeder woont en al jaren lesgeeft in het basisonderwijs. Zo'n anonieme 13 inhetdozijnman die spaarzaam leeft, de piepers schilt en de afwas doet, zo eentje die op de middagwandeling met het hondje van moeders vanachter de krant bij een speeltuin of in het park naar stoeiende of voetballende jochies kijkt en de pijn verzwijgt. Een masochist die het taboe koestert.
Zo'n kleffe smeerlap van een potentiele serieverkrachter met banden in een hechte kerkgemeenschap waarop moeders zo trots is omdat hij naast het lesgeven ook nog als hobby het locale knapenkoor dirigeert. Zo eentje die maar beter melancholieke verhaaltjes moet blijven schrijven. "
(Nove, 22/11/2005)

"Ach ja, leuk, schrijvers.

Beetje zo in je donkere hol aan de wereld knagen. Puur verongelijkt verdedigen van een door mede niet-aanwezigen geschapen superieure schertswereld. Lurken aan je pijp. Pijpen aan je lurk. Woorden in langgerekte nadenkzinnen omzetten. Protserige taalvlekjes. Huilerige holheden. Fletse vondsten. Massieve monomane monsters. Een zielige berg toevoegingen aan de duistere put die al veel te lang overstroomt door de gemankeerde bijdragen van nerveus krabbelende geesten met een ongepast gevoel van eeuwigheid.

Die sfeer.

Geef mij maar parkeerwachten. "
(Marnix, 21/11/2005)