huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Talent"] [Huiswaarts] [volgende bral: "EGO "The Movie""]

09/24/2004: "Kermis"


Zaterdagavond. Lachende mannen haasten zich rond acht uur naar het dorpshuis. Hier en daar een joviale groet. Een uur lang worden de laatste spullen klaar gezet . Dan klinkt het fluitje. De fanfare hijst zich in de instrumenten en iedereen zoekt zijn plaats. De generale repetitie begint. Commando’s vliegen door de zaal en sabels kletteren. Uiteindelijk zet de groep zich gelijktijdig in beweging, precies op het moment dat de fanfare de eerste noot laat klinken.

De repetitie is een formaliteit. Drie rondjes lopen en tenminste één keer tegelijk stil gaan staan als het verwacht wordt, zijn genoeg om de tap in gebruik te nemen. Alleen de instructies voor morgen gaan nog aan het ‘ingerukt’ vooraf. Het is tijd om aan de tafels te gaan zitten. Ook nu kent iedereen z’n plaats. Fanfare bij fanfare, bestuur bij bestuur en officieren bij officieren. De rest gaat in de buurt van de bar staan. Rond half elf zijn de bonnen op die we verdiend hebben met ons werk. Het is wachten op de man die het idee krijgt om door te gaan in de kroeg. Maar ook dat gebeurt, traditie is traditie.

Zondagmiddag. Half twaalf is de tijd dat de familie van buiten het dorp op de koffie komt. Na het gebak en het tweede kopje gaan de mannen een biertje drinken. De vrouwen gaan zich in de keuken met etenswaren bezighouden. Rond een uur of twee wordt er gegeten. Uiterlijk half drie gaan de mannen die geacht worden geüniformeerd op de kermis te verschijnen zich omkleden. Tien voor drie aantreden. De eerste bladen bier gaan rond. Het is tijd om de koning af te halen. De optocht vertrekt en komt bij het huis van de koning aan. Bier. Weer terug naar het dorpshuis, weer bier. Friet van de kraam en dan weer feest. Nog wat formaliteiten, beetje met vlaggen zwaaien en dan gaat het echte zuipen beginnen.

Maandagochtend. Kleine oogjes druppelen binnen. Om half negen begint de schuttersmis. Kwart over negen geven de pastoor en de dominee een rondje. Doe maar een jonge. Weer een optocht, weer ergens bier. Uiteindelijk komen we aan op het veld waar geschoten mag worden. Nummers worden afgeroepen. Zo’n honderdtwintig man tussen twee keer schieten voor een prijs. Het wachten wordt aangenaam gehouden met bier. Hier en daar een jonge, het liefst uit een fles met een laag ijs aan de buitenkant.

De dag wordt waziger. Hoe dan ook, ’s avonds is er een nieuwe koning en moet er nog een optocht gelopen worden. Het is feest in de tent. Het vaandel moet nog even worden weggebracht. Waarom weet niemand. Maar we doen het toch. En drinken een biertje in de tuin van de meneer waar het vaandel wordt gestald.

Mensen dansen, lachen en ouwehoeren. Soms zijn er uitvallers. Die worden thuis uit bed gehaald. Soms zijn er mensen even onvindbaar verdwenen. Maar die komen meestal wel weer terug. Buiten gebeurt van alles, achter de schiettent en de oliebollenwagen. Stugge boeren worden losse dansers van Zuid-Amerikaans kaliber. Jouw vrouw is mijn vrouw en andersom. Tenminste, zolang het niet te veel in het zicht gebeurt.

Slechts weinigen kunnen de afloop van deze avond navertellen. Mensen verdwijnen en worden teruggevonden in bushokjes, maïsvelden en in sloten. Of op de bank bij de buren naast een koude koffie. Of ze worden wakker van het reveille om half zes: dronken pubers op een platte wagen achter een trekker, vergezeld door een geluidsinstallatie waaruit meestal de vrolijke klanken van een death-metal clubje klinken. Om dan alsnog terug te keren in hun echtelijke sponde alwaar de reguliere bedpartner nietsvermoedend ligt te slapen. Slimmeriken gaan beneden op de bank liggen zodat ze zouden kunnen volhouden daar de hele nacht te hebben gelegen

Dinsdagochtend gaan de vrouwen iets gezamenlijks doen. De mannen slapen bij, of proberen hun uniformen weer op orde te krijgen. ’s Middags dienen ze immers weer tiptop te verschijnen. Voor inderdaad weer een optocht en wat gewapper met vlaggen. Weer de hele dag feest in de tent, alleen de spoeling wordt dunner. Katers beginnen hun tol te eisen en zo nu en dan komt het voor dat er mensen wegens een relationele crisis thuisblijven. Tenminste, volgens het geruchtencircuit. Ook de afloop van deze avond is voor velen een gewiste herinnering, voor zover het geheugen nog toegankelijk was.

De dagen erna verlopen kalm. Hier en daar worden voorzichtig weer praatjes gemaakt op straat of bij een vereniging. Oppervlakkig en met een afwachtende houding. Uiteindelijk blijft het bij lachen om diaree tegen een lantaarnpaal of een vreemde slaaphouding in het klimrek op het schoolplein. Dronkemanspraat en zwalken zijn geen onderwerpen meer die de moeite waard zijn. Na een week concludeert het dorp opgelucht dat het weer een prima kermis was.

Ook ik heb weer zin in volgend jaar, ik hou immers van tradities.


Reedsch...48 toevoegingen, reedsch

Eerst nog even die geboortegolf over negen maanden. 3 maanden later ben je van al dat gejengel inderdaad wel weer aan kermis toe!

bromde Jumis om 12:58 PM (op 24-09-2004)


Je moet er toch niet aan denken in een stad te wonen...

bromde mack om 01:11 PM (op 24-09-2004)


Proficiat, ik krijg hier spontaan een pancreasontsteking van.

bromde Vincent Nemo om 01:15 PM (op 24-09-2004)


Mooi hoor. Zo'n dorpje.

bromde Lennard om 01:34 PM (op 24-09-2004)


Is dat jouw dijk die gaat optreden in Ahoy, Lennard? Maar dat kàn toch niet? Zo'n domme vraag?

bromde Paul om 02:04 PM (op 24-09-2004)


bromde Awel Zunne om 02:24 PM (op 24-09-2004)


bromde Lennard om 02:31 PM (op 24-09-2004)


Joho! Weest gegroet allen, vol van genade de heer is met u! etc.

Wat een vrolijk verhaal, Lennard.

Ik zit sinds enige tijd thuis. Ik heb mij nl. laten overhalen tot het schrijven ener thriller. Ik krijg er zelfs -een beetje- geld voor!

beter dan werken dacht ik. nou, het is mooi kut kan ik u vertellen. ik heb nu nl. nooit meer vrij. en altijd. GODver! korte verhalen, vergeet het maar. Ik ga denk ik maar weer naar oosteuropa. was ik tot de 20e en schrijven gaat ergens toch beter als je weg bent. heeft iemand wellicht suggestie voor andere mistroostige oorden-met 220 v netstroom- om te gaan zitten?

bicat rex!

grts

bromde grtsbjebge om 03:03 PM (op 24-09-2004)


Byzonder hoog "Limburg" gehalte. Vul zelf maar een dorpje in, Terblijt, Ransdaal, Klimmen, Oost-Maarland, Urmond, Stein, Berg aan de Maas, Stamprooi, Gulpen, Lemiers, Voerendaal, Bocholtz, Lemiers, Epen, Wittem, Bemelen, Etzenrade, Bingelrade, Weustenrade, Kerkrade, Wijnandsrade, Mariarade, Haanrade, Vaesrade, Bunde, Elsloo, enz. enz.
Met uitzondering van de dominee dan. Die loopt wel ergens rond, maar doet er alles aan niet op te vallen. En zeker geen rondjes geven.
Niks bijzonders dus. Niks nieuws. Gebeurt elke week, elk week-end. In elk dorpje.
In welk dorp was je Lennard?

Leuk geschetst trouwens.

bromde Arnaud om 03:05 PM (op 24-09-2004)


Grtz to Grrrits!

bromde P. om 03:09 PM (op 24-09-2004)


Spannend verhaal, echt wel. Alleen die mannen aan het bier en de vrouwtjes in de keuken aan het koken .. had dat niet een keertje andersom gekund?

bromde Von om 03:13 PM (op 24-09-2004)


Stramproy. Dat had je nu níet moeten zeggen, Arnaud.
Lennard, the floor is yours.

bromde Paul om 03:26 PM (op 24-09-2004)


Bloasmuziek....op eine sjone zondegmorguh

bromde Gé Reinders om 03:45 PM (op 24-09-2004)


Heer Grts,

Bij lijf en goede leden is het goed van u te horen. Ik weet, u bent een markant karakter, maar ik zie mijn scrutinizing activiteiten beloond. Elke dag speur ik de comments af naar een teken van Heer Grzatttzzsss. Vandaag wordt mijn monikkenwerk beloond en Goddank ga ik u van raad voorzien.

Een journalist schreef ooit in een landelijk dagblad waarom hij vakantie vierde en wel daar. De journalist reisde naar het topje van Schotland in November om daar zijn zomervakantie te vieren. Murw gebeukt van alle tegenspoed door gebrek aan alles, maar voornamelijk het slechte weer, kwam hij vol energie terug en ervoer Nederland als een paradijs.

Brengt mij op het idee u naar Kirkwall te sturen. U neemt vliegtuig naar Edingburg en auto naar Inverness. Vanaf Inverness reist u per paard over de A99 naar Orkney Island waar u een herberg en een kroeg zoekt in Kirkwall. In de kroeg noteert u van oude en dronken mannetjes sagen en mythen. Die vertaalt u Grstsiaans naar een thriller zoals uw uitgever en u het willen.

U hoeft mij niet te danken. Ik neem genoegen met een single cask malt van Highland Park en een gesigneerde versie van uw boek.

Wilt u de lezers van Bicat op de hoogte blijven houden van uw voortvaringen?

bromde Kiers om 03:48 PM (op 24-09-2004)


Fanfares verdienen op voorhand een bommentapijt. Ook al vloeit den dranque nog zo rijkelijk.

bromde dreadloki om 03:49 PM (op 24-09-2004)


FUCK OFF!! I will throw you out of the fucking window. You are a rude, violent pig. You are a pig. PIG! PIG!

bromde Elton John om 04:30 PM (op 24-09-2004)


Grrrrts, uw teken van leven doet mij goed! Heel goed. Mocht u straks een grote ster zijn dan kan ik zeggen dat ik je verhaaltjes al op bicat las en bewonderde.

Arnoud. Hoewel Limburg voorop loopt in de mooie rijke traditie van koper en gerstenat moet u het toch iets noorderlijker zoeken. Er komt niet voor niets een dominee aan te pas. Een priester en een dominee. Dat kan alleen maar net en precies boven de Rijn zijn. Zo'n beetje in de buurt daar waar die het land binnenkomt.

Grrrrts, misschien heel af en toe een kort verhaaltje hier? Dat wat de uitgever er echt niet in wil hebben? Omdat het te bicatesque is?

bromde Lennard om 04:44 PM (op 24-09-2004)


Hallo Gagoniafgnaadaefsts.

Dat u nog leeft.

Mooi.

bromde Hoof om 04:50 PM (op 24-09-2004)




Gezellig!

bromde Marnix om 05:12 PM (op 24-09-2004)




Op 9 november gebeurt het!

(Wàt, daar kom ik nog wel achter.)

bromde Paul om 05:27 PM (op 24-09-2004)


Zo, de werkweek is weer afgesloten, ik ga André herdenken.

Mazzel

Wat is het geluid van een openscheurend blik knakworstjes?

Dan kan ik dat even tussen ** zetten.

bromde mack om 05:45 PM (op 24-09-2004)


..pssst Paul, hoe is het in het Battle Center? Zijn de dames een beetje aardig voor je? En luchten ze je op gezette tijden?

bromde Kiers om 05:45 PM (op 24-09-2004)


"KWAAAK, ik ben een kikker",


bromde Kwaak de Kikker om 05:50 PM (op 24-09-2004)


Weet je wat kermis

bromde Dick T. om 05:56 PM (op 24-09-2004)


Hahahahahaha!!

Bier in je oor!!

bromde Marnix om 05:58 PM (op 24-09-2004)


Heer Kiers, nu wordt u wel èrg persoonlijk!

Lekker.

bromde P. om 06:16 PM (op 24-09-2004)


*kijkt diep filosoferend uit het raam*

Een meisje dat haar geslachtsdeel laat zien...

Ik lees net dat Bill Gates nog steeds de rijkste is met zijn 48 miljard. En dan Warren Buffett. Wat een walgelijke opeenstapeling van geld en wat moet je er mee? Als ik zoveel poen zou hebben zou ik nog steeds naar de kermis gaan en met bier in mijn oor thuis komen. Om vervolgens naar het geslachtsdeel van een meisje te gaan kijken. Want voor de rest ben je natuurlijk te lam.

bromde Kiers om 06:51 PM (op 24-09-2004)


een dominee die een rondje geeft? dat vind ik persoonlijk op het randje van de dichterlijke vrijheid

bromde jan om 06:54 PM (op 24-09-2004)


Dat lijkt me wel wat. Om zoveel geld te hebben en dan alle biertjes van de hele kermis te betalen. Ook het bier in de oren. Gewoon, voor de fun.

* opent online spaarrekening *

2098 moet het lukken.

Of lijkt dit nu teveel op opscheppen over mijn inkomsten?

bromde Lennard om 06:57 PM (op 24-09-2004)


Ik heb nog een Reichsmark liggen. Wat doet de Mark tegenwoordig?

bromde Paul om 07:00 PM (op 24-09-2004)


Ik heb nog een complete verzameling DDR geld. 1964, munten en papier. Toen ik dat in 1988 kocht voor 150,- West-Duitse Marken in, toen nog Karl-Marx Stadt, werd ik hartelijk uitgelachen door zo'n Ossie.

Nog even bewaren.

Misschien dat ik het dan terugverdien. Als ik een sukkel vind.

bromde Lennard om 07:07 PM (op 24-09-2004)


Ik heb een vrachtwagen vol goud in de Toplitzsee gereden. Is dat nog wat waard tegenwoordig?

bromde Adolf Hitler om 07:11 PM (op 24-09-2004)


De buurvrouw (ja, die) heeft 'm even gescand.
De boodschappenwagentjes van de Lidl hier accepteren 'm.

bromde P. om 07:33 PM (op 24-09-2004)


ik mislas eerst de titel als "Kerstmis" en pas bij de comments kreeg ik door dat het niet sneeuwt in dit verhaal.

*neuriet jingle bells

*wolven huilen naar de vole maan

Gruss Gott

bromde ome peet om 08:43 PM (op 24-09-2004)


GGGGRRRRTTTTSSSS IS BACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hoera, Hoezeee!!!!!
DRANK, OBER, DRANK, NU!!!!!

*Probeert prop in keel weg te slikken.*

Zwalkend tussen droom en verdriet
is krankzinnigheid zo gek nog niet.

bromde Arnaud om 09:01 PM (op 24-09-2004)


bromde bicat.web-log.nl om 09:31 PM (op 24-09-2004)


*zwaaiend*

Hallo, hallo, allen! wat is het hier eigenlijk gezellig. Moet maar eens vaker komen. Dank heer Kiers, maar ik ga dekn ik Wenen. Om obvious redenen.

'nijn eleven' is grappig zeg.

zal pogen iets kleins te persen maar is lastig ivm grote boodschap.

schrale troost voor nostalgen onder u: wat ouwe bicat meuk van mij wordt herhaald, met plaatjes, op writersblock.net. mijn suggestie van een link naar de mother lode werd niet door ze gehonoreerd. omhooggevallen fatjes. :) -Smiley voor het geval ze dit lezen-

bromde grtsazxax om 10:21 PM (op 24-09-2004)


Wenen, heer Grts, zult u bereiken in een treinrijdend voertuig waarin zij u met lang zwart glimmend haar zal verschalken. Eerst in de dinerwagon wordt u overstelpt met wijn en spijs. Daarna zwijmelt u weg op haar geuren bij het dreunende ritme van bielzen en stalen wielen. Voorbij Graz wordt u wakker in uw poedelende naaktheid zonder geld. Om de jacht pas goed te openen in de straten van Wenen. Een mooie jonge zigeunervrouw met connecties tot ver achter Praag. Ik voorzie enige diepuitgestoten ejaculaties in vrouwenbaarmoeders bij kreunend maanlicht. Vergeet u niet een opera mee te pikken?

bromde Kiers om 11:08 PM (op 24-09-2004)







bromde teringzooi om 11:17 PM (op 24-09-2004)


De eeuwige moerassen van Holland. Oh Vaderlief, was ik maar geboren langs de Cote d'Azur maar dan in Italie met een truffel in de mond. Van koperen dames en gnoccis met zachte room en zomerzwoele Gianti's.

bromde Kiers om 11:45 PM (op 24-09-2004)


bromde bewegende (delen) om 01:00 AM (op 25-09-2004)




Die is dan eigenlijk weer leuker. Euh... * kijkt om zich heen * Janee... eigenlijk zou ik gewoon naar bed moeten gaan.

* sluit Google Images af *

* zucht *

* gaat naar bed *

Wil de laatste die naar bed gaat de cavia sluiten?

bromde bewegende om 01:06 AM (op 25-09-2004)




Hehehe.

bromde Snufferd om 03:33 AM (op 25-09-2004)


'Lennard is zo'n malle, die noemt me altijd bicat! En ik ben helemaal niet bi!'

bromde Marja, van de friet om 05:00 AM (op 25-09-2004)


Goede morgen Marja, van de friet. Al op of nog op...?

bromde Arnaud om 05:37 AM (op 25-09-2004)


Hoi Arnaud! Kom net van m'n vriend af. Of hij van mij, hihi. Effe douchen, dan ga ik slapies doen.
Doeg!

bromde Marja om 05:54 AM (op 25-09-2004)


'We're kinda loose here at home, you know. The old bag behind me is the little wife. On the couch you see Amy, our housekeeper. This snapshot was taken a coupla weeks ago, right after Amy gave me one of her great blowjobs. We're free spirits, you know.'

bromde Henry F. om 07:33 AM (op 25-09-2004)


Bicat.net Goes International. Multinational.
Global village, ter grootte van Schoorl.

Môge.

bromde Paul om 09:43 AM (op 25-09-2004)






huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)