huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Tranen van Chopin"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Alleen"]

04/12/2004: "Paasei"


Juffrouw Amalia houdt niet van Pasen. Op goede vrijdag sluit ze zichzelf op in haar huis en sluit de gordijnen. Pas na de opstanding van O.L.H. komt ze weer naar buiten. Eieren, als ze die al in huis heeft, gooit ze rauw in de vuilnisbak. Chocolade eitjes, hazen en kuikens komen haar huis niet in.

Juffrouw Amalia schrijft eigenhandig anti-Paastraktaatjes en schuift die door de brievenbus van de kerken in haar buurt en de mensen in haar straat. De mensen fluisteren en schudden hun hoofd. Maar iedereen voelt wel dat er iets achter zit. Dus ze laten haar begaan. Als ze de kopieermachine ontdekt en aan het rondfietsen slaat wordt het wat te gortig. De burgervader komt langs, met de dominee en wat ouderlingen, en drie dagen later weet heel het dorp wat juffrouw Amalia al die tijd heeft bezield.

Als juffrouw Amalia nog gewoon Amalia heet, in maart 1946, gaat ze met haar broertje Joost bij haar oom en tante logeren. Oom en tante wonen in Nijmegen en zijn al wat langer bevrijd dan haar ouders in Amsterdam, dus ze hebben het daar beter.
Amalia en 'Joosje' zoals ze hem noemen, bloeien op. Ze spurten door weilanden met boterhammen in hun vuist, schreeuwen naar de koeien en bezorgen de koeienwachter extra werk. Die schudt glimlachend zijn hoofd en spuugt grote bruine stralen, tot zijn mondhoeken er bruin van kleuren. Hij is zeker ziek, denkt Amalia. De loeiende koeien, de kraaiende haan en de duiven die bovenop de boerenschuren koeren, voor de kinderen is alles nieuw. Het getik van paardenhoeven op de straatstenen en de paardenmoppen die overal liggen zijn een traktatie. In Amsterdam zijn alle paarden opgegeten.

En bij haar oom in de schuur ligt een complete verzameling oorlogssouvenirs. Stofjes dansen in het massieve licht dat door het vuile raam op de spullen valt. Er ligt een staartstuk van een bommenwerper, een echte parachute, een kapotte stengun en zelfs een paar oefenhandgranaten. Ze maakt Joosje aan het lachen door de pin uit zo'n houten geval te trekken en met het ding in haar mond op hem af te rennen, met haar volle mond 'Boem ei!' roepend. Joosje lacht zich rot om haar fratsen.

Maar het liefst hangen ze rond bij de buurman, op zijn boerderij. Eieren rapen. Het hooi prikt aan hun blote voeten en Joosje houdt de warme, pas gelegde eitjes met twee handjes tegen zijn wang. Een straal warme melk spuit uit een koeienuier als Amalia hem probeert te melken. Voor Amalia en Joosje is het een paradijs. Voor het eerst sinds lange tijd zijn ze vrolijk, echt vrolijk, zorgeloos. Joosjes smalle gezichtje wordt een bolle toet en bij zichzelf bemerkt ze de veranderingen die haar moeder twee jaar daarvoor met haar besproken heeft.

Oom en tante zijn gezelligheidsmensen. Ze kunnen urenlang zitten schemeren met de buren, met koffie er bij. Om alle planken in haar tantes keuken zit een gehaakt randje, romantisch vindt ze dat. Zoiets doe je als je pas getrouwd bent. Maar haar oom en tante zijn al jaren getrouwd. Ze hebben geen kinderen en hun leven draait al snel helemaal om hun neefje en nichtje.

De koeienwachter is de zonderling van het dorp. Als ze kievietseieren aan het zoeken zijn roept hij haar na. 'Jij moet oppassen met eieren meisje!'
Oppassen met eieren. Ze snapt het niet. Vlak daarna vindt ze een nest met wel twee gespikkelde eieren. Als ze naar huis teruglopen zingt hij een liedje: 'Ik wou dat ik een bokje was, dan mocht ik vanavond bij het geitje!' Het is een leuk liedje en ze heeft het al snel geleerd. Maar van haar tante mag ze het niet zingen. Ze zingt het stiekem, in haar bed.

De dag voor Pasen wordt er extra lang uit de bijbel voorgelezen. En op goede Vrijdag en Stille zaterdagen zijn er extra diensten. De klokken luiden en de mensen stromen richting de kerk. Iedereen draagt zijn zondagse goed. De mannen in pak, de vrouwen met hoed of gesluierd. Voor Amalia is het alsof alle vrouwen bruidjes zijn en haar tante is ook een bruid. Mooi en elegant.
Was het maar vaker een feestdag, denkt Amalia.
De mannen zitten apart, dat is traditie. Als de dominee met de ouderlingen binnenkomt is het doodstil in de kerk. Voor de preek krijgt de dominee een hand. Joosje wil van haar weten wat er dan wordt gezegd. 'Doe je best, ofzoiets,' denkt Amalia. Er is geen kinderdienst. Bij de slotzang zingt ze extra hard mee, blij dat het weer voorbij is.

De volgende dag als ze beneden komen is de Paastafel al gedekt. Pasgekarnde boter, honing en twee kaarsen in houten standaarden sieren het witte tafellaken. Maar eerst worden er eieren gezocht. Tante heeft er zes gekookt, geverfd en verstopt in de tuin. Amalia vindt de eerste. Haar oom de tweede. En daar komt Joosje, van ergens achter de struikjes. Hij steekt een modderige ding in zijn mond en rent op zijn tante af, die staat te kijken. Hij trekt de pin er uit en roept met volle mond: 'Boem ei!'


Reedsch...38 toevoegingen, reedsch

Joh! Echt?

bromde Jumis om 11:07 AM (op 12-04-2004)


Da's een pittige uitsmijter, Grastsrwssat!

bromde Marnix om 12:21 PM (op 12-04-2004)


Ik hou van een goed verhaal, en al helemaal als er een goed einde aan zit. Top.

bromde cruler om 12:59 PM (op 12-04-2004)


Als Pasen en Hemelvaart op een dag vallen.

bromde Erwin om 01:19 PM (op 12-04-2004)


Gister de potc gezien. En ik moet zeggen, ik zie enig verband. Het lijden is alom aanwezig.

bromde Chris om 01:49 PM (op 12-04-2004)


au..

bromde J om 02:17 PM (op 12-04-2004)


Ik dacht eerst nog dat we weer een vuig familiair eierbevruchtingsverhaal kregen maar dan toch zo een einde.
Verrassend en goei. Dat het meiske zich maar vreselijk schuldig mag voelen, haar broertje zoiets leren.

bromde RealUgly om 05:12 PM (op 12-04-2004)


De hoer!

bromde billie X om 06:49 PM (op 12-04-2004)


Ja, erg irritante W.G. v/d Hulst ondertoon ook in dat verhaal grrrts. Bolle toeten en boterhammen in de vuist. donder toch op man.

Dank je, I made a point out of that one, grrrts

bromde grts om 06:50 PM (op 12-04-2004)


Vorige bral: plink is een traan op een toets, heer bicat.

Adriana en bewegende: Jullie jagen elkaar naar een zekere hoogte, is een duet o.i.d schrijven een idee?

bromde grts om 06:58 PM (op 12-04-2004)


'Is er dan ook zinvol geweld?'
Jazeker, Grrrits is het bewijs.

bromde Paul om 07:19 PM (op 12-04-2004)


bewegende stoeit tussen de landbouwmachines
en tuimelt pardoes in een vat met benzine.
Net komt zijn neus weer eventjes vrij,
of Adriana licht hem met een lucifer bij.

bromde Zeus (Oppergod) om 07:37 PM (op 12-04-2004)


Ik kan voor bewegende alleen maar vúrig hopen dat het niet déze Adriana betreft.

Adriana Visser (1972) is lerares maatschappijleer en is privé al jaren bezig met haar eigen spirituele ontwikkelingen en groei. Eigenlijk heeft ze dat al van haar ouders meegekregen. Naast haar werk heeft ze schriftelijk veel cursussen gevolgd op spiritueel gebied, bijvoorbeeld bij Civas, Sorag en via het Onkruidcollege. Na jaren van zelfstudie en het volgen van workshops, wilde ze haar kennis en spirituele ontwikkeling met anderen delen. Daarom heeft zij het cursuscentrum 'Amethyst' opgericht. Dit psychologisch en spiritueel cursuscentrum wil zoveel mogelijk mensen, zo breed mogelijk informeren. Daarnaast is zij bezig haar kennis uit te breiden op therapeutisch gebied, in de vorm van aura- en chakrahealing, bloesem remedies, kristaltherapie en aromatherapie.

bromde Paul om 08:12 PM (op 12-04-2004)


grrrits, u verstaat de kunst van het schrijven ter dege. Hoewel ik niet elke keer reageer bespeur ik toch zeker een neiging naar steeds betere verhalen. Waar ik ze eerst soms te lang vond, let wel: dit is mijn eigen bescheiden mening, was dit van een mooie lengte.

Als Adriana er mee in stemt zou ik graag met haar willen schrijven, dat hebt u goed opgemerkt. Zij maakt zwierige zinnen los en haar kritische oog en oor zijn mij al een paar keer tot vriend geweest bij het schrijven. En daarnaast vind ik dat zij de kunst van het schoonschrijven verstaat, zowel zoals zij haar letters zet alswel de zinnen die ze ermee aan één rijgt.

bromde bewegende om 09:54 PM (op 12-04-2004)


Nou, dan zijn we het geloof ik allemaal met elkaar eens.

Volgende case graag.

bromde Marnix om 09:59 PM (op 12-04-2004)


Mooi hè, Marnix? Die elf handen op één buik? Dat kan alleen maar op die van een hoogzwangere vrouw zijn.

bromde bewegende om 10:03 PM (op 12-04-2004)


Al googlend zocht ik een
passend paasgedicht. Onzin,
want Pasen 2004 is Past.
Ofzo.

Morgen is Lennard jarig.
Wat jullie doen, moet je zelf
weten. Ik wens hem tallerbeste in
Zijn Tweeëndertigste Levenschjaar.

*Ja!*

bromde Paul om 10:07 PM (op 12-04-2004)


Bewegende, u bent van de 13 zinnenverhalen, en dat is uw recht. het verhaal van het paradijs is het mooist, dat ben ik met u eens, maar daarna kwam de hele bijbel. die toch soms ook best leuk is. Eet vrucht van de boom

bromde grts om 10:22 PM (op 12-04-2004)


Hele kleine handjes, dat zou ook nog kunnen. Maar eigenlijk zijn jullie al samen aan het schrijven.

Die romantische pingpongsessies op het bordes, in de nachtelijke uren, laten zich al lekker lezen.

bromde Marnix om 10:24 PM (op 12-04-2004)


Lennard jarig?
Dat betekent grenzenloos zuipen, willige Russische en Poolse dames van gegoede afkomst, Bourgondisch en veel vreten.
Welk een vreugde vult mijn hart.
Hoezee!!!

Gaat alvast zijn bagpipe, sporran en kilt inpakken.

bromde Arnaud om 10:27 PM (op 12-04-2004)


Grasatewazsetwzzst, zijn dat 13 verhalen? Of verhalen met 13 zinnen?

Het zóu een nieuwe stijlvorm kunnen zijn. Ik ken schrijvers met een magerder concept.

bromde Marnix om 10:27 PM (op 12-04-2004)


Het is zoiets als een verlengde haiku denk ik. Of misschien zou een echte taoistische japanner het omschrijven als het zen moment waar vijf haiku's op elkaar gebotst zijn. (Maar dan zou het vijftien zinnen proza zijn... mmmm *denk denk*

bromde bewegende om 10:35 PM (op 12-04-2004)


Marnix in een nieuw jasje
zonder enig verlies zijner
geestrijk vertier
http://www.marnix.nl/log/

Lennard, jarig heden
http://weblogs.bnn.nl/lennard

en ik, zei de gek, mocht mijn
vriendin Wendy aangenaam begroeten
afgelopen weekend, ach!

Dit alles in nauwe samenwerking
met bicat.net

*hevig snotterend*

*hoof has the groove*

bromde Paul om 04:38 AM (op 13-04-2004)


Hulde Grrrrts, de nadagen van WOII hebben veel te bieden. Het zou mij niets verbazen als het waar gebeurd is. Het zou in ieder geval kunnen.

Ik ben toe aan een midlife-crisis. Mag dat al met 32?

bromde Lennard om 08:36 AM (op 13-04-2004)


Een hartgrondig Neen!, heer Lennard.

Hieperdepiep! Die mag wel. Vandaag.

bromde Paul om 09:10 AM (op 13-04-2004)


* zijn tere huid reeds rood verbrand door de voorzichtige voorjaarszon *

Driewerf hulde, hoera ende gloria.

Het lijkt zowaar een feestelijke dag!

Het nadeel is eigenlijk slechts dat de keiharde realiteit zich onvermoeibaar openbaart: zieke medewerker, dus zelf koffie halen.

Kijk. Daar gaat je humeur.

bromde Hoof om 09:43 AM (op 13-04-2004)


(Hyperthepipe, voor onze buitenlandse vrienden?)

bromde Paul om 10:08 AM (op 13-04-2004)


Goedemorgen poelier,

graag neem ik vierhonderddertig pond van uw zuiverste gewapende runderlintwormen af.

Om na te sudderen, ja.

bromde dreadloki om 10:10 AM (op 13-04-2004)


Welk een knallend stukje, echter, de worm met springlading inclusief pin staat niet in mijn grote flora- en faunaboek. Heeft u een verklaring?

bromde king om 10:33 AM (op 13-04-2004)


M/54/Hengelo zoekt travestiet voor wildwest ervaring in de donkere uurtjes. Foto van cowboyhoed of cowboylaars is antwoord+foto van gezond paard terug.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

bromde Dreknek om 10:38 AM (op 13-04-2004)


NU!
Extravoordelig geprijsde goedkope paaseieren die heel niet duur kosten!

Nog minstens 6 maanden goed, overheerlijke eieren van de allerfijnste cacaofantasie, gevuld met harde stukjes suiker of verrassingen (zoals bijvoorbeeld kiezels of kleine spijkertjes).

In zakken van 1 kilo!
(voor de prijs van 2 pond!)

bromde Hoof om 10:53 AM (op 13-04-2004)


De week van Kiers zit er morgen op. Is Kiers nog wel Kiers? Welke beproevingen heeft de man moeten doorstaan?

Ik ben benieuwd.

bromde Lennard om 01:35 PM (op 13-04-2004)


Kiers is nooit weg geweest.
Mijn rotsvaste (rock solid) overtuiging. Horse whisperer, maar dan voor mensen.

Gauw iets anders.
Mogen we al in de polonaise,
ten huize Lennard?

bromde Paul om 02:28 PM (op 13-04-2004)


De marsepeinen patatjes waren in ieder geval een hartstikke leuk idee qua traktatie bij de koffie.

Beetje jammer dat ik er uit een soort van gewoonte zout overheen zat te schudden. En uitjes.

* werpt een steelse blik *

Shit. Mis.

bromde Hoof om 02:49 PM (op 13-04-2004)


Nou, dat waren me de Paasdagen wel, zeg. Kolere.

Hé, een blik.

*schopt er tegenaan*

Wat gaat de tijd toch snel, hè.

bromde Marnix om 04:18 PM (op 13-04-2004)


Yep, en hoe pijpsleutel 16 toch nog de avond van goede vrijdag redde..

bromde Eddee om 04:49 PM (op 13-04-2004)


Ach, binnen afzienbare tijd de foto's dan begrijpt u wat ik bedoel.

bromde Eddee om 04:51 PM (op 13-04-2004)


!satan lieg sno nav sejkil!

bromde grtsdhjrypjh om 07:52 PM (op 13-04-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)