huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Junkmail - een veel besproken nieuwsbrief"] [Huiswaarts] [volgende bral: "U wel dan?"]

07/03/2003: "Tijdsbeleving, vooruitgang & globalisering"

Deel 6 De superieure Maxim Gun

Tijdens de slag bij Omdurman op 2 september 1898 werd voor het eerst de zogeheten 'Maxim Gun' operationeel. Dit was een volautomatisch watergekoeld machinegeweer dat 300 kogels per minuut afvuurde.

Mede dankzij het verslag van Winston Churchill zijn wij goed op de hoogte van de strijd die toen plaatsvond tussen het Britse leger onder Lord Kitchener en een grote overmacht van vooral met zwaarden en speren bewapende Soedanezen.

Op die bewuste tweede september richtten de Britse "soldaten van wetenschappelijke oorlogvoering" die volgens Churchill uitgerust waren met "de wapens van de beschaving" een slachting aan onder een "grote horde meedogenloze wilden".

Het aanvalsplan van de kalief zat ingenieus in elkaar, maar had geen rekening gehouden met de snelheid en vuurkracht van het nieuwe wapen. In ongeveer vijf uur tijd werden zo'n 20.000 Soedanezen gedood en 22.000 ernstig verwond.

Tegenover de 90 procent aan slachtoffers bij de tegenstander telden de Engelsen slechts 2 procent doden en 8 procent gewonden. Hiermee was, aldus Churchill, het vernuft van "de sterkere rassen" dat zich in "de superioriteit van de moderne vuurkracht" manifesteerde, aangetoond.

Reedsch...5 toevoegingen, reedsch

haha! allemaal dood! hahahaha!!! doooooood!!!

bromde Ribbens om 03:37 PM (op 03-07-2003)


Heer Kiers, in deel 1 kwam u met Pascal op de proppen, ik wreef mij in mijn handen want ik ben een tegenstander van Pascal maar zie, in deel 2 schakelde u over op Augustinus om daarna via Petrarca de ontwikkeling van het uurwerk aan een doorwrochte analyse te onderwerpen, nu sleept u Churchill en Napoleon er weer bij. Waar moet dat heen ? Ik begrijp dat u de ontwikkeling van de mensheid in 8 delen wilt samenvatten, een nobel streven maar u zal de eerste niet zijn die zich aan deze taak vertilt. Maar laat u door mijn gezeik niet van de wijs brengen en knal er een en slotakoord uit dat een universeel antwoord biedt op al de vragen die de mens zich de laatste 1000 jaar gesteld heeft.

bromde apollo om 07:42 PM (op 03-07-2003)


Wat een gruwelijke wereld!

bromde Renesmurf om 09:55 PM (op 03-07-2003)


Apollo, ik hoop u niet teleur te stellen.

bromde Kiers om 10:18 PM (op 03-07-2003)


Ik kan wel de oorzaak aanwijzen van de slachting onder de Soedanezen.

Ze hadden waarschijnlijk geen horloges.

Zo hadden de Nederlandse verdedigers in mei 1940 bijvoorbeeld waardeloze uurwerken. 2032 Hollandsche jongens zullen nooit meer de tijd weten. Tot overmaat van ramp werden de mei-dagen gevolgd door 5 waardeloze jaren waarin niet tot nauwelijks geneukt werd.

Ik dwaal af. Ik heb ook geen idee meer waar ik het ook al weer over wou hebben.

Vol verwachting klopt inmiddels m'n hart in anticipatie van deel 7.

bromde Paalsma om 01:31 AM (op 04-07-2003)


huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)