huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Scheur"] [Huiswaarts] [volgende bral: "De Kannibaal"]

03/15/2004: "De ontmoeting"


Het is warm. Mijn haren plakken op mijn hoofd. De warmte maakt ze vezelig. Mijn witte overhemd is grauw van het zand dat opstuift wanneer me, alweer, een oude platte truck passeert. Ik zie de zon langs verlaten gebouwen likken. Eenzame gebouwen die de schaduwen uitsmeren over het gescheurde asfalt. Schaduwen waar zwerfhonden voor dood liggen. Net als de lokale bewoners, de zon mijdend wanneer het kan.

Verdoofd door lange arbeidzame jaren loop ik langs de dorre bomen aan de hoofdstraat van het dorp. Ik knijp de ogen tot spleetjes. Hier zou het ergens moeten zijn. De pomp, een koetshuis buiten dienst, precies zoals Paco, mijn 'intelligence' in Rio, beschreef. Ik ben er nu dichtbij. Ik ben er ècht dichtbij. Dit zal niemand geloven, ik duw het minuscule digicameraatje nog dieper in de zak van mijn broek. Mijn ogen spieden naar een schaduwrijke plek om even te rusten.

Op een bank langs de weg neem ik plaats. Naast een doezelende grijsaard. Uit een papieren zak haal ik een droge homp brood en een flesje water. Een kraaiachtige aan mijn voeten lonkt er naar.
Op een berghelling heeft de overlevering een dorp geplakt. Grijsbeton en fletsrode pannendaken die zich niets van de zingende krekels hier in het dal lijken aan te trekken. Hij, die ik wilde en wil dienen, is nabij.

Net als de man naast me sluit ik mijn ogen. Ik denk aan mijn vader. Mijn vader, loodgieter in Amsterdam's onrustiger jaren, heeft ooit een porceleinen toiletpot bij de grote Harry Mulisch verwijderd. Harry wilde deze intact houden. Mijn vader had deze al in gruzelementen geslagen.
Ik ben nog elke dag trots op mijn vader.

En mijn moeder. Op en top vrouw, de ideale moeder en echtgenote totdat medisch deskundigen haar baarmoeder eruit sneden.
'Alsof je elke morgen bij het opstaan met je eigen leeggelepelde 'ik' geconfronteerd wordt'.
Ze is nu 74 of 75. Ik heb haar al jaren niet gezien.

Twee jongens met vuile gezichten jagen een zwerfhond op. Ze lachen in een taal die ik geacht word te begrijpen. Veertien jaar ben ik bezig. Vandaag volgt een belangrijke ontknoping. Het begin van alles dat anders wordt. Antwoorden op vragen. Vraagstukken, vergelding, berusting. Ze zullen de revue passeren. Waarom doe ik dit?

De middagzon kleurt de horizon welke aan de einder trilt. Het leven maakt goede sier met dagen als deze. Ik waan me een moment weer bij jou, mijn ander aanvankelijk streven. Ik denk aan de deukjes die mijn vingers in jouw wang maken wanneer ik je gave gezicht aanraak. Stille bewondering voor de blozende schoonheid die je zelf verlegen wegwuift. Martha, waar zou je nu zijn?

Ik denk aan de geurige thee die mijn moeder voor ons maakte als we uit school kwamen, of na een lange fietstocht, samen eieren rapen bij de boer, vuurstenen verzamelen langs de spoorbaan. Martha, zou ze dat nog weten? De spoorbaanactiviteiten op lagere leeftijd zal ze in ieder geval niet vergeten zijn. Hoe wij het ontdekt hebben, uitvonden... Martha's mooie borstjes, iets te klein vond ik maar ze mochten gezien worden. Hoe haar laatste woorden pijn deden. Tot de nooit uitgesproken zinnen die nog lang bleven nagalmen in mijn verdrietig hoofd. Onze ruzies...
Berouw komt na de zonde.

De eerste dagen van mijn reis verliepen in een soort van zenuwachtige roes. Naarmate de weken, maanden en jaren verstrijken en het doel naderbij komt, overompelt mij een onbestemd gevoel. Als een kind dat ouder en ouder wordt. De aanvankelijke spanning verglijdt in een gevoel van bange onzekerheid. Het doel vervaagt, de missie die al geen missie meer is.

Ik sta op en loop met nonchalance, handen in de zakken, oogleden half gesloten en de mond zonder uitdrukking, richting het open veld waar de boerderij waar ik moet zijn, gebouwd is. Draai je om, zon. Laat mij lopen zonder dat jij mijn schouders en mijn voorhoofd schroeit. Laat mij stappen zetten zonder dat mijn voeten in mijn schoenen schuren van het plakkende zweet.

Koortsdromen. Mijn hele leven lang heb ik moeite met temperatuuromschakelingen. Noem je dat zo?
's Nachts koelt het hier nogal af. En dat maakt dat steekvaardige insecten schuilen in de kieren van woningen, onder haar lemen daken en tussen de struiken waar ik de laatste weken bij gebrek aan gastvrijheid mijn nachtrust zeker tracht te stellen.

De man die ik straks hoop te ontmoeten is al oud, zelfs veel ouder dan ik. Zijn reputatie vernam ik uit de boeken, de documentaires, de overlevering. Elk kent zijn gezicht, zijn daden. De geschiedschrijvers zijn het niet altijd eens geweest, maar het grote meerendeel ontkent de theorie. De theorie die ik op het punt sta te ontrafelen.

Lezer, u herkent het wel, in concentratie valt het niet zo zwaar om uzelf buiten de realiteit te plaatsen. Vermoedelijk heeft u ook wel eens geprobeerd naar uzelf te kijken als was u uit uw eigen lichaam getreden. Doe het eens. Sluit de ogen en zie u zelf, gespiegeld zoals u uw spiegelbeeld kent. Links is rechts en vice versa.
Ja zo.
Zo ervaar ik me nu ook. Lopend in de richting van de boerderij. Niet zoals u, heden geconcentreerd en uw eigen ik aanschouwend, maar lopend in de richting van geschreven historie. Ik ontrafel wat slechts een enkeling weet. Weten ze het wel?

Een voorbeeld voor weinigen, zo smaakt mijn nuchter besef. Ik, als bewonderaar van zijn werk, heb veel gegeven om hem te ontmoeten. Altijd geofferd zonder garantie mijn doel te bereiken, maar hier ben ik. Waar velen faalden of opgaven zonder door het doffe licht der overtuiging te zijn beschenen, zette ik door.

Ik sta stil voor de boerderij. De zingende krekels van eerder zwijgen nu oorverdovend. Geen vogel vliegt over. Ik draag besef van de moeite die het me kost het nu pas duidelijke doel van mijn leven scherp te stellen. In slowmotion loop ik over het pad. In de richting van de zware houten voordeur. Bij het ontbreken van een deurbel, bonk ik met mijn rechtervuist drie maal.

Bonk-bonk-bonk.

Wat moet ik verwachten. Net als een ieder ken ik zijn verloren beeltenis. Zwarte haren in een scheiding.
Kenmerkende snor. Arrogant toegeknepen oogleden. Een mythe uit het verleden. Denkt men tot vandaag. Morgen?

Een jonge vrouw doet open. Ik schat haar vijf-en-twintig jaren. Ze heeft lang sluik haar. Zwart en verzorgd. Ze slaat haar ogen neer, weet blijkbaar waarvoor ik kom. Ze moet me herkennen, een Europeaan. Ze draait zich om en ik loop achter haar aan.

De gang verraadt niets van het verleden van de man met wie ik een eenzijdige afspraak heb. Bukkend onder een lage deur, loop ik linksom. Ik zie de vrouw die opendeed. Een jonge vrouw die hem verzorgt, die met haar slanke handen zijn voeten wast, zijn nagels knipt. Is ze zijn vrouw? Zijn dochter? Kleindochter?

'U heeft ver moeten reizen. En nog langer moeten zoeken. Het is de tijd.'

Hij kijkt me niet aan, maar weet blijkbaar wie ik ben en wat ik kom doen. Even worstel ik met meelij. Zie hem daar zitten. Aan een kleine ronde tafel. De tengere zwartharige vrouw aan zijn linkervoet, de rechter in een tijl.

Achter in de kamer staat een piano niets te doen.

Was ik niet liever pianist geweest zodat ik het juk van elke dag van mij af kon spelen, mijn vingers over de toetsen kon laten lopen in een ontdekkingstocht naar harmonie en laten gissen naar klanken van emotie? Ik heb het laten varen.

Ieder moet de man herkennen. Zijn belangrijkste kenmerk is nog immer aanwezig. Hij wilde gevonden worden, dat was het eerste wat in mij opkwam. Hier zit hij dan. Hij die grote massa's aanspoorde tot zuivering. Daar zit op de hoek, het antwoord op oneindig veel vragen.

'Ik heb u eindelijk gevonden, Führer', fluister ik.
Hij hoort het nog wel, maar reageert niet.

De vrouw aan zijn voeten staat op en kust zijn voorhoofd.
En hij glimlacht.


Reedsch...71 toevoegingen, reedsch

W000000000000t!

Herintroducite van de w00t. Met dien verstande dat hij alleen bij echt lekkere verhalen geplaatst wordt

bromde grts om 11:33 PM (op 15-03-2004)


Zo, verdere analyse: vuig maar subtiel, ontroerend einde. raakt bij vlagen bijna aan Marquez, vervoerend als je niet oppast. Chapeau heer Bicat! Uw weet de pen en het snijmes te hanteren.

bromde grts om 11:36 PM (op 15-03-2004)


Sinds een paar dagen hoor ik stemmen. Laten we maar eens gaan luisteren.

bromde Marnix om 12:00 AM (op 16-03-2004)


Een man met verhalen, dat ontbrak er aan ons geluk zondag.

bromde Rick om 12:33 AM (op 16-03-2004)


Argentinië schijnt prachtig te zijn deze tijd van het jaar. Andere tijden van het jaar ook trouwens.

bromde catchoftheday om 01:03 AM (op 16-03-2004)


*Vindt het meer klinken als een nachtmerrie* Met name het einde dan he. Wel mooi geschreven en ook vanaf hier dus een ouderwetse w000000t!!!!

Truste Paul!

bromde CiNNeR om 02:56 AM (op 16-03-2004)


Leuk, een oude film over een eng visje op de BeeBeeCee

bromde CiNNeR om 02:58 AM (op 16-03-2004)


Dag lief!
Tot gauw maar weder.

bromde Paul om 03:53 AM (op 16-03-2004)


http://pub86.ezboard.com/fgeniusnewsfrm2.showMessageRange?topicID=297.topic&start=121&stop=136

bromde Paul om 05:45 AM (op 16-03-2004)


http://www.absofacts.com/biografie/data/timmermanhermien.shtml

Gert belde me net op.
Hij heeft zo'n spijt.
Maar, zo betoogde hij,
'het was heerlijk neuken
met mijn dochtertjes'.

Je weet 't niet, hè.

bromde Paul om 05:49 AM (op 16-03-2004)


Mooie spanning! Alleen jammer van dat einde..beetje anticlimax.

bromde Snobbes om 06:43 AM (op 16-03-2004)


Hij is niet dood?!

bromde Eugene om 07:48 AM (op 16-03-2004)


Hij is niet dood, wel gevonden en toen? Je kunt er nog alle kanten mee op hè. Waarde Bicat, u maakt het mysterie alweer groter dan het was.

bromde Lennard om 08:08 AM (op 16-03-2004)


Ik voel een vervolg aankomen.. Toch? Wie zijn die vrouwen, waarom heeft de vreemdeling zoveel bewondering voor hem (hij moet een vreselijke jeugd gehad hebben, of pleeg ik nu beroepsdeformatie?) Hoe gaat het verder, komt er een tweede holocaust met de vreemdeling als nieuwe aanvoerder???

Of schiet hij hem neer, ontvoert hij hem naar Den Haag voor het oorlogstribunaal?

Ik raak helemaal verward, zoveel mogelijkheden.

Eigenlijk ook wel weer lekker, zo'n open nog verder in te vullen einde.
Prikkelt de fantasie.
Toch maar zo laten, heer Bicat.

Met complimenten voor de treffende omschrijving. Ik kon het, net als bij een zeer goed boek, tijdens het lezen in mijn hoofd afspelen (of is dat mijn opspelende psychose?)

bromde Doosje om 08:20 AM (op 16-03-2004)


Michael?
Da's Bicat.
U ken hem dus gewoon aanschrijven:
michael@bicat.net

Wie het is, weet ik niet,
maar een onschatbaar mens is 't wel.

bromde Paul om 08:29 AM (op 16-03-2004)


Baron B, prachtig geschreven. Einde valt wat luguber. Hoop niet dat het een open einde is. Want, zoals het een open einde betracht, is het -door de commercie veelal verworden tot- contradictie in termino. Zou eigenlijk contradictie in terminaal moeten zijn voor een open einde.
-maar da's zo makkelijk....

bromde Vilé om 09:10 AM (op 16-03-2004)


Bekend? Bekend.

http://www.guntheranderson.com/v/data/lidoshuf.htm

bromde Paul om 09:11 AM (op 16-03-2004)


Waarde Baron,
Lieber Bicat,
We hadden elkander toch plechtig beloofd dat we deze confrontatie aan niemand zouden vertellen. Ook niet aan vrienden!! We hebben zelfs toen een plchtige eed afgelegd!
Zelfs voor onze vrienden zou dit geheim bewaard blijven...
Uw vrienden hebben vrienden, die vrienden hebben ook vrienden. Weet te zwijgen, want... Der Feind hört mit....

Tjee Bicat, maar hoe mooi heeft U het beschreven. Hulde.

bromde Arnaud om 10:58 AM (op 16-03-2004)


Zo Marnix.

Nou jij weer, lafaard.

bromde Paul om 11:27 AM (op 16-03-2004)


Ben je WOEDEND?

Ik niet.

bromde Paul om 11:37 AM (op 16-03-2004)


Die Adolf. Nog altijd aan de schnapps blijkt wel.

Fijn geschreven, Baron. Gebalanceerd zou ik het willen noemen.

bromde Kiers om 11:44 AM (op 16-03-2004)


Alles is geregeld, Kiers boy.

Dus?

Go fuck yourself, asshole.

bromde Paul om 12:10 PM (op 16-03-2004)


Kijk. Da's nou vakmanschap. bicat blijft de meester.

U zoudt daar eens wat mee moeten doen...

Voorts.
In het kader van onbegrijpelijk gezeik:

De Here Jezus was wel gestorven
Maar niet speciaal voor mij
Het eeuwig leven ruikt bedorven
Rottend in de klamme klei

Zonder hemel is het aards bestaan
Volgens mij nogal aan de korte kant
Daarom moet ik snel verder gaan
Ik balanceer al dagen op de rand

Iedere dag tevreden
Waarom lukt dat toch zo rot?
De vraag bespringt mij heden
Ik vraag het maar niet aan God

bromde Hoof om 12:10 PM (op 16-03-2004)


Hoof, gebruik je hoofd,
in plaats van je domheid.

Toedeloe.

bromde Paul om 12:16 PM (op 16-03-2004)


bicat.net zit lekker in de nomaties van die bloggiedingessen.
En terecht natuurlijk.

* slingert een ongezond gekleurde fluim naast de koperen pot in de hoek *

Spit! Mis!

bromde Hoof om 12:17 PM (op 16-03-2004)


Yep, mis.

bromde Paul om 12:19 PM (op 16-03-2004)


Wat doet een koperen pot in de hoek?

bromde Vilé om 12:22 PM (op 16-03-2004)


Navelstaren is niet erg.

Maar als je het van binnenuit doet, gaat je haar zo rot ruiken.

* kijkt over het schotje ongemerkt schuin naar beneden naar die van de ander *

* schrikt *

bromde Hoof om 12:23 PM (op 16-03-2004)


Paul, niet om het mijzelf fucken nu uit te stellen en mijn plankenkoorts te onderstrepen, maar WAT is geregeld?

Wil iedereen mij even alleen laten met Paul vandaag? 112 wil dit niet oplossen.

bromde Kiers om 12:25 PM (op 16-03-2004)


Een stalen maagd of ijzeren dame dank je niet zo af, dunkt me.

bromde Vilé om 12:26 PM (op 16-03-2004)


* wekt de indruk alsof hij iets goed te maken heeft *

Den kooperen pot
Need'rig doch onmisbaar
Voor fluim, pulk en snot
Oorsmeer, korst en haar

Het moderne kantoor kan niet zonder. Door al die rookverboden zit iedereen tegenwoordig bovenmatig te poeren, peuteren, krabben, graven en wat dies meer zij.
Misschien ook een leuk idee voor sponsors of als weggevertje.

bromde Hoof om 12:28 PM (op 16-03-2004)


Neuspeutercafe 'In den Hoofschen Pot' eigengepeuterde etenswaren meenemen geen probleem. Mag mijn schurftige hond met luizen in de pels meekomen?

Hoof, is die DVD klaar of is dit een tijdelijke oprisping?

bromde Kiers om 12:34 PM (op 16-03-2004)


In het kader van de weleer gepredikte rassenleer zijn honden, ongeacht hoe schurftig, laag bij de gronds en wat dies niet meer zij toegestaan.
Sterker nog: hoe hondser, hoe beter.

Het spreekt voor zich dat men dan de hond in de koperen pot vindt.

bromde Vilé om 01:11 PM (op 16-03-2004)


Zoozoo, we zijn er weer.

Vuig!

bromde Marnix om 05:20 PM (op 23-03-2004)


Tee dee hee!!! *Barst in hysterisch snikken uit*

bromde CiNNeR om 05:43 PM (op 23-03-2004)


Dag allemaal!
Dit is Groot Nieuws.
Wat heet: Voorpaginanieuws!

bromde Paul om 05:51 PM (op 23-03-2004)


Er kan nu reeds ingeschreven worden op de DVD (DeVolleDosis) die deze nazomer uitgebracht zal worden: Majoor Bosshardt nagelt Mel Gibson aan Zijn Kruis!
Prijs nader overeen te komen.
Internetadres volgt z.s.m.

bromde Paul om 05:55 PM (op 23-03-2004)


Hoera!!!!

bromde matxil om 05:59 PM (op 23-03-2004)


Tjonge, wat ruikt het lekker fris. Voorjaarsschoonmaak? Afijn, fijn dat u er weer bent waerde baron!!

bromde Jumis om 06:11 PM (op 23-03-2004)

De Joden hebben het weer eens gedaan hoor. Gandalf volgt....**

bromde grts om 06:18 PM (op 23-03-2004)


welkom thuis, bicat.net!

*klopt dit? kan dit? denkt hard na*

bromde grts om 06:20 PM (op 23-03-2004)


http://www.marnix.nl/log/

Dat zei ik, en zeg ik nog.

bromde Paul om 06:34 PM (op 23-03-2004)


*kust het beeld*
Joepie!

Hèhè.

Het was die sjeik? Ze hebben hem meteen te pakken genomen. Wat is er gebeurd?

bromde Lennard om 06:46 PM (op 23-03-2004)


Sheik Yassin Grootblad werd door de vliegende nazgul van Shauron bicat.net opgejaagd, waar hij zich verweerde middels een Hackspreuk. De spanning werd te groot, de site brak. en zoook Yassin Grootblad van Toek tot Brasgordel RIP. tragisch.

bromde grts Trotsvoet om 07:31 PM (op 23-03-2004)


Fijn.
Dit is een mooie binnenkomer, zo na de korte afwezigheid.
Erg fijn.
(m'n vingers jeuken er van, 'k ga ook maar eens schrijven, nu)

bromde Bart om 07:46 PM (op 23-03-2004)


*haalt opgelucht adem*

pheeeeewwuuuwww..!

Nou, dat wereldrecord adem inhouden heb ik nu dus wel op zak. Ik begon het licht aan het einde van de tunnel al te zien.

Kwam Juliana en die Yassin nog tegen maar die zijn doorgelopen. Nou ja, doorgelopen... ze zaten allebei in hun rolstoel.

bromde Kiers om 08:02 PM (op 23-03-2004)


Als een soort treintje reden ze achter elkaar aan?

bromde Bart om 08:06 PM (op 23-03-2004)


Goedzo Kiers. Iemand moest ze duwen. Bedankt daarvoor.

Zo.

Jahaa.

We zijn er weer.

Nou.

bromde Lennard om 08:07 PM (op 23-03-2004)


Gelukkig, jullie zijn niet dood. Ik was zo ongerust.

Kom in m'n (d)armen!

bromde Piggen om 08:10 PM (op 23-03-2004)


En Ralph Inbar werd op handen en knieen voortgeduwd door Albert Mol. Een late coming out of een zure Candid Camera-grap. Wie zal het zeggen? Gebeurt best veel in zo'n week.

bromde Kiers om 08:11 PM (op 23-03-2004)


Gelukkig mogen we dit weekend iets minder slapen. Van Piet Paulusma. Of wie ging er nou ook alweer over het licht?

bromde Marnix om 08:19 PM (op 23-03-2004)


Sinds de demonisering van het geloof ben ik werkloos geworden. Marnix, pijpen een geeltje?

bromde Diana om 08:30 PM (op 23-03-2004)


Jammer dat ik geen geeltjes meer in de knip heb, anders was ik wel te vinden voor zulk godelijk gezuig.

bromde Bart om 08:32 PM (op 23-03-2004)


* gaat straks verhaal en reageersels lezen maar nu vast zeggen dat ze het fijn vindt om deze webzijde weer op de been te zien *

bromde Adriana om 08:47 PM (op 23-03-2004)


Dus.

*duwt de fanfare zachtjes weer naar buiten*

bromde Marnix om 10:03 PM (op 23-03-2004)


Iedereen aan boord?

Mooizo. Laat de schransschalen nu maar komen.

bromde bicat om 10:22 PM (op 23-03-2004)


Boutje, Baron?

bromde Bart om 10:25 PM (op 23-03-2004)


Ik dacht dat u het nooit zou vragen, confrère.

bromde bicat om 10:29 PM (op 23-03-2004)


Aha! Sorry hoor. De volgende keer zal ik niet meer over het utp kabeltje plassen.

bromde Dreknek om 11:16 PM (op 23-03-2004)


*hik* (2x)

Zes weken geleden ofzo stuurde ik de redactie alhier (buigt naar baron Bicat) 'De lotgevallen mijner Jeugd'. Al acht ik de kans steeds kleiner, misschien wordt 't wel gepubliceerd!

bromde Paul om 11:18 PM (op 23-03-2004)


Is het goed genoeg?
Is het vuig genoeg?
Is het eigenlijk wel slecht genoeg?
Moeten we kotsen?
Worden we boos?
Blijven we stil?

Je wéét het gewoon niet.

En dat is nou juist zo spannend!

bromde Marnix om 12:02 AM (op 24-03-2004)


Spannend is je scrotum onderzoeken op rare bobbeltjes.

bromde Dreknek om 12:48 AM (op 24-03-2004)


Daar gebruik ik mijn (losse) passpiegel voor.
't Is geen gezicht, dat is zeker!

bromde Paul om 12:52 AM (op 24-03-2004)


Nou! En neuken doe je alleen als Ton van Heleen in de buurt is.

bromde Marnix om 01:18 AM (op 24-03-2004)


Ja!
Die rulle krulletjes van 'm...
So salig!

bromde Paul om 01:34 AM (op 24-03-2004)


Het is goed om te zien dat de schipper van het schip der verloren zielen weer het ruime sop gekozen heeft. Hijs de zeilen, matroos Kiers. In de verte zie ik een orkaan, steven er recht op af! Want ik voel een diep gevoel opkomen, steady as she goes.

bromde bewegende om 01:56 AM (op 24-03-2004)


*Gaat maar weer een sexueel verhaaltje schrijven dan ..*

bromde CiNNeR om 02:24 AM (op 24-03-2004)


Hopelijk zònder porno erin dit keer, Cin.
Alhoewel.

bromde Paul om 02:33 AM (op 24-03-2004)


Welkom terug herbergier Zzzicat. Laaft de dorstige kelen!

bromde Olaf om 02:51 AM (op 24-03-2004)


*hips*

bromde Olaf om 02:54 AM (op 24-03-2004)


U moet de groetjes van Hack hebben!

bromde Martine Bijl om 08:37 AM (op 24-03-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)