huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Michiel"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Talent"]

09/22/2004: "De sleutel"


Gelukkig was er de duif, onzichtbaar ergens buiten (waarschijnlijk in een van de hoge populieren), die koerde. Roemer voelt zich even minder eenzaam en de buitenwereld zag er even groener uit. Daarna drukken weer de stilte, het gebrek aan wind en vooral de hitte. De voor het jaargetijde ongewoon droge hitte die zinderde en de tuintegels onbegaanbaar maakte voor wie op blote voeten lopen wilde. Het was niet de angst gezien te worden, zo hield Roemer zich zelf voor, maar het gebrek aan schaduw dat hem de straat deed mijden. Het nodeloos gezweet. De uitputting van het zinloos gevecht tegen een stekende zon waartegen schild noch harnas bescherming konden bieden. De zon heerste vandaag niet alleen buiten. Deze zon drong overal door, in de schaduw, binnenshuis en Roemer vroeg zich af of ze ook de nacht zou verslaan --- in ieder geval voelde hij zijn maag en longen schroeien. O Zon, bad Roemer stilletjes voor zich heen, Uw koninkrijk is gekomen.

“Maanvogel, maanvogel, zing nog eens. Je lied over de rode bergen. Je lied van kleur en lijden. Voordat maan verdrinkt en niemand je meer kan horen.” Ooit, lang geleden, had Roemer deze strofe geschreven. Op een onverwacht moment. Hij schreef nooit lyrisch, altijd was het rationeel. Dus dat hij een gedicht had geschreven, was verbazingwekkend en verwarrend. Hij had het gedicht nooit kunnen vergeten. De zes regels vormden een gedicht dat hem inspiratie noch inspanning had gekost, omdat het er opeens was. De zes hadden zich aan hem opgedrongen. Een moment van droefheid zonder aanleiding. Daar had hij destijds vaker last van: weemoed en zelfmedelij.

Opmerkelijk, dat gevoel was al weer heel lang weggebleven. Maar waarom brak dat inzicht nu dan toch door? Samen met de herinnering aan de maanvogel zwemmend in het door rode bergen omringde Alpenmeer. Er was geen aanleiding. Roemer verdwaalt sinds het ongeluk steeds. Zijn geest is een warboel al kun je dat aan de buitenkant niet zien. Hij dwaalt in zijn geheugenkasteel waar herinneringen die er zouden moeten zijn, oplosten in het niets of blijkbaar ergens anders zijn verstopt. Nergens is zijn pad tegenwoordig meer gebaand, maar hij verdwaalt vooral in zijn eigen huis. Roemer zoekt een pen. Op het bureaublad ligt er geen en in de la van de keukentafel bevinden zich alleen de lege, nooit weggeworpen balpoints die hij jarenlang verbruikt heeft om geboortedata aan te strepen in rouwadvertenties. Roemer had de lege balpoints onlangs op een rij gelegd en geteld. Het bleken er zevenentwintig te zijn.

Het hoge fluiten van het televisieapparaat irriteert altijd, maar vandaag kan Roemer er helemaal niet tegen en wordt hij misselijk van de pijn in zijn hoofd. Vreemd dat niemand de hoge tonen van transformatoren en beeldbuizen waarneemt die hem nachtenlang uit zijn slaap kunnen houden. Ook de lage brommende toon met zijn 60 Hertzen die de vriezer voortbrengt, is hem een doorn in het oor. Zou het helpen als hij alle stoppen in de meterkast radicaal verwijderde? Een nieuwe balpoint aanschaffen behoorde bij deze temperaturen zeker niet tot de mogelijkheid. “De rust die je zoekt, vind je niet. Het water dat je wilt is er niet. Dorst op een eiland van drukte”, dicht Roemer, terwijl hij geen pen kan vinden. Dat geeft uiteindelijk ook niet, want dan hoeft hij het probleem welke papiersoort hij zou moeten gebruiken niet op te lossen. Het gedicht vervluchtigt en alleen een vage herinnering blijft hangen. Roemer glimlacht en zoekt een afwasborstel. Waarom hij die zocht wist hij niet. Het kon niet voor de afwas zijn, want hij had al dagen lang niets meer gegeten en gedronken.

Waar was de huissleutel? Jezus, ik weet het echt niet meer, mompelde Roemer in zichzelf. Zijn maag kromp en zijn hart brandde. De sleutel moest eenvoudigweg in huis zijn; de deur zat op slot en Roemer was binnen: “Een gevonden sleutel is geen vreugde. Alleen bij deuren zonder sloten weet men zeker dat zij nimmer passen zal”, dichtte Roemer. Hij moest de deur gisteravond zoals iedere dag hebben afgesloten. De enige andere uitweg was het raam aan de voorzijde. Geen optie en bovendien kon hij het huis niet onbeheerd met open venster achterlaten. Roemer zocht op zijn knieën in de gang, onder de kapstok en in de paraplubak. Nergens.

Zijn associërende brein heeft Roemer meer dan eens geholpen hopeloze, ja zelfs uitzichtloze en opgegeven zaken te ontwarren. Zelf heeft hij het over kortsluiting in de hersenen. Soms weet hij niet waarom hij iets wist, waarom hij een bepaalde aanpak volgde, waarom hij de specifieke vraag stelde, hoe hij het detail vond, hoe hij wist waar de oplossing van een probleem lag. Die etherische helderheid heeft hem bovendien naast successen ook gebracht in doodlopende tunnels van verblindend schone fantasie. Creativiteit kan ook doden, weet Roemer, het is geen vogel die men zout op de staart kan leggen. Het liefst leeft Roemer daarom samen met nuchtere noeste types zonder fantasie. Die weten altijd waar hun sleutel is. Vandaag is hij echter op zichzelf aangewezen.

Ook op of onder de zwarte vleugel lag geen sleutelbos. Niet in opa’s houten sigarenkistje, niet in de marmeren vensterbank, niet op de eettafel. De angst sloeg toe: als hij dit zelfs niet meer kon oplossen, dan was Roemer echt verloren.

De keuken. Alle keukenkastjes inclusief de vriezer en de afwasmachine werden nauwkeurig onderzocht. Te vergeefs. De slaapkamer: Roemer keerde de matrassen om. De toiletpot werd aan een gedetailleerd onderzoek onderworpen, evenals alle jassen (de binnen en buitenzakken), de kostuums (idem), de boekenkast, zijn tas. Nergens.

Roemer ging zitten. Hij gaf het zoeken op. Het had geen zin meer. Hij zou thuis blijven. Het was ook te warm om naar buiten te gaan.

“Wat is de kracht die dwingt tot leren; tot steeds weer opstaan na een val, waardoor de bloemen bloeien als het regent en die mensen sterven (ein-de-lijk ster-ven) laat” Gek. Dat was het tweede gedicht dat hem inviel. Wat zou de dag verder nog brengen?

In de voordeur!

“De sleutel die gevonden is, past niet op alle deuren. Voor het ontsluiten van het hart is zij te broos. De waarheid vereist een breekijzer” zong Roemer. Hij verliet het huis. Zijn bestemming was nog onbekend.


Reedsch...55 toevoegingen, reedsch

http://www.hoofcare.nl/

bromde goodie2shoes om 12:13 PM (op 22-09-2004)


Ik ben blij dat hij z'n sleutel heeft gevonden. Ja.

bromde Lennard om 01:10 PM (op 22-09-2004)


1028 woorden pure transpiratie. Die kloterige sleutels altijd. Mooi.

bromde Nijn om 02:26 PM (op 22-09-2004)


1 woord pure transpiratie. Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Komt er een varken naar de microfoon en vraagt, "voorzitter mogen wij nu eens AFCONCLUDUREN?"

bromde Kiers om 02:36 PM (op 22-09-2004)


Kijkdichtheid vragenvuurtje Tweede Kamer: 1

En ik weet nu wie het is.

PS Peeeeeter, mooi verhaal, neem ik aan. Voor nu te lang. Ik denk zomervakantie 2005. Als ik er aan denk.

bromde Dick T. om 02:40 PM (op 22-09-2004)
'Roemertje, neem nou eens ohhop!...'

bromde Paul om 02:42 PM (op 22-09-2004)


Ja, ik kan ook best wel dagdromen, hoor!

bromde P. om 02:54 PM (op 22-09-2004)


'De waarheid vereist een breekijzer'?
Een goed glas van het een of ander doet ook wonderen. Bijvoorbeeld een roemer gevuld met eersteklas spiritus. (Ik gebruik 'm nu als vaas. Of om in te pissen.)

bromde P. om 03:24 PM (op 22-09-2004)


Ik drink het liefst rechtstreeks uit de tap.

bromde Marnix om 03:57 PM (op 22-09-2004)


Ik ook. Met een gezellig muziekje erbij.

bromde Lennard om 04:03 PM (op 22-09-2004)


Wisten jullie dat Pierre Kartner in zijn begintijd - ver in de vorige eeuw dus - gewaagde lang-speel-pla-ten maakte, deel uitmakend van duo's als Venis en Penis? Mijn ex-schoonmoeder (zij was keurig, maar zoop wel) had een paar van die collector's items.

bromde Paul om 04:23 PM (op 22-09-2004)


Nou, dan haak ik natuurlijk in!

bromde Dries om 04:42 PM (op 22-09-2004)


bromde Johnny Platenhoes om 05:01 PM (op 22-09-2004)


Wat een gezčllige collage wordt het zo! Ober!

bromde Levenslied om 05:10 PM (op 22-09-2004)


Wat mij vandaag heel erg opviel, was dat de zon gisteren precies boven de evenaar stond en vandaag exact 1 dag verder op het zuidelijk halfrond zat. Een enorm verschil dat alleen het bionische oog waarneemt.

bromde Kiers om 05:29 PM (op 22-09-2004)


Moet kunnen.

bromde de verschrikkelijke burgerman om 05:30 PM (op 22-09-2004)


Typisch geval van Asperger-syndroom. (zie http://www.stichtingwok.nl)

bromde Crisis om 05:33 PM (op 22-09-2004)


Aspergers zijn om te eten en niet om een crisis van te krijgen.

Wist u dat de gemiddelde leeftijd van de farao's bij oude Egyptenaren zo laag lag dat een zwarte vrouw uit de Bronx met drie kinderen die leeft op welfare, een hogere gemiddelde leeftijd heeft? En dat juist heden ten dage geklaagd wordt over barre tijden die alleen maar zwaarder worden? Wanneer is het afgelopen met dat gezanik over crisis, broekriem aanhalen en asociaal beleid in de verzorgingsstaat? Zal ik u vertellen wanneer dat is afgelopen? Als u met de Bentley met privechauffeur naar de kiosk wordt gereden om De Telegraaf op te halen. Op kosten van de staat maar dat had u reeds aangenomen.

En dan nog iets. Dat wildplakken hier op de Bicatplakboom is natuurlijk fantastisch, maar als het de bedoeling lijkt een kleine donatie op te halen in de zin van medeleven met uw koters die hulp nodig hebben dan stel ik mij de vraag; wat is uw bijdrage aan deze samenleving? Dat is een vraag uit de categorie 'te moeilijk' maar hou het er maar op dat ik virtueel uw collectebusje reeds heb volgezeken.

bromde de hardwerkende middenstander om 06:03 PM (op 22-09-2004)


Hear, hear ...

bromde Sophonsibea Beauchamp om 07:05 PM (op 22-09-2004)


Mooi verhaal!
Alleen die 27. Daar zit ik mee.
Dat is een overduidelijke verwijzing naar Weird Al Yankovic. Dat zet de hele grondgedachte toch maar weer eens ondersteboven.

Ik heb al sinds 10 jaar mijn sleutels in mijn rechterjaszak en mijn portomonnaie in de linker.

* realiseert zich *

Kut. Slechte mensen lezen hier ook.

Eh. Dat van die linkerzak was natuurlijk niet waar. Hahahahahahaha! Ik lul maar wat!
Gekkie ben ik toch! Nou zeg. Ik ben me er eentje!

Portomonnee!
Het woord zegt het al. Porto? Nee!

Die laat ik altijd thuis.

Ik betaal alles met mijn bluetooth 65.000 kleuren UMTS telefoontoestel in mijn binnenzak.
Immers.

bromde Hoof om 08:02 PM (op 22-09-2004)


bromde bicat.web-log.nl om 08:17 PM (op 22-09-2004)


Dat bicat gaat nog eens groot worden. Wat ik je brom!

(geef ze een jaar of 27...)

bromde Hoof om 10:10 PM (op 22-09-2004)


Zevenentwintig.

Da's exáct het aantal alterego's van Bicat. Knap hoe je maar kunt blíjven reageren op jezelf.

bromde Marnix om 10:14 PM (op 22-09-2004)


En het dan óók nog regelmatig origineel weten te houden!

bromde Marnix om 10:16 PM (op 22-09-2004)


Een prestatie van wereldformaat.

bromde Marnix om 10:17 PM (op 22-09-2004)
En weer verbreekt Bicat het brommerrecord!

Hier zien we van links naar rechts:

De baron, Kiers, Marnix, Lennard, Peter, Paul, Arnaud, Hoof zelf, Dick T., Nijn, Cinner, Ikzelf en Eduardo.

bromde mack om 10:25 PM (op 22-09-2004)


Ach. Wat is orgineel.

* snijdt met behoorlijk geöxideerd vergiet hoofd van model-hoest *

bromde Hoof om 10:38 PM (op 22-09-2004)


voor goede muziek: www.wesley.nl

bromde jan om 10:59 PM (op 22-09-2004)


Iemand mijn karbauw gezien?

bromde Dick T. om 11:30 PM (op 22-09-2004)


Karbouw? Nee, zelfs geen idee wat dat is. Ik heb de hele avond met mijn vrouw over kinderen zitten praten. In plaats van het gewoon te doen. Gelul natuurlijk. Hahaha, gelul zei ze nog, was er maar gelul. Nu ben ik moe.

bromde Kiers om 11:39 PM (op 22-09-2004)


Het aspergersyndroom, ja, daar ben ik in het verleden ook van beticht. Wat is er toch mis met het aloude woord krankzinnig? Dan weten we tenminste waar we het over hebben.

bromde Paul om 11:45 PM (op 22-09-2004)


Zo. Dus die van jou wil ook.

Dat blijkt me daar fucking universeel te zijn. Daar word je helemaal eng van.

En wij maar met praktische bezwaren komen...

Mijn stelling: "Ongeplande zwangerschappen maken de wereld rond gaan."
Sterker nog, anders was ík er niet geweest.

Er was niet eens een vader voor de geboorteakte...

* kijkt naar de horizon alsof hij een scheet ruikt *

Stukje persoonlijke openbaring. Altijd treffend.

bromde Hoof om 11:46 PM (op 22-09-2004)


Nee hoor. Geen karbauw, hier.En dat is een getrainde zeehond.

bromde Marnix om 11:56 PM (op 22-09-2004)


mack, over een paar minuten is je feestje voorbij. Hoe... wat zeg je? O, hij ligt al in bed. Toeter.

bromde P. om 11:56 PM (op 22-09-2004)


Het mooie van Wesley is, eh, zijn, eh, manie..., euh, integri... eh, dat-ie met je ogen dicht en je oren half dichtgeknepen best op René Froger lijkt. Of Dries Roelvink. Of Peter Beense.

bromde Marnix om 11:57 PM (op 22-09-2004)


Dick T. was die karbauw van jouw? Shit man, dan heb ik minder leuk nieuws voor je.
Ik zag in het begin van de avond een groepje jongeren met zo'n beest zeulen. Ze wilden een scene naspelen uit een of andere film, Apocalyps of zoiets.
Heeft iemand die film gezien.
Oh ja, ze hadden van die enorme hakmessen bij zich.
Waarom word je nou zo wit om je neus?

bromde Arnaud om 12:01 AM (op 23-09-2004)


Verdulleme Arnaud.

Dan ga ik wel alleen naar bed. Of ik neem toch die zeehond..

*kijkt schalks naar zeehond*

bromde Dick T. om 12:20 AM (op 23-09-2004)


Ik ben eerlijk gezegd nog op zoek naar een partner voor een pot Zjwiejsz. Linkshandig, het liefst.

Maar dat zal wel niet meer lukken.

bromde Marnix om 12:58 AM (op 23-09-2004)


Dacht ik al.

Ga ik even slapoen.

bromde Marnix om 01:37 AM (op 23-09-2004)


Bicat.net heeft, naast een Bestuur, dat op het moment van deze foto in de zaal links achterin zit te pokeren, tevens een Raad van Commissarissen.
Een gevreesd elftal:

bromde Paul om 03:10 AM (op 23-09-2004)


For the boys of the nightshift.

bromde Darlene om 03:38 AM (op 23-09-2004)


De publicatie van deze foto lijkt me weinig bezwaarlijk, daar het een oudje betreft van jaren her, toen er van normen en waarden nog nauwelijks sprake was. De huidige leiding ziet er waarachtig heel wat gesoigneerder uit, al blijft pokeren een geliefde tijdpassering en inkomstenbron.
Welaan, het toenmalige Bestuur van Bicat.net aan de pokertafel.

bromde P. om 05:12 AM (op 23-09-2004)


Bakkerskarbouw! Natuurlijk!
Nou snap ik 'm ook.

bromde Paul om 07:42 AM (op 23-09-2004)


Hadden wij het gisteren niet over Andre Hazes en zijn levenslied? Nou istie opeens dood! Zullen we het vandaag dan maar niet over Balkenende hebben?

bromde Kiers om 08:33 AM (op 23-09-2004)


Juist wel. Winkwink.

bromde P. om 08:36 AM (op 23-09-2004)


gebruik mijn naam niet ijdel

bromde Balkenende om 08:52 AM (op 23-09-2004)


Jammer dat het al bestond. Goed dat het bestaat. Eindelijk een site die de inhoud van de man centraal stelt

http://balkenende.web-log.nl

bromde wrongpage om 08:55 AM (op 23-09-2004)


Hazes leeft!

Hij is natuurlijk al enkele jaren hersendood, maar dat mag in zijn kringen geen enkel bezwaar heten.

Postuum gaat hij nog hard scoren met 'Een beetje verziekt', vermoed ik. Anders ik wel.

Maar dan moet-ie éérst dood.

bromde Hoof om 08:58 AM (op 23-09-2004)


Een beetje verdriet. En dat dan belangeloos gezongen door andere artiesten.

Dat zou ook nog wat kunnen opleveren.

bromde Lennard om 09:36 AM (op 23-09-2004)


Maar issie nou dood of niet?

bromde Lennard om 09:37 AM (op 23-09-2004)


www.nu.nl/news.jsp?n=414904&c=60

bromde P. om 10:05 AM (op 23-09-2004)
ONZEKERHEID LOT ANDRE HAZES

Uitgegeven: 23 september 2004 09:53

BICATTERVEEN - Beklemmende onzekerheid over het lot van Andre Hazes bepaalde donderdagochtend de stemming in Bicatterveen, zowel in Bicat.net-kringen als in de omliggende weblogmedia. Onzekerheid over de vraag of de dikke zingende pad dood is, zoals op een website wordt gemeld.

In de nacht van woensdag op donderdag deelde de Anonieme Alcoholistenclub via een verklaring op internet mee dat de sinds 7 september dronken Andre Hazes om het leven zou zijn gekomen. De drinkebroeders hadden gedreigd twee barvrouwen te executeren, als de Andre Hazes Fanclub zijn fans niet voor de kroeg zou terugtrekken.

DRAMATISCH

De eveneens in de kroeg verblijvende Big Willem heeft premier Balkenende woensdagavond in een dramatische oproep gesmeekt zijn leven te redden. "Ik heb uw hulp nu nodig, mijnheer Balkenende, omdat u de enige op Gods aarde bent die mij nog kan helpen", aldus de zeer geëmotioneerde en soms snikkende Big Willem in de elf minuten durende slampsessie video-opname.

Het Ministerie van Drankzaken in Bicatterveen zei de slampsessies van beide heren van video te kennen. In een verklaring onderstreepte het departement nogmaals niet met alcoholisten te zullen onderhandelen. Een woordvoerder van Balkenende zei dat wel "alles in het werk wordt gesteld om de situatie op te lossen".

Minister Strawberrywodka van Buitenlands Gidestilleerd zei dat het onjuist zou zijn te doen alsof er veel hoop is voor Andre Hazes. Hij zei dat de alcoholist door zijn buitensporig drankgebruik in een verschrikkelijke situatie is gebracht. "Natuurlijk gaat ons hart nog meer uit naar hem en zijn familie", zei Strawberrywodka donderdagochtend tegen de Bicatterveense Braak Club.

bromde Kiers om 10:21 AM (op 23-09-2004)


Vleermuizen in verdeelstations, herfstblaadjes op de rails... Wčg met de natuur! Leve de privatisering!

bromde Jaja om 10:31 AM (op 23-09-2004)


Eh, Arnaud? De Bond Zonder Naam bestaat nog wel, maar is niet meer zo groot als weleer. Las ik.

bromde Paul om 11:05 AM (op 23-09-2004)


Aspergers om te eten? Dat zijn asperges!

En btw: hazes is inmiddels niet meer!

bromde asp erger om 12:16 PM (op 23-09-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)