huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Schemerdonker"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Vriend"]

02/07/2004: "De Ring"


Ik sluit mijn ogen en houd voor een kort moment mijn adem in. Jochem schuift de handschoenen om mijn handen. Mijn handen. Sterke handen, vuisten van een moordenaar. Was het zo? Ik ga staan en kijk nog eens in de spiegel. Ik zie een gezicht. In de jaren opmerkelijk gaaf gebleven.

Het gejoel van de toeschouwers zwelt buitenproportioneel aan. Mijn tegenstander is duidelijk tot favoriet van de massa gekozen. Kleurige sierlinten worden vanaf de hoogste stoelen richting de ring geworpen. Het valt me zwaar, te proeven van deze sfeer. Zij is vijandig noch beladen, maar er hangt een onbekende spanning die tot in mijn maag voelbaar is. Het diepe bord pasta en de paar bananen van vanmiddag kunnen daar onmogelijk debet aan zijn.

"In de rechterhoek, met een lengte van 1 meter 98 en een gewicht van 123 kilo aan afschrikwekkende spiermassa, vraag ik om een applaus ..."

De arena barst uit zijn voegen als de titanen onder begeleiding de bokstempel betreden. Muziek en strijdvaardige posen, de vechtmachines dansen over het doorbuigende hout. De avond ademt boksen en de spanning bedruipt alle aanwezigen. Na spiervertoon en vlugsuizende schijnslagen in de lucht, blauwzwanger van rook boven alle hoofden, roept de scheidsrechter de zwaargewichten aan zijn zijde. De nervositeit, de routine. Controle van vuistschoenen en gebitsbeschermers terwijl de blikken der kemphanen elkaar niet loslaten. De houdgreep van bluf en intimidatie.

Vanavond zou het gebeuren. Hier had hij bijna zijn hele leven voor getraind, zijn lichaam afgebeuld. Conditietraining, kracht- en reflextraining. Vanavond kon hij zijn doel bereiken. Erkenning? Geld, goud of juwelen? Nee. Niets van dit. Hij zou afrekenen met zijn verleden. En de toekomst verzekeren.

Ze zat vanavond wederom niet op de tribune. Veertien jaar jonger dan hem. Ze verafschuwt boksen en zou willen dat hij ermee stopte. Maar tegelijkertijd wist ze hoe belangrijk dit voor hem was. Dus wilde hij iets terug doen. Ongeschonden uit de strijd met de ceintuur van de kampioen. En daarna trouwen. Met een kindje.

"Jij bent de man, hoor je. Jij bent de baas hier. Hier in deze ring maak jij de dienst uit. Niet die dooie in de andere hoek. Jij. Jij. Goed op je dekking letten, zijn linkse heeft grote jongens pijn gedaan. Hij heeft een schouderblessure. Dat weet je, dus maak er gebruik van. Je slaat hem met ťťn klap knock-out en met de volgende maak je hem weer wakker. Jij bent de baas hier. Jij. Jij bent de man. Je tegenstander ruikt naar urine. Hij zeikt in z'n broek. Maak hem af. Maak hem af. Maak hem af."

De scheidsrechter veegt de druppels zweet van zijn oude voorhoofd. Honderden, nee duizenden partijen heeft hij geleid. Ooit droeg hij zelf de rode handschoenen maar na een zware knock-out die hem drie weken in coma hield, hing hij deze aan de bokswilgen. Zo kwam het dat hij op zijn tweeŽntwintigste levensjaar in de ring klauterde met het scheidsrechtertenue om. De ring was zijn leven. Het was hem vertrouwd. Elke avond zonder boksen was hem ondraaglijk. Och kon hij nog... dan zou hij...

De gong, het gevecht begint. De strijd tussen de vuisten vangt aan.
De zaal was uitverkocht, het licht boven de ring scheen zonder ziel op de zweterige hoofden van de dieren op het podium. Hier stond hij dan, tegenover een jongen die zijn zoon kon zijn.

De schoonheid van een knock-out, daar kwamen de liefhebbers voor. Niet voor de schimmige wetenschap die de juryleden erop nahouden. Deze wereld werd beheerst door poen en macht. Hij liet liever zijn vuisten het woord voeren. Op een eerlijke manier. De aanblik van een scheurende wenkbrauw bekoorde. Het aanzwellende geluid wanneer een tegenstander achterover met zijn hoofd op het hout sloeg. De schuddende en afkeurende gebaren van de referee die zijn tegenstander niet fris genoeg meer oordeelde om het gevecht te hervatten...

Aftasten nu. Zijn tegenstander is jong, maar goed. Heel goed, zijn handen zijn snel als de wind. Zorgvuldig dreunen de vuisten, de verdediging hangt voor het lichaam. Was hij nu al vermoeid? Provocatie? De ring beheersen, de heerser van de tempel. Daar ging het om.

Een salvo van slagen, onnavolgbaar vlug en precies. De smaak van bloed vulde zijn mond. Hij liet zich afleiden. Hij had nu geen tijd voor knikkende knieŽn.

Zijn vader had hem nooit zien boksen. Hij vond dat men zijn geld eervol moest verdienen. Een man bewijst zichzelf met zijn daden. Niet met zijn vuisten. Hij is gestorven twee weken voor hij met pensioen zou gaan. Longkanker. Zijn tegenstander kon zijn zoon zijn.

In de ring veert een licht in elkaar gedoken gestalte rond op snelle voeten. Hij heeft zijn armen nu bijna gestrekt langs het lichaam hangen. Hij draait met zijn donkere ogen. Zijn tegenstander danst, laat nu en dan een vuist uitschieten en kijkt verrast als hij een gat in de lucht slaat en in dezelfde seconde een vinnige hoek tegen zijn flank voelt. "De oude man heeft het nog!", juicht hij van binnen.

Dan wordt hij door de bliksem getroffen. Hij hoort het in zijn neus kraken. Een botsplinter schiet omhoog.
Aan het einde van de derde ronde zijgt hij neder. De wereld een doedelzak. Dan... niets.

Op 38-jarige leeftijd sterft, in het harnas van de bokssport, de vader die ik nooit zal krijgen. Een half uur later bericht men de moeder die ik nooit zal krijgen.

Ik heb mijn ouders doodgeslagen.
Ik heb mijzelf vermoord.


Reedsch...33 toevoegingen, reedsch

Toch een w000t!! Mooi van luguberheid, complex en donker. Ik heb wat om over na te denken voor het slapen gaan ..

bromde CiNNeR om 05:08 AM (op 07-02-2004)


stinkend naar de goedjkope shorame door het doorgeefluik wat dus noog wel kan na de klolk van vieren ga ik ome Bicat weer lezen als de tijd daar rijp voor is. Vooralsnog zeg ik 'hulde, ome bicat. U heeft mij nog nooit teleurgesteld. Sterkert nog...'

bromde Kiers om 05:11 AM (op 07-02-2004)


Op dit vroege uur uw verhaal lezen is een waarlijk aangename bezigheid, baron.

* knikt vol bewondering *

Later bij thuiskomst lees ik nog een keer. Misschien wel twee.

bromde Adriana om 08:08 AM (op 07-02-2004)


Daar ga ik eens een mooie tegel voor maken.

bromde Marnix om 11:14 AM (op 07-02-2004)


Ook ik voelde mijn neusbeentje kraken.. Een voltreffer, perfect geplaatst, vol op mijn neus. Sterren in mijn hoofd, tranen in mijn ogen. Pijn.
"Aus dem Blauen hinaus", volledig onverwacht terwijl mijn dekking toch optimaal was, dacht ik.
Ome Bicat, U wist mij te raken.
Wederom.

bromde Arnaud om 11:36 AM (op 07-02-2004)


Opluchting alom, ik was door de combinaties van stoten en afleidings manoeuvres heel even op het verkeerde been geplaatst in de veronderstelling dat dit een serieuze poging was om een scenario voor Rocky 26 te testen op ons, argeloze webgangers.
Chapeau!

bromde Kylian om 01:02 PM (op 07-02-2004)


Da's luguber wakker worden.

bromde Bart om 02:10 PM (op 07-02-2004)


Prachtig!!! Aaleen niet meer over gebroken neuzen praten ok?

kus

bromde het prinsesje om 02:29 PM (op 07-02-2004)


Eedriejen! Ai dittit for joe!!

Prachtig beeldend geschreven.
Dank.

bromde Terrebel om 03:25 PM (op 07-02-2004)


Ik zat vooral te wachten op het moment dat het verdronken meisje uit de tv zou kruipen.

Vast de titel niet goed gelezen.

Ook op de lange baan bent u hard te kloppen, heer bicat. Waarvoor allerhande klapgeluiden en rouwerkransen.

Weertje hŤ?

bromde Hoof om 05:11 PM (op 07-02-2004)


Hier werd op zaterdag toch nooit geupdate? Of ben ik nu erg zeickerig bezig. Enfin. Een vuigh stukje. Een waar vuigh stukje.

bromde Eugene om 06:31 PM (op 07-02-2004)


Niet zo mierenneuken he Eugene. Het was nog 'snachts, vermoedelijk voor het slapen gaan en dat telt nog als vrijdag.

bromde CiNNeR om 07:57 PM (op 07-02-2004)


Kan iemand mij de BZN special toesturen die ik net heb gemist? Liefst op dvd.

bromde Kiers om 08:45 PM (op 07-02-2004)


Hij is op de mail hoor, Kiers.

bromde Marnix om 09:20 PM (op 07-02-2004)


Niks op Carola tegen hoor. 'k bedoel, ze is zuiver van toon en gebit, maar ik mis toch een beetje de Annie Schilder van het hele gebeuren.

Wat zag Jantje er goed uit, heh.

bromde bicat om 10:32 PM (op 07-02-2004)


schŲn.

bromde ZniV om 11:21 PM (op 07-02-2004)


Goh, ook gemist. Jammer. Welke special was het, Polka Paling of Schippersleed?

bromde catchoftheday om 12:48 AM (op 08-02-2004)


Hebben ze nog iets van Johnnie Cash gespeeld? Ring of fire?

bromde Bart om 02:12 AM (op 08-02-2004)


Ja, dat weet ik dus niet. Thanx Marnix, ik kan niet wachten!

bromde Kiers om 08:35 AM (op 08-02-2004)


BZN is mijn leven. Wat een vrouw he, Carola. Echwel. ..

bromde Eugene om 09:37 AM (op 08-02-2004)


Kiers, u zult můeten wachten. Ik ben helemaal vergeten het bestand te zippen.

Zaterdagavond, hŤ.

bromde Marnix om 10:53 AM (op 08-02-2004)


Of ik me in de tussentijd dus maar vermaak met Janet Jackson. Nou ja goed, je kunt niet alles hebben.

bromde Kiers om 11:05 AM (op 08-02-2004)


(pssstt... Kiers. Er valt nog zůveel te genieten...)

bromde Marnix om 12:12 PM (op 08-02-2004)


'K zat gisteren in de kroeg.
Jullie kennen het wel, ladderzat aan de bar hangen, zie ik ineens een baard met bolhoed.
Jahoor, Pierre Kartner.
Kut man, die fuck-smurfen schoppen steeds je bier om.

bromde Bart om 12:58 PM (op 08-02-2004)
De veelzijdigheid van de man is even indrukwekkend als griezelig. Wist u bijvoorbeeld dat hij hele fijne software maakt? Neen?

Hier: http://www.vader-abraham.com/software.htm

bromde Marnix om 01:18 PM (op 08-02-2004)


Dat weet iedere professionele muzikant!

O. Trouwens. Zondag, allemaal!

bromde Hoof om 01:24 PM (op 08-02-2004)


Is hier nu de hele dag niet gepost? *Raakt wezenloos in shock*

bromde CiNNeR om 05:57 PM (op 08-02-2004)


De bakkerskar is omgewaaid!

*zet hem voorzichtig recht, waait weer om, besluit met tentharingen en tuidraden de boel overeind te houden*

bromde bewegende om 07:18 PM (op 08-02-2004)


Scheerlijnen! Scheerlijnen!

Met tuidraden zet je een Zwaan vast. Dat had ik moeten weten...

bromde bewegende om 07:18 PM (op 08-02-2004)


Laat maar, bewegende. Dat is een slechte imitatie.

Ik kom ze de laatste tijd steeds vaker tegen.

bromde Marnix om 07:58 PM (op 08-02-2004)


*bekijkt de onderzijde en ontcijfert door het mos en de schimmelplekken: "made yn taiwan" en kijkt peinzend*

bromde bewegende om 08:13 PM (op 08-02-2004)


*Stelt zich voor hoe het zou zijn om peinzend over enkele beprikkeldrade barakken heen te staren.*

bromde Eugene om 08:16 PM (op 08-02-2004)


Het is mij immer een genoegen, heer Bicat.

bromde Mol om 09:14 AM (op 10-02-2004)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)