huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


[vorige bral: "Harder"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Zondagochtend"]

12/13/2003: "Kerstvers"

En ik ben dus met Jan Robert naar de bouwmarkt geweest. En hij kon maken wat hij wou. Echt, hij kan maken wat hij wil. Hij schetste zo hopla uit zijn hoofd die 3-d kerststellage van 'm, op een A4-tje. Inclusief de maten van de planken, de houtsoorten, het aantal verbindingsbouten en de hoekijzers. Die jongen is een soort savant. Ja, want verder komt er geen stom woord uit. Ik begrijp niet dat onze Kee hem niet allang in een opvanghuis gezet heeft. Hij wast zich bijna niet en loopt wekenlang bij haar thuis in dezelfde overall rond, getverdemme. 's Zomers niet eens met een onderbroek aan! Dus ik zeg lieve zuster, ik wil best met je Bobje shoppen, maar dan doet hij wel eerst een onderbroek aan. Dat was geen probleem zei ze. 'Het is december en hij is een koukleum.' Goed, oké. Dus wij naar de bouwmarkt. We hadden een wagen vol geladen vol met planken en moeren en de rest van de rommel. Komt hij er bij de auto nog eens achter dat hij ook een set kerstlampjes nodig heeft. Van die knipperende, met zo'n ingeblikt 'Vrolijk kerstfeest!' stemmetje er bij. Achter mekaar door weet je wel, 'Vrolijk kerstfeest!' knipper de knipper, 'Vrolijk kerstfeest!' Om gek van te worden. Maar hij vond dat leuk.

Op de terugweg zijn we nog even bij mijn moeder langs geweest. Zo dement als een deurmat is ze, maar Bobje is erg aan haar gehecht. 'Oma Lief' noemt hij haar. Nou, ik kom er niet graag. Ze zit daar maar, voor het raam in haar rolstoel. In elkaar gedoken met haar oogjes dicht. Ons herkennen? Ha! Het enige wat er tussen het kwijlen door uitkomt is 'Suikerklontje.' Dat zegt ze. Nou hou ik best van mijn moeder maar ik blijf er het liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt. Maar onze Jan Robert niet hoor. Hij kamt haar haren, veegt het kwijl weg met papieren zakdoekjes en maakt haar oren schoon met een wattenstokje. En dan begint ze te giechelen, want het kietelt. En dan zegt hij 'Oma Lief.' Ach hij loopt al weken tegen Kee te zeuren dat moeder de Kerst bij ons moet vieren. 'Oma lief thuis fees!' 'Oma lief thuis!' De hele dag door. Nou en mijn zuster wordt dat op een gegeven moment natuurlijk zat en zegt: 'Weet je wat? Als oma wakker wordt, dan mag ze komen. 'Goed?' Dat heeft hij denk ik begrepen want we horen hem er niet meer over. En hij is er toe in staat hoor! Vorige Kerst heeft hij haar de halve stad door gereden en stonden ze hier op de stoep. In de regen. De hele buurt kon het zien, ik schaamde me dood. En het mensje is bijna aan een longontsteking gestorven.

Maar goed. Hij heeft z'n spulletjes nu. Uit de schuur klinkt al twee dagen gezaag en geklop. Onze Jan Robert is druk. Ik verveel me een beetje. Maar ik heb heerlijk geslapen en er zijn lekkere hapjes en blaadjes om te lezen. En het is vrede op aarde. Kee staat de hele middag al in de keuken te bakken en te sloven. Maar ze is klaar geloof ik. Mooi, ik heb wel zin in iets warms. Jan Robert wordt bij het avondeten geroepen. Hij komt niet. Kee weet beter dan hem tegen te spreken en zet z'n bord naast de schuurdeur. We eten het Kerstdiner met z'n tweetjes. Kee's blik blijft naar de schuur dwalen. Haar ogen zijn rood. Ik probeer het maar weer eens: 'Hé, weet je wat jij zou moeten doen? Je moet die jongen in een opvanghuis zetten. Hij verpest je leven zo!' Kee's mond valt open. Een aardappeltje rolt van haar vork. 'Hoe KUN je dat zeggen?' Ik probeer het nog recht te praten maar de sfeer is verpest. Zwijgend lepelen we het eten naat binnen. Het is verrukkelijk. Maar dat durf ik niet te zeggen.

We zijn net met het toetje bezig als de schuurdeur opengaat. Het licht gaat uit. Jan Robert duwt zijn stellage op een karretje of zoiets naar de achterdeur. 'Nie kijke! Verrassing!' schreeuwt hij.

Hij duwt het ding de drempel over en maakt laatste aanpassingen in de keuken. 'Oge dicht!' schreeuwt hij en komt naar binnen gereden. 'Vrolijk Kerstfeest!' We kijken. Het is mijn moeder. Bobs 3-d raamwerk past precies in de rolstoel. Haar opengeknipte jurk is er aan vast geniet. Aan weerskanten zitten scharnierende planken die met de wielen verbonden zijn. Moeders armen zijn er aan vastgebonden. Bob rijdt de rolstoel heen en weer en ze zwaait. 'Vrolijk Kerstfeest, vrolijk kerstfeest!' roept mijn moedertje. Haar kaak hangt in een ijzerdraad constructie en klappert met de wielen mee. Haar bottige lijf in de houten kribbe is in knipperende lampjes gewikkeld, die door haar jurk heen schijnen. Een wit verlengsnoer loopt naar de keuken. 'Vrolijk Kerstfeest, vrolijk kerstfeest!' roept mijn moedertje. Haar hoofd wiebelt, in het ijzerdraad. Haar ogen zijn wijdopen. Jan Robert heeft superlijm gebruikt. En ze lacht. De tandeloze mond is met een verfkwast bewerkt. Rode verf drupt langs haar kin. In haar oren zijn kerstballen gestoken. 'Vrolijk Kerstfeest, vrolijk kerstfeest!' roept mijn moedertje. Kee valt in
katzwijm op de vloerplanken. 'Jan Robert! Zet dat 'ding' onmiddelijk uit!'. Bobje kijkt verbaasd en sip. Hij loopt naar de keuken en trekt de stekker uit zijn creatie. Het wordt stil. Moeders ogen staren me doordringend aan. Een vuurrode tong glijdt uit haar lachende mond. 'Suikerklontje?' zegt ze.


Reedsch...24 toevoegingen, reedsch

Grts is gek, grts slikt de hele dag LSD, grts heeft alle inrichtingen en bejaardenhuizen van binnen gezien. Goed zo grts! Vermaak ons! Dit is echt gebeurd, he? En ik weet precies wie Bobje is.

Ach, en w00t! natuurlijk maar dat is bij zo'n verhaal natuurlijk bijzaak.

bromde Kiers om 02:02 PM (op 13-12-2003)


Zo'n moeder verdient kleinkinderen, aan 't werk!

bromde Rick om 02:22 PM (op 13-12-2003)


Het is elke keer een hele geruststelling als ik onder zo'n verhaal de naam van Gerrits zie staan en niet die van iemand anders.

bromde Adriana om 02:25 PM (op 13-12-2003)


Precies wat ik nodig had op deze vunzige dag!

bromde Aad om 02:51 PM (op 13-12-2003)


Heel fijn weer!

bromde Terrebel om 03:21 PM (op 13-12-2003)


Wat een liefdevol kerstverhaal.

bromde Lennard om 03:23 PM (op 13-12-2003)


...en wederom werd mijn gezicht ontsiert door een glimlach...
grts mijn dank!

bromde Arnaud om 04:08 PM (op 13-12-2003)


Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah *KUCHKUCHHOESTBLAF*
ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah *JEUK!!JEUK!!**
ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha (??)
ahahaha.
Whisky met de kerst.

(Redaksieterreur! Bij de baard van Sddm!)

bromde Bart om 05:17 PM (op 13-12-2003)


Da's een brede lach, Bart.

GRazstaszst: u bent onverbeterlijk in uw duistere fantasieën.

bromde Marnix om 05:57 PM (op 13-12-2003)


Grrtz, u hebt echt de meest zieke geest die ik ooit heb mogen lezen. Prachtig verhaal!!! Tikkeltje voorspelbaar, maar dat komt meer door de aard van de site natuurlijk.

bromde CiNNeR om 07:42 PM (op 13-12-2003)


Grtsgrtzzzsrtsggggrrtsst (grinding teeth) grtzzsgsrtss. Fuckin g COOL Maaaannn....!! O uh... Happy HOly DayS!!!!

*where is my dope man. you let me read grstrtsgggrtz and then i get my dope man, you promised. please man... my sugarlump with lsd*

bromde Pjotr om 12:23 AM (op 14-12-2003)


O.

Sorry.

Tsja, nieuw, dronken, stoned en enthousiast.
Dan krijg je dit soort dingen.

Moet effe bijkomen.

bromde Pjotr om 12:32 AM (op 14-12-2003)


Ik reageer nooit... Ik lees deze shit al maanden maar ik reageer nooit. Nu 2x achter elkaar. 3x dus. Ik vind het wel leuk, eigenlijk, die reageerdingen.
Ik ga vaker reageren.
Al betekend dat wel dat ik blijkbaar tegen mezelf zit te lullen.
Maar ja, dat doe ik wel vaker.

KUT.

Me tosti brand aan. Dat dan weer wel.
Maar dat kan ook komen omdat ik dronken ben.

bromde Pjotr om 12:45 AM (op 14-12-2003)


Het is niks dat Bart zo lang gelachen heeft, maar nu is het reageerselding wel erg irritant breed.

bromde Adriana om 12:46 AM (op 14-12-2003)


Heb ik hier ergens m'n Javaanse Aarsgitaar laten liggen?

bromde Paalsma om 12:56 AM (op 14-12-2003)


Nee, wel een Hollandse Kutviool. Aarsgitaren zijn voor de export. Die werden al in de 17de eeuw geexporteerd naar de kolonien.

*Apple is nieuw. Weet niet waar die klote trema zit.*

bromde Pjotr om 01:05 AM (op 14-12-2003)


Nee, er ligt hier wel... enz

bromde Pjotr om 01:11 AM (op 14-12-2003)


PRettige kerst !

bromde Uggie om 01:17 AM (op 14-12-2003)


Ik moet reageren op pjotr

ik lees dit nu ook al enige tijd, en ik zal ook reageren

Geniaal
Ik vind het heerlijk om te lezen.

bromde nobrains om 02:13 AM (op 14-12-2003)


een reactie van mij dan op de reactie van nobrains op pjotr.

bromde job om 09:43 AM (op 14-12-2003)


Kijk nou toch eens wat er in het kielzog van grts mee naar binnen komt waaien! Het hele gesticht zit hier!

Mannen luister, het is heel simpel, ik heb hier twee kruiwagens met witte en bruine bonen, gemixt. Ik wil dat jullie de witte bonen scheiden van de bruine bonen. Dus aan het einde van de middag graag een kruiwagen met witte bonen afleveren en een met bruine bonen. Denken jullie dat jullie dat aankunnen? Grts, jij krijgt de bijtring, jij bent voorman.

bromde Kiers om 10:12 AM (op 14-12-2003)


Suikerklontje? In mijn bier?!?

bromde ALDIMAN om 07:14 PM (op 14-12-2003)


Heb ik een memo gemist ofzo?

Dat het opeens lurkers-uit-de-kast-zondag is.

En sinds wanneer is er zoveel te lachen hier? Je hoort wel eens dat er iemand een brede glimlach op z'n gezicht heeft. Maar dit is geen gezicht!

* roept Makita *

Ik moet gaan. Om een bepaalde reden.

bromde Hoof om 08:28 PM (op 14-12-2003)


*rent heel hard rondjes rond ziekenhuisbed*

ik ben onnavolgbaar!!

ik ben onnavolgbaar!!!

bromde grts om 04:40 PM (op 15-12-2003)






huiswaarts huiswaarts vroeger mailtje sturen


-bicat- !

Kritieken worden pas waardevol wanneer u zelf een duit in het vuighe zakje doet.
Inspiratie? Mailen maar.
Onvuighe inzendingen worden zomaar geweigerd. Met of zonder reden.
(?)